POLYÁK SÁNDOR, a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Full text search

POLYÁK SÁNDOR, a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:
POLYÁK SÁNDOR, a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A jövedéki szabályozásról és ellenőrzésről, valamint a bérfőzési szeszadóról szóló 9445-ös számon benyújtott törvényjavaslatról a Szabad Demokraták Szövetségének a véleménye az, hogy ez a törvény rossz, ezért a végszavazásnál nem javasoljuk az elfogadását.
A törvény a rendteremtés szándéka szerint készült, ami a törvényjavaslat felfogásából kétségtelenül megállapítható és dicséretes. De felmerül a kérdés, hogy a tervezet nem aránytévesztő-e. Azaz véleményünk szerint ebben a törvénytervezetben legalább két, ha nem három törvény van egymásba préselve. Ezek garantáltan nem biztosítanak egyenszilárdságot, tehát az egyik részletesebb rész, a másik kevésbé részletes, kevésbé szabályozott rész. Ennek a törvénynek ugyanis alapvetően hosszabb távon és időtálló elemeket kellene szabályoznia. Míg a nem e kategóriába tartozót máshol, esetleg más szinten kellene rendezni.
A törvényjavaslat alapvető, ki nem mondott célja a zugkereskedelem, a tiltott HTO, vagyis háztartási tüzelőolaj felhasználásának szabályozása. Ezzel kapcsolatban a Szabad Demokraták Szövetségétől két, egymás alternatíváját képviselő módosító javaslat került a költségvetési bizottság elé. Az egyik, amely azt a célt tűzte ki, hogy megszüntesse a jegyrendszert, a bizottságtól még egyharmadnyi támogatást sem kapott.
(17.00)
A másik: Ha már mégis létezik jegyrendszer, akkor a mezőgazdasági kistermelőket ne sújtsa ez a törvény, tehát ezt pótlandó, őket támogatandó módosító javaslatot tartalmaz. Ezt egyharmadban támogatta a bizottság. Kérem a képviselőtársaimat, hogy fontolják meg, hogy ez alkalmas-e arra, hogy a módosító javaslat elfogadásra kerüljön a Parlamentben. Amennyiben nem, akkor tízezerszámra menő kistermelő kerül lehetetlen helyzetbe ebben az országban.
Tudjuk azt, hogy nem feltétlen ezen törvényen belül kellett volna szabályozni a mezőgazdasági kistermelők problémáinak megoldását, de arra a kérdésre, amit a bizottságban föltettem a Földművelésügyi Minisztérium ott jelen lévő képviselőjének, hogy ha már nem támogatja ez a törvény - vagy nem részesíti előnyben ez a törvénytervezet - a mezőgazdasági kistermelőket, terveznek-e valamilyen úton-módon más kompenzációt, hogy ne menjenek tönkre ezek a kistermelők, sajnos kielégítő - nevezzük meg: semmilyen - választ, érdemleges választ nem kaptam.
Tehát veszélyes helyzet alakulhat ki a kisgazdáknál, és az FM, mint a kisgazdák és kistermelők képviselője, odafigyelhetett volna rájuk.
Azonkívül, ha megszületik ez a törvény, és nem lesz kompenzáció a kistermelők részére, akkor valószínűleg gázfűtésre fognak átállni. Egyáltalán, felmérte-e a Kormány, hogy ez egyrészt milyen kiadásra kényszeríti a kistermelőket - lehet, hogy felesleges kiadásra kényszeríti a kistermelőket -, másrészt van-e akkora gázkapacitás, annyi gáz, amennyi az átálláshoz zökkenőmentesen szükséges? Tehát nyitott, szabályozatlan, veszélyes helyzetet teremthet - legalábbis több tízezer kistermelő számára.
A tervezett intézkedések és szabályok valóban szigorúbb keretek közé szorítják a kávé, a dohány, a szeszes ital és az előbb említett háztartási tüzelőolaj forgalmazását. Azonban a visszaéléseket, a csempésztevékenységet, a zugárusítást - például az MDF-piacon tapasztalható cigaretta- és szeszzugárusítást - garantáltan nem fogja visszaszorítani, és nem szünteti meg. Ezt a tevékenységet csak kiróható és jelentősen megemelt szabálysértési bírságokkal és hatékonyabb ellenőrzéssel lehetne visszaszorítani.
Azon is illene elgondolkodni, hogy például a "KGST-piacokat" és egyéb féllegális - többek között az előbb említett - piacokat is nem lehetne-e megszüntetni.
Ugyancsak az előterjesztés hibájaként róható fel az is, hogy miért pont ezek a termékek kerültek a szabályozási körbe? Azt ki lehet hámozni az előterjesztésből, hogy a jövedéki termékek köre gyakorlatilag megegyezik a fogyasztási adós, bérfőzési szeszadó fizetésére kötelezettek körével, viszont ez nem biztos, hogy így helyes, mert véleményem szerint a jövedéki termékek esetében egy speciális, az állami monopóliumhoz köthető termékforgalmazást kell kialakítani a fogyasztási adó fizetésétől függetlenül.
Tehát a jövedéki szabályozást és a fogyasztási adózást külön kell kezelni. Mert ha a törvényjavaslat logikájából indulunk ki, akkor a teljes kört, a kőolajszármazékos kört is jövedéki termékeknek kellene tekintenünk. Ez a törvénytervezetben nem így van. Jelenleg csak néhány, de kétségtelen, hogy a feldolgozás szempontjából legjelentősebb termék tartozik ebbe a körbe. Megérdemelt volna egy vizsgálatot például a földgáz, a propán-bután gáz hovatartozása is. Ez nem tartozik ebbe a körbe pillanatnyilag.
Természetesen ez az egész jelenlegi adópolitikánk átgondolását is igényelné, hiszen a jövedéki szabályozás egyik lényegi eleme az állami jövedék beszedése, a másik sarokpont az állam szempontjából különleges módon szabályozott - és ez a jövedék - termékek körének meghatározása. Tehát ha a kőolaj ilyen különleges termék, akkor annak származékai is azok. Ez a törvénytervezetből nem derül ki.
A bevezetésre javasolt intézkedések költségvetési kihatását az előterjesztés csak elnagyoltan mutatja be. Az előterjesztők nem tesznek javaslatot az önkormányzatok kiadásemelkedésének ellentételezésére, ami igenis jelentkezni fog azonnal. Ha a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, akkor az azonnal életbe lép. Az életbeléptetéssel egyidejűleg ugyanakkor a költségvetési törvényt is módosítani kellene. Ez az előterjesztésből szintén hiányzik.
Az előterjesztésben szereplő előírások nagy része műszaki-technológiai jellegű, és lehet, hogy nem mindenben tükrözik a mai lehetőségeket. Így, ha az említett eljárások egy részét nem lehet végrehajtani, mert nem akkora a készültségi szint, akkor talán célszerű lenne enyhítéseket alkalmazni. Nem lehet cél a tisztességes termelés, értékesítés leállítása, mert ekkor ezek leállítódnának.
Megemlítem ezzel kapcsolatban azt is, hogy a műszaki leírásokat nem a vámhivatal készíti. Egy ilyen leírás készítéséhez egyáltalán rendelkezik-e a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága megfelelő szakemberekkel? Elképzelhető, hogy a VPOP - tehát a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága - a raktárakról, pálinkafőzdékről jó műszaki leírást tud adni, de a Dunai Kőolajipari Vállalatot illetően már fenntartásaim vannak, viszont a törvény erre kötelezheti. Valószínűsíthető, hogy a javasolt műszaki leírás, mérési és ellenőrzési rendszer működtetéséhez a jelenlegi engedélyezési és ellenőrzési apparátus jelentős mértékű bővítésére van szükség. Kérdés, mennyi ennek személyi, illetve pénzügyi vonzata? - Nem tiszta.
Általában az egész jövedéki szabályozás, tiltásokkal, az engedélyek sokaságával a tervutasításos rendszer rémálmait hozza vissza. Többek között ezért és az előbb elmondottak alapján sem támogatja a Szabad Demokraták Szövetsége a jelenlegi formában a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me