BÉKESI LÁSZLÓ, DR. az MSZP vezérszónoka:

Full text search

BÉKESI LÁSZLÓ, DR. az MSZP vezérszónoka:
BÉKESI LÁSZLÓ, DR. az MSZP vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Délelőtt, a bíróságokról szóló törvény vitájában, azt a törvényt Áder János úgy minősítette, hogy: ügyes. A jövedéki szabályozásról szóló törvényjavaslatra én azt tudom mondani, hogy: nagyon ügyetlen. Ez egy nagyon ügyetlen törvényjavaslat, és az ellenkezőjéről pénzügyminiszter úr egyébként nagyon méltató expozéja sem tudott meggyőzni. Azokat az érveket a szakbizottságban lefolytatott vita során megbeszéltük. Bizony-bizony olyan törvényjavaslatról van szó, mely típusa annak, hogy van egy jó cél, van egy adott probléma, amit tényleg meg kell oldani, és ennek a célnak az eléréséhez, a probléma megoldásához - nem először - rossz eszközöket, rossz megoldásokat próbál a Kormány fölhasználni.
Nem vitatható, hogy a cél jó, és a probléma akut. Mindannyian tudjuk: elburjánzott a feketekereskedelem, elsősorban azokon a területeken, ahol a legnagyobb fogyasztásiadó-tartalmú termékek kiskereskedelmi forgalma bonyolódik. Igaz, hogy ez tízmilliárdos nagyságrendű bevételkiesésekkel sújtja az államháztartást, mindenekelőtt a költségvetést, igaz, hogy sérti a versenysemlegességet a tisztességesen, engedéllyel kereskedő kis- és nagykereskedők esetén, igaz, hogy rontja a közbiztonságot - ez mind-mind igaz. Igaz, hogy a vám- és adószervek, igaz, hogy az önkormányzatok, igaz, hogy a rendőrség - vélhetően eszközök hiányában is - eddig nem tudott elég hatékonyan ezek ellen a jelenségek ellen fellépni.
Megoldást kell tehát találni. Kérdés az: a jövedéki szabályozásról szóló törvény jelenti-e a megoldást? Én azt gondolom, alapvetően azért rossz ez a választott eszközrendszer, mert alapvetően téves koncepcióból indul ki, és arra épít egy szabályozást. A koncepciónak az a lényege, hogy a visszaéléseket meg lehet szüntetni részletekbe menő állami szabályozással és egy felduzzasztott ellenőrzéssel anélkül, hogy az okokat, az objektív okokat mérsékelnénk vagy csökkentenénk. Anélkül, hogy a gyökerek megszűnnének, hogy ezeket képesek lennénk irtani, a túlburjánzó szabályozás csak növeli a kibúvókat, a jogszabályok megsértésére ösztönöz - azaz még nagyobb anarchiát kelt.
(17.10)
Azt gondolom, hogy a megoldás elvei világosak. Következetes, összehangolt szabályozás kell, összehangolt irányítás és végrehajtás, az érdekek harmonizálása, ha ez nem megy, az érdekek beépítése a szabályozásba, és persze előbb-utóbb egy gazdasági növekedés. Enélkül nyilvánvalóan csak egy adminisztratív, bürokratikus rendszert lehet rászabadítani nemcsak azokra, akik kijátsszák a jelenlegi előírásokat, hanem azokra is, akik ebben vétlenek.
Amikor a törvényjavaslatot olvastam, egy picit úgy éreztem magam, mint hogyha az elszaporodó és a baromfiudvarokat fosztogató rókákkal szemben a baromfitulajdonosok nem összefognának, a vadászokat meg esetleg néhány kutyát mozgósítanának, hanem bevetnék a hadsereget légierőstül meg nehéztüzérségestül. Igaz, hogy néhány róka elpusztulna, de, sajnos, a baromfiudvarok többsége is tönkremenne. Nagyjából ilyen a helyzet, ha ezt a jövedéki törvényt alkalmazni szeretnénk.
Azt gondolom, tisztelt Ház, az igazi veszély abban van, hogy a jövedéki törvény elfogadása rossz mintául szolgál, olyan mintául, amely ne adj' isten a vámtörvény vagy az adótörvények megalkotásakor is esetleg például szolgálhat. Ettől pedig mindannyiunkat óvni kellene.
Megpróbálom bizonyítani, hogy miért ilyen lesújtó a véleményünk erről az, egyébként, hangsúlyozom, jó szándékú törvényjavaslatról.
Négy problémakört vizsgáltunk részletesen. Az első problémakör az állami beavatkozás méretei és a túlszabályozás problémaköre.
Először azt a kérdést kell feltenni, hogy a rendezni kívánt viszonyok teljes vertikumát, a termeléstől a forgalmazásig, sőt, bizonyos esetekben a fogyasztásig, kell-e korlátozni akkor, ha jól és folyamatosan működik az állami ellenőrzés. Lehet-e sokkal olcsóbb, hatékonyabb ellenőrzési technikát alkalmazni anélkül, hogy visszacsempésznénk a termelésnél a kereskedelmi korlátozások tömegét, sőt, még az egyszer már elfelejteni remélt jegyrendszert is.
Vajon ez a drága és mindenki számára kényelmetlen technika, aminek megvalósítását az ország teljes területén kell ellenőrizni, miért valószínűsít több eredményt, ha ugyanezt a feladatot a korlátozott számú határátkelőhelyeken is képtelen volt a vámapparátus a külföldről behozott áruk többségénél fellelni. Nem az lenne-e számítógépes világunkban egyszerűbb, ha az exportra bejelentett és így adózatlan termékeket a nyilvántartásokon keresztül szűrnék ki a vám- és adóapparátusok, mint hogy a fogyasztók millióit fenyegetné a törvényjavaslat elképesztő összegű jövedéki bírságokkal. Ez a gondolatmenet és megoldás egyébként az ötvenes évek feketevágás-bűncselekményeire kezd emlékeztetni.
Valójában nem is burkolt vám-, létszám- és költségvetési igények és érdekek állnak a javaslatok mögött. Ez rendjén van, ez jogos is. Ki kell elégíteni, de ehhez nem kell egy öncélúvá váló jövedéki szabályozásról szóló törvényt megalkotni.
A jogszabály-előkészítők valószínűleg nem gondolták végig, hogy milyen hihetetlenül bonyolult szabálytömeget szabadítanak rá az országra, nemcsak a szesz- és dohánytermelőkre, -forgalmazókra, -exportálókra és -importálókra, hanem az állampolgárok tömegeire is. Főként a háztartási tüzelőolaj kapcsán válik nyilvánvalóvá a legrosszabb porosz-osztrák hagyományok folytatása, ami a javaslatkészítők élet- és realitásérzékének hiányáról tanúskodik.
A szabályozás olyan bonyolult és bürokratikus, például a kettős könyvvezetési kötelezettség előírása a falusi vegyesboltosra, hogy még a költségvetési bevételek csökkenése sem kizárt a legális forgalom csökkenésének következtében, hiszen, sajnos, sok üzlet e szabályok miatt előbb-utóbb be fogja szüntetni tevékenységét.
A második problémakör a szabályozás tartalma és ésszerűsége. A törvény címében és több rendelkezésében szerepel a jövedék kifejezés, de a törvény nem határozza meg, mi is ez a jogintézmény. Mi a valódi funkciója a javaslat megfogalmazói szerint? Az indokolás és a szokatlan módon a javaslathoz csatolt tájékoztató alapján az derül ki, hogy a javaslat készítői szeretnék újjáéleszteni a jövedéki jogot anélkül, hogy megtartanák annak eredeti jelentését, az állam által meghatározott magas adótartalmú termékekre vonatkozó egyedárúságot.
A jövedéki szisztéma évtizedekkel ezelőtt kihalt a magyar jogból. Nagy kérdés, hogy 1993-ban az európai viszonyok között is korszerűnek mondható egységes fogyasztási adórendszer mellett van-e létjogosultsága ennek anélkül, hogy az állami egyedárúságot a törvény egyes termékekre kimondaná, és ennek megfelelő szabályozást alkotna. Valójában az egykori jövedéki rendszerből kizárólag a termelési, forgalmazási és ellenőrzési hatósági jogosítványokat kívánják újjáéleszteni, ezeket azonban olyan termékekre is kiterjesztenék, amelyek sohasem tartoztak Magyarországon jövedéki szabályozás alá. Ráadásul a javaslat készítői ezt a hatósági ellenőrzési rendszert teljesen függetlenítik a fogyasztási adó ellenőrzését, illetve megállapítását végző szervezeti hatósági fórumoktól.
Ami az elképzelésből ésszerű és jó, az a termék adózott voltát bizonyító zárjegy, ugyanakkor ezt nem akarták eredetileg bevezetni az égetettszesz- és dohánytermékek teljes körére, hiszen az eredeti javaslatból kimaradt a belföldi előállítású égetettszesz-kör.
Ésszerű lett volna és ésszerű a zárjegy kiterjesztése a kávéra is. Örömünkre szolgál, hogy ezeket a javaslatainkat, az egyedüli érdemi javaslatainkat elfogadta a bizottság, és erre utalt expozéjában miniszter úr is. Azzal persze számolni kell, hogy a zárjegyeket azonnal elkezdik hamisítani, és nem elsősorban a dohánygyárak.
El kell dönteni, hogy a fogyasztási adóval érintett termékkört akarják-e szabályozni vagy a hagyományos monopolcikkek körét. Ha az előbbit, akkor szélesebbre kell vonni a szabályozott termékek körét, ha viszont az utóbbit, akkor nincs helye a kőolajtermékek, a sör vagy a kávé szabályozásának. A szabályozás jelenleg azt sugallja, hogy például nemesfém vagy csokoládé forgalmazásakor szabad kijátszani az adószabályokat, de a javaslatban szabályozott termékeknél nem.
A legtöbb vihart - amint az várható volt - a háztartásitüzelőolaj-utalvány váltja ki. A javaslat drága, bonyolult, végül a visszaélések lehetőségét egyáltalán nem zárja ki. Ezért illúzió azt hinni, hogy ezáltal többmilliárdos többletbevétel fog keletkezni. Az olcsó fűtőolaj, a HTO ma már nyilvánvalóan túlhaladott szisztéma. Fenntartása alapvetően azoknak a háztartásoknak a támogatását szolgálja, akik képtelenek fűtésüket más formára átállítani. Ebben az esetben nem a hozzájutást kell megnehezíteni, hanem azt kell megvizsgálni, milyen pénzbeli támogatásigénye van a háztartásitüzelőolaj-konstrukció megszüntetésének. Inkább az érintett családoknak, a rászorult háztartásoknak kell támogatást vagy adó-visszatérítést adni, mint bevezetni újra a jegyrendszert.
Ugyancsak költségvetési támogatással megoldható azoknak a költségvetési szerveknek a kiegészítő támogatása is, amelyek ilyen fűtési rendszert működtetnek, s akkor egyszer s mindenkorra el lehet felejteni a kutaknál árult, de a dízelüzemanyagtól valójában csak nevében különböző háztartási tüzelőolajat.
Külön probléma a mezőgazdasági kistermelés. Mindannyian tudjuk, nem legális, burkolt támogatási formáról volt szó. Nem igaz, hogy ezt eddig nem tudta a Kormány. Tudta, abban a tudatban alkalmaztuk, tűrtük meg - valóban nem elegáns jogi megoldás ez -, hogy óvjuk az importtermelőket, illetve a termelőket azoknak a költségeknek a növekedésétől, amelyek a kistermelésben megjelentek volna, és ily módon biztosítsunk tisztességes piacot az ún. kistermelői rétegnek. Ezt a problémát időben is össze kellene hangolni a háztartási tüzelőolaj megszüntetésével.
Az utalványrendszer egyébként könnyedén kijátszható, legfeljebb a régi, használaton kívül helyezett olajkályhák iránt fogja megnövelni a valójában fiktív keresletet. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy hamarosan meg fognak jelenni a piacon a valódi utalványok is, mert a rászorultak vagy egyébként jogosultságot szerzett személyek a dízelolajnál lényegesen olcsóbban fogják árulni az utalványt, lemondva esetleg a saját fűtésükről is azért, hogy nyereségre tegyenek szert. Hiányzik a realitásérzéke annak, aki azt hiszi, hogy az országúti ellenőrzések során fogják kiszűrni a HTO-val működtetett gépkocsikat. Ez anynyira lesz eredményes, mint az ittas vezetés megszüntetése vagy az az adalékanyag, amit állítólag évek óta adagolnak a HTO-hoz, és amely állítólag károsító hatása miatt megakadályozza a járművekben való használat lehetőségét.
A törvényjavaslat egészében háttérbe szorul az eredeti cél, a fogyasztási adóval érintett és így magas adótartalmú cikkek adórövidítő kereskedelmének megakadályozása.
(17.20)
A jövedéki szabályozás önállósult céllá válik a törvényjavaslatban, amelynek minden vállalkozást állampolgár alá kell rendelni.
Az alkohol- és dohánytermékek utcai és üzleten kívüli árusításának megtiltásával egyet lehet érteni, de az üzlettípusok meghatározása már felesleges túlszabályozás.
Nagy kérdés, hogy e javaslat mennyiben van összhangban az európai társulási szerződésben vállalt kötelezettségekkel. Aggályos például a zárjegy elrendelése külföldről származó italokra, hogyha ugyanakkor a belföldön előállított hasonló termékre ilyen szabály nem vonatkozna. Úgy tűnik, hogy ez az ellentmondás végül is kiküszöbölhető a törvényjavaslatból.
Felmerül az is, hogy ez a korlátozási rendszer nem minősül-e az EK-alapszerződésben tiltott, önkényes megkülönböztetésnek, vagy álcázott kereskedelmi korlátozásnak. Természetesen lehet nyíltan vagy burkoltan protekcionista, a magyar piacra való bejutást akadályozó kereskedelempolitikát folytatni, de akkor ennek a következményeivel is számolnunk kell.
A harmadik problémakör: az alkotmányosság kérdése. A törvényjavaslat valószínűleg az Alkotmány több rendelkezésével is ellentétes lehet. A feltételes módot azért használom, mert igazán a bizottsági vitában az Igazságügyi Minisztérium határozott ellenvéleménye nem győzött meg, hiszen az elmúlt három évben ez a Ház, a kormányzati és igazságügyi minisztériumi asszisztériával jó néhány olyan törvényt alkotott, ami utólag alkotmánysértőnek minősült.
A legkritikusabb az alapjogok korlátozása, ugyanis az Alkotmány 8. paragrafusának (1) bekezdése szerint az alapjogok lényeges tartalma törvénnyel sem korlátozható. Az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlatában mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a korlátozást célhoz kötötte, a korlátozás arányos-e az elérni kívánt céllal és a legkisebb-e a lehetséges korlátozó eszközök közül. Jó példa volt legutóbb az általános vagyonbevallás alkotmányellenes minősítése erre a megfontolásra. A javaslat - úgy látjuk - több ponton is sérti ezeket az alapelveket.
Az első: a jogbiztonsághoz és a jogorvoslathoz való jog; a második: a személyes adatok védelméhez való jog; a harmadik: a magánlakás sérthetetlensége; negyedik, a vállalkozások egyenjogúsága és egyenlő védelme; ötödik: a vállalkozás joga és a gazdasági verseny szabályozása és végül hatodszor: a tulajdonhoz való jog és védelme. Én csak remélni tudom, hogy mind a hat felsorolt esetben védeni lehet a szabályozás alkotmányosságát.
Végül: a negyedik problémakör a jogtechnikai megoldás elképesztő szakszerűtlensége. Egyetlen törvényjavaslatban négy egymástól független szabályozási tárgyat lapátoltak össze az előkészítők; a jövedéki termékek termelésének és forgalmazásának, továbbá ellenőrzésének szabályait, a bérfőzési szeszadót, a HTO-jegyutalvány szabályait, valamint a Vám- és Pénzügyőrség parancsnokának belső utasítását.
A termelésre, előállításra vonatkozó műszaki-technikai szabályok többsége rendeletben szabályozható; annak ugyanis kevesebb a garanciális lehetősége.
Ugyancsak felesleges törvényi rangra emelni a Vámőrség belső viszonyait érintő normákat.
Mindent összevetve, tisztelt Ház, rengeteg módosító indítványt tettünk, bár egy pillanatig nem hittük, hogy e módosító indítványokkal valójában jó törvényjavaslatot lehet kreálni. Itt nem megyek bele abba, hogy elképesztőnek tartom az ügyrendi bizottságnak azt a véleményezését, amely a kivételes eljárásban ilyen könnyedén lesöpri a szakmailag illetékes bizottságnak a törvényjavaslatról alkotott általános véleményét, és minden további nélkül tárgyal a Parlament egy ilyen törvényjavaslatot.
Azt gondolom, mindenképpen el kellene hagyni a törvényjavaslatból a HTO-utalvány rendszerét, a szeszadót önálló törvényben és tisztességesen, az eljárási szabályokat tartalmazó törvényben kéne szabályozni. Át kellene gondolni, mit kell feltétlenül szabályozni. Úgy gondoljuk, elegendő lenne a dohánytermékeket, a tömény alkoholt és a kávét érintő szabályokat rendezni, a fogyasztási adóról szóló törvény ki- egészítésével.
Ki kellene hagyni azokat a szabályokat, amelyek vélhetően sértik az Alkotmány rendelkezéseit, és a termékek vásárlóit, a fogyasztókat is ki kellene hagyni a szabályozással érintett körből.
Mindent összevetve: Tisztelt Ház! Az a véleményünk, hogy a legjobb cél sem szentesíthet rossz eszközöket. Nem lehet egy törvény olyan sürgős, hogy ne legyen idő a jó előkészítésre.
És végezetül: ha nincs elég szakértelem vagy invenció a jó megoldások felkutatására, akkor akár külső szakértőket is szabad igénybe venni és alkalmazni.
Lelki szemeim előtt megjelent: milyen jó lenne, ha - mondjuk - Csucs László most a Pénzügyminisztériumban dolgozna, akkor lenne egy jó jövedéki törvény és a Rádiónak is mennyivel egyszerűbb lenne a helyzete. (Taps a bal oldalon.)
Mindezek alapján, tisztelt Ház, nem tudjuk a törvényjavaslatot elfogadni. Köszönöm. (Taps, főként a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me