BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Akik nyomon követték azt a szélmalomharcnak tűnő küszködést, amelyet a Soproni Állami Gazdaság dolgozói a gazdaság megmentése és alkalmatlan igazgatója leváltása érdekében tavaly február 25-e óta - azaz egy és egynegyed éve - folytattam, úgy vélhetik, ütött az igazság órája, az igazgatót leváltották, megnyugodhatnak a kedélyek.
Az események ismertek, képviselőtársam elmondta. A vizsgálatok az engem felkereső választópolgárok igazát bizonyították. Számomra már az sem titok: kik és milyen mértékben felelősek egy arra méltatlan vezető támogatásáért, ezen keresztül az állami gazdaság jelenlegi helyzetének kialakulásáért. A labda tehát fel van adva, csak szépen le kellene ütni. Hogy ezt mégsem teszem, erre két nyomós okom van.
Az egyik, mint ezt korábban már kijelentettem: interpellációm nem személy, hanem jelenség ellen irányul. A másik ok a fontosabb: a mezőgazdasági bizottság jelentésének utolsó mondatában úgy ítéli meg, hogy további intézkedésre nincs szükség - pedig ez sajnos nem így van. Az ÁVÜ igazgatótanácsa 1993. május 5-én - mint hallottuk - felmentette a korábbi vállalati biztost, és kinevezte az újat. Az új vállalati biztos feladatául tűzte ki - idézem: a) a Soproni Állami Gazdaság csődegyezségének lehetőség szerinti realizálását a hitelezőkkel történő tárgyalás útján;
b) a decentralizált privatizáció végrehajtását;
c) a gazdaság átalakulásának vagy jogutód nélküli végelszámolásának előkészítését, és végül
d) a felelősség megállapításához szükséges intézkedések megtételét.
Nos, ebben a feladatsorban sok minden benne van, de hathatós támogatás nélkül csak a teljes felszámolásra van esély, ez pedig egyet jelent a ma még meglévő 258 munkahely megszünésével, az állami gazdaság vagyonának holttőkeként - tehát várhatóan áron aluli - értékesítésével, néhány száz szőlőtermelő munkájának megszűnésével és a történelmi borvidék egy részének felszámolásával.
A május 13-án hivatalba lépett új vállalati biztos felmérte a helyzetet, és megállapította: a gazdaság még megmenthető. Mindehhez két lépcsőben 79 millió forint hitelre lenne szükség, ám nem kaphatnak ÁVÜ-garancia nélkül. Ma június 15-éig felvehetnek 47 millió forintot, ebből kifizethetnék a lejárt határidejű követeléseket, és finanszírozhatnák a legszűkebben vett működési költségeket. Július 15-éig pedig további 20 millió a csődegyezségből fakadó követelésekre, a működésre pedig - aratás, szüret stb. - ugyancsak 12 millió forintra lenne szükség.
Mondhatják önök, hogy én csak dobálózom itt a tízmilliókkal, és egyébként is mi a garancia a sikerre és a megtérülésre? Sajnos, az elmúlt négy évben a gazdaságnál 100 milliókkal dobálózhattak. A sikerre garancia nincs, legfeljebb esély, a megtérülésre ott van az állami gazdaság vagyona biztosítékként.
Azt kérem tehát, hogy Szabó Tamás miniszter úr segítsen az ÁVÜ-garancia ügyében. Örömmel fogadtam, hogy az ülés előtti beszélgetésünk során nem zárkózott el a segítségadástól.
Azt kérem tehát, hogy az új vállalati biztos ne csak bizalmat, hanem kézzelfogható segítséget is kapjon, mert a bizalom önmagában csak arra elég, hogy egy hónappal hivatalba lépése után megkezdhesse az állami gazdaság jogutód nélküli teljes felszámolását.
Lehet, hogy ezek után néhányan meglepődnek, mert azt mondom, hogy a bizottsági jelentést elfogadom. Igent mondok, és arra kérem önöket, hogy aki úgy ítéli meg, segíteni kellene az ÁVÜ garancianyújtásával a hitelfelvételhez, meg kellene menteni néhány száz munkahelyet, ilyenformán működő tőkét lehetne elfogadhatóbb áron privatizálni, tenni lehetne a soproni történelmi borvidék egy el nem hanyagolható részének megmentéséért, az velem együtt szavazzon igennel. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me