ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! A 6410-es számú törvényjavaslatot - aminek tárgyalását három hete kezdte meg a Parlament - az "ügyes" törvényjavaslatok közé lehetne sorolni. Az előterjesztő igazságügy-miniszter nyeregben érezheti magát - na, nem feltétlenül a javaslat szakmai színvonala miatt, hanem azért, mert biztosra veszi, hogy az ellenzéki pártok nem merik leszavazni a bírák számára valóban több ponton is kedvező megoldást nyújtó törvényjavaslatot.
Balsai István expozéjában részletesen szólt a bírákra vonatkozó kedvezményekről - otthon dolgozás, vezetői pótszabadság, jubileumi jutalom -, ám rendkívül szűkszavú volt, amikor a bírói szolgálati viszony szabályozását érintette. Hasonlóan rövidke a miniszteri indoklás is e tárgyban.
Miről is szól a törvényjavaslat? A törvénymódosítási, illetve kiegészítési elképzelések három fő csoportba sorolhatók:
Az első csoport a hatályos törvény apróbb korrekcióit tartalmazza.
A második csoportba a bírói, illetve bírósági dolgozói szolgálati viszony néhány, eddig szabályozatlan kérdése tartozik.
A harmadik kérdéskör pedig az igazságügy-miniszter mozgásterének bővítését szolgálja. Néhány, a miniszter által lényegtelennek, másodlagosnak minősített kérdés kapcsán az igazságügy-miniszter ugyanis szeretne megszabadulni a kétharmados törvény konszenzusra kényszerítő korlátaitól.
Nyilvánvaló, hogy a törvény szövegét világosabbá tevő apróbb korrekciókat nem kifogásolja senki sem. Így nem kifogásolható, hogy a bírói eskü letételére határidő kerül a törvénybe; hogy a kollégiumvezető és hozzátartozója nem dolgozhat egy kollégiumban; hogy a bíróra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok kibővülnek a gazdasági összeférhetetlenség eseteivel.
A második kérdéskörrel kapcsolatban már több kritika is megfogalmazható - esetenként elismerve a szabályozási szándék helyességét.
Ugyan helyes az, hogy a bíró más bíróságra történő kirendelésére vonatkozó szabályok differenciáltabban, pontosabban kerültek megfogalmazásra, azonban kérdés, hogy a bíró hozzájárulásával nem érhető-e el ugyanez az eredmény.
Ugyan helyes, hogy a bírók is kapnak nyelvpótlékot, de a törvényjavaslatból nem derül ki, hogy miért kell ezt egyáltalán mérlegelési körbe utalni.
Ugyancsak helyes, hogy a törvényjavaslat különböző kedvezményekkel - így a szabadság, jubileumi jutalom, napidíj - a bírói pálya presztízsét, a bírák anyagi függetlenségét és egzisztenciális gondjainak enyhítését kívánja elősegíteni. Az már kifogásolható azonban, hogy a bírósági tanácsok éves ügybeosztása helyett miért nem kerül sor a törvényes bíróhoz való jog elvének rögzítésére. Az elv lényege - ami legkövetkezetesebben a német jogrendszerben valósul meg -, hogy a bíróságra érkezett ügyek elosztásakor, szignálásakor bármilyen visszaélést ki lehessen zárni.
A harmadik kérdéscsoport, az igazságügy-miniszter törekvése a kétharmados törvény alóli kibújásra az, ami a legsúlyosabb problémákat veti fel. Nem véletlen, hogy az előttem szóló ellenzéki képviselők is főként ezzel foglalkoztak.
Bármennyire berzenkedik is Balsai István ez ellen, a vita nem függetleníthető a korábbi törvénymódosítástól és az igazságügy-miniszter ezt követően kialakított törvénysértő jogalkalmazásától. 1991-ben a törvény módosításakor kompromisszumos megoldás született. Az igazságügy-miniszter kezében a bíróságok igazgatásával kapcsolatban számtalan jogosítvány megmaradt. Az ellenzék elfogadta ezt, mert a legfontosabb kérdésekben sikerült - legalábbis akkor úgy tűnt - a végrehajtó hatalom beavatkozásának lehetőségét korlátozni. A bírósági vezetők kinevezésekor az igazságügy-miniszter - hasonlóan a köztársasági elnök kinevezési jogosítványaihoz - lényegében reprezentatív jogosítványt kapott. A törvényes szabályokat azonban az igazságügy-miniszter több esetben is megsértette a megyei bírósági elnökök kinevezésekor.
Ilyenkor szokott jönni a szokásos igazságügy-miniszteri replika, hogy a törvényt az ellenzék is elfogadta. Igen. A törvényt elfogadtuk - de az igazságügy-miniszter törvénysértését nem. (Élénkség.)
Ezerszer elmondtuk már: nem a törvénnyel van a baj, hanem az igazságügy-miniszterrel. (Derültség a jobb oldalról.) És itt most arra sem érdemes hivatkozni, hogy az alkotmányügyi bizottság nem találta törvénysértőnek Balsai István magatartását - az alkotmányügyi bizottságban ugyanis stabil kormánypárti többség van.
(10.20)
Viszont nem véletlen, hogy az ellenzéki pártokon kívül a bírói testületek is elutasították az igazságügy-miniszter érvelését, az sem véletlen, hogy az Országos Bírói Tanács is helytelenítette az igazságügy-miniszter magatartását, és nem a rossz jogszabályt kifogásolta.
Balsai István szeretne továbbmenni a megkezdett úton. Szeretne kibújni a kétharmados törvény alól. Néhány kérdést ugyan a bírói szervezeti törvényben kíván rendezni, de a többi kérdésben egy általános felhatalmazással kitágítaná a mozgás lehetőségét, hiszen a háttérjogszabály a feles döntést igénylő Munka Törvénykönyve, illetőleg a köztisztviselőkről szóló törvény lenne, és miként az a miniszteri indoklásból is kiderül, e törvények végrehajtási szabályai, azaz kormányrendeletek és miniszteri rendeletek.
Annak különösebben sok értelme nincs, hogy a lehetséges összes veszélyt felvázoljuk, hiszen a minisztérium abban a kellemes helyzetben van, hogy a Parlament döntéséhez igazíthatja a későbbi taktikáját. Ha úgy látja jónak, törvénymódosítást kezdeményez, vagy egyszerűen csak felhatalmazást kér egy adott kérdés végrehajtási jogszabályban történő rendezésére, vagy egyszerű jogértelmezési kérdéssé degradálja a problémát, ebben nagy rutinja van.
Ezért van az, hogy sem a bírói szolgálati viszony tartalma, sem a munkáltatói jog tartalma nincs pontosan meghatározva. Ezért van az, hogy míg a bírósági dolgozók esetében a törvény meghatározza azokat a paragrafusokat, amelyeket a köztisztviselői törvényből nem lehet alkalmazni, addig a bírák esetében erről elfeledkezik. Ezért van az, hogy a bírósági vezetők felmentéséről nem találunk szabályokat.
Tisztelt Országgyűlés! Úgy vélem, ha egy törvényt módosítunk, akkor indokolt a legutóbbi szabályozás óta felmerült összes problémára megoldást találni. Ilyen nagy vihart kiváltó konfliktus volt a megyei bírósági elnökök kinevezése. Bár a jogszabály szövegét továbbra is egyértelműnek tartom, könnyen találhatunk olyan megoldást, ami mindenki számára, még az igazságügy-miniszter számára is vitán felülivé teszi a törvényi rendelkezéseket.
Ugyancsak indokolt volna a bírósági vezetők felmentésére vonatkozó szabályokat végre megalkotni. Végül: mind a törvényjavaslatból, mind a törvényből ki kellene "gyomlálni" azokat az elemeket, amelyek a bírói függetlenség csorbítására alkalmasak. Semmiképpen sem fogadható el, hogy egy normatív rendszer mellé egy informális, nem szabályozott, akár a bírósági elnökök, akár az igazságügy-miniszter mérlegelésén alapuló, ám a bírák egzisztenciális helyzetét lényegesen befolyásoló rendszer épüljön ki. Köszönöm a figyelmet! (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me