MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Tisztelt Országgyűlés! Amikor ezt a nagyon komoly törvényjavaslatot tárgyaljuk, a nemzet jövőjének egyik megalapozó pillérét, engedtessék meg, hogy röviden rámutassak arra, hogy hogyan fejlődött ki Magyarországon a nagyszerű kisipar, a kézművesipar.
Ez úgy történt, hogy még az 1800-as években, vagy még korábban talán, a magyar fiatalok elmentek Nyugatra, megkeresték a híres mestereket, és oda álltak be tanulónak. Meg kell hagyni, embertelen körülmények között kellett nekik dolgozniuk, még dajkák is voltak, és a háztartási munkában, mindenben részt kellett venniük, de a szakmát megtanulták.
A szakmát megtanulva hazajöttek Magyarországra, elhelyezkedtek a nagyobb városokban, ipari üzemeket nyitottak, és tanulókat szerződtettek. Meg kell hagynom, ők is követték azoknak a példáját, akiknél tanultak Nyugaton, ők is igénybe vették az inasokat mindenféle házimunkára, mezőgazdasági munkára, takarításra, de a szakmát megtanulták ezek a fiatal gyerekek, és nagyon jó segédek és nagyon jó mesterek fejlődtek belőlük.
Még a negyvenes években is tapasztaltam, hogy az inasgyerek, akkor így hívták, szabályszerűen ki volt szolgáltatva a segédek önkényének, magyarán megmondva egy olyan szokás rögződött, ami bizony a szakmunkástanulók számára nem volt a legjobb, sőt sokszor elkeserítő volt. Már '46-47-ben a MADISZ követelte az új tanonctörvényt, és meg is született az 1949. IV. törvénycikk január 14-én, '49-ben, amelynek 21. § (1) pontja kimondja, hogy háztartási, mezei munkára az inast, a tanulót nem szabad alkalmazni. De van ennek egy másik pontja is, amelyik azt mondja, hogy a mester a tanulót megdorgálhatja, de köteles ezt úgy csinálni, hogy önérzetét ne sértse.
Mondanom sem kell, hogy ezek az elég kemény intézkedések, amelyek elsősorban a tanulói érdeket szolgálták, elvették a kedvét a mestereknek attól, hogy tanulót szerződtessenek, mert vitába nem akartak kerülni.
Azután egy másik fontos kérdésre is rá akarok itt mutatni. Akkoriban még az ipartestület kiváló iparosai előtt tették a segédvizsgát a tanulók, és így bizony olyanok voltak a vizsgáztatók, akik azon a téren a legkeményebben, legrészletesebben tudták azokat a dolgokat, amelyeket elvártak a tanulóktól.
A szakmunkási, szakoktatási törvényjavaslat most a VI. fejezetében a vizsgabizottságokról rendelkezik, és azt is kimondja, hogy a gyakorlati oktatók kiválasztása során előnyben kell részesíteni a mestervizsgával vagy szakoktatási képesítéssel rendelkező személyeket, és nyilván ez vonatkozik a vizsgáztatókra is.
Nekem az az álláspontom, hogy szerencsésebb volt az a gyakorlat, amikor a vállalkozók, a kisiparosok, akik benne éltek a gazdasági életben, akik ahányan voltak, annyiféleképpen tudták a szakmát tanítani, és - hogy úgy mondjam - követelményeket állítani, az szerencsésebb volt.
Azonkívül most arról van szó, hogy tanműhelyeket csinálnak, és ott tanulnak, ott gyakorolnak majd a tanulók.
(11.20)
Nekem az a véleményem, hogy előbb-utóbb oda kell tendálni, hogy minél több kisiparos, kisvállalkozó szerződtessen tanulót, és azoknál gyakoroljanak, mert ott sok esetben jobban el tudják sajátítani a szakmunkásismereteket, mint esetleg a tanműhelyekben. És még egy: ez olcsóbb az államnak.
Azután még egy probléma adódott itt, nevezetesen az, hogy a felvételi úgy történik, hogy a kitűnő tanulókat előnyben részesítették, pedig meg kell hagynom - ez már néha a tévében is elhangzott -, hogy a rossz tanulókból sok esetben sokkal jobb szakember képződik. Igaz, hogy esetleg nem tud helyesen írni, esetleg nem tud számolni … (Derültség az SZDSZ padsoraiban.) …, nem lesz belőle sohasem mester, sohasem lesz főnök, az igaz, de nagyon jó szakember, nagyon jó segéd lesz belőle. Kérem, én a tapasztalatból tudom, hogy a múltban is, a Horthy-rendszerben is voltak segédek, akik sohasem váltottak ipart, sohasem fogtak önálló vállalkozásba, mert érezték: nem biztos, hogy meg tudnak élni, de mint alkalmazottak, mint segédek nagyszerű szakemberek voltak. Én erre szeretném felhívni az igen tisztelt Országgyűlés figyelmét.
Azt hallottam még szakoktatóktól, hogy a vizsgákon sok esetben, legtöbb esetben azok viszik a pálmát, a versenyeken azok nyernek, akik magániparosoknál tanulnak. Nem árt megszívlelni ezeket a dolgokat. Mi, idősebbek ezt igenis tapasztalatból tudjuk, uraim (SZDSZ-es képviselők felé:) , akárhogy mosolyog némelyik fiatalabb képviselőtársam, ez így van… (Csodálkozás az SZDSZ padsoraiban: Ki mosolyog?) …, úgy tudom, hogy a szakoktatás afelé fog tendálni, hogy minél több önálló kisiparost hozzunk abba a helyzetbe, hogy legyen kedve szakmunkástanulót szerződtetni. Ez esetben gyakorlati szempontból a kiválasztódás jobb lesz, mint eddig.
Még azt is el kívánom mondani, hogy az 1949. évi IV. törvény 23. §-a azt is kimondja, hogy a főnök, illetve a mester tanulótól díjat nem köthet ki. Mert meg kell mondanom azt is, hogy a parasztságunkban a múltban - amikor sok gyerek volt - még élt az a hajlam, hogy mestereket fizettek meg azért, hogy a fiukból szakembert képezzen. Ezt a történelmi igazság kedvéért el kell mondani, és le kell szokni arról az irányzatról, hogy első a tanulói érdek. Első a közös érdek, és első az, hogy a mestereknek, önálló iparosoknak kedvük legyen szakmunkástanulót szerződtetni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me