KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:
KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Cséfalvay Gyula képviselőtársammal együtt vizsgáltuk ezt az interpellációs ügyet, amelyet Boros László képviselőtársunk 1992. május 25-én nyújtott be, tehát azt mondhatnám, hogy a gyertyát elfújhatjuk éppen az egyéves jubileumon.
Először a gazdasági bizottsághoz került az interpelláció kivizsgálásra, mivel még akkor nem volt mezőgazdasági bizottság, később illetékességből a mezőgazdasági bizottsághoz került az ügy. A feltett kérdések a következőkre irányultak:
Az igazgató lakásvásárlása; a lakásban felszerelt vállalati telefon használata; belvárosi házingatlanok vásárlása és eladása; a kavicsbányára kötött szerződések; jelzálog létesítése a soproni Táncsics utcai borpincére; vadasparkba állatok vásárlása; az INVESTCOOP Kft.-vel kötött bérleti szerződés; a KAPU Kft.-vel kötött bérleti szerződés; a német borexport ügye; burkolt formájú reprezentáció; saját gépjármű hivatali célú, vállalati eszközök saját célú használata.
Ezen kérdéseket a miniszter a jogtanácsosi és vizsgálati főosztály vizsgálata eredményének alapján válaszolta meg, amelynek rövid összegzése a következő volt:
"A vizsgálat nem tárt fel olyan adatokat, amelyekből saját egyéni érdekeit szolgáló visszaélésre lehetne következtetni. A számviteli és bizonylati rend megsértése miatt a gazdaság igazgatóját figyelmeztetésben részesítettem azzal, hogy a vizsgálat által feltárt szabálytalanságokat legkésőbb 90 napon belül számolja fel."
Az 1992. évi LIV. törvény értelmében az FM jogtanácsosi és vizsgálati főosztálya jelezte az ÁVÜ ellenőrzési igazgatósága felé, hogy a szükséges utóvizsgálat elvégzése és annak alapján az új válasz elkészítése az ÁVÜ hatáskörébe tartozik.
Az ÁVÜ ellenőrzési igazgatóságának vizsgálati jelentése január 20-án kelt, ennek összegzése az alábbi:
A feltárt tények alapján megállapítható Horváth Péter igazgató kinevezett vállalati biztos felelőssége. Kinevezésekor a gazdaság rendkívül nehéz helyzetben volt, komoly veszteségekkel rendelkezett, és mindennapos pénzügyi fizetési gondokkal küzdött. Az igazgató legfőbb feladata volt, hogy a gazdaság veszteségmentesen tudjon gazdálkodni. Ezt a feladatot azonban nem tudta megoldani, vezetése alatt a gazdaság csődhelyzetbe került.
Az igazgató kidolgozta a vállalat átalakítási és privatizációs koncepcióját. A koncepciót viszont vezető munkatársaival és a gazdaság dolgozóival képtelen volt elfogadtatni. Az igazgató és a vezető munkatársak között kibékíthetetlen viszony jött létre.
Az igazgató gazdálkodási tevékenységét jellemzi a túlzott mértékű kockázatvállalás, mikor hozott döntéseiben figyelmen kívül hagyja a gazdaság teljesítési lehetőségeit.
Ugyancsak komoly mulasztás terheli a gazdaság kezelésében levő földterületnek az Árkádia Kft.-be apportként történő bevitelekor mutatott magatartását illetően.
(15.10)
E tények alapján jelen utóellenőrzés arra a következtetésre jutott, hogy Horváth Péter igazgatót vállalati biztosi feladatköréből fel kell menteni, helyette új vállalati biztost kell kinevezni, akinek fő feladata a gazdaság csődhelyzetének levezetése, az állami gazdaság átalakulása és privatizációs folyamatának kidolgozása és irányítása.
Majdnem hasonló választ adott Csepi Lajos ügyvezető igazgató úr is - ezt nem kívánom külön ismertetni -, majd a Mezőgazdasági, Élelmiszer-ipari és Humán Privatizációs Igazgatóság igazgatója, dr. Tófalvi Károly úr január 29-én az alábbi levelet juttatta el akkor még a gazdasági bizottsághoz: Az 1993. január 21-én kelt vizsgálati jelentésben feltárt tények alapján megállapítható Horváth Péter igazgató, kinevezett vállalati biztos felelőssége. A tények alapján az utóellenőrzés arra a következtetésre jutott, hogy az igazgatót vállalati biztosi munkaköréből fel kell menteni, helyette új vállalati biztost kell kinevezni. A felmentést és a kinevezést az ÁVÜ igazgatótanácsa záros időn belül hagyja jóvá.
Március 10-én levélben fordultunk az igazgató úrhoz, hogy mit jelent ez a záros határidő, és történt-e ez idő alatt valamilyen intézkedés? Erre az alábbi választ kaptuk: Az ÁVÜ ellenőrzési igazgatóság jelentése alapján kezdeményeztük Horváth Péter vállalati biztos felmentését. A fenti intézkedésünkben az FM törvényben előírt egyetértését kértük, melyre sürgetés ellenére válasz nem érkezett. Tekintettel arra, hogy a 30 napos véleményezési határidő lejárt, így az ÁVÜ igazgatósága saját hatáskörben terjeszti elő Horváth Péter igazgató úr felmentését és új vállalati biztos kinevezését.
Én magam többször beszéltem a szóban forgó igazgatóval, aki elmondta, hogy ő elsősorban az állami gazdaság érdekeit, az önkormányzat érdekeit és a kistermelők, a szőlőtermelők érdekeit kívánta előtérbe helyezni a vállalat átalakítása során, valamint nehezményezte azt, hogy tulajdonképpen a hosszú vizsgálati folyamat alatt ővele érdemben senki sem beszélt. Gondolom, a vizsgálat szigorúan csak a tényekre és a dokumentumokra támaszkodott. De mindenesetre ez az elhúzódó döntés senkinek nem tett jót, az igazgatónak sem, a vezetőtársainak sem és legfőképpen a dolgozóknak nem.
Május 5-én kaptam értesítést telefonüzenet formájában, hogy felmentették az állami gazdaság igazgatóját. Erről hivatalos dokumentumot kértünk, amelyet május 17-én kaptunk meg. Ennek kivonatát ismertetem: Az ÁVÜ igazgatótanácsa hozzájárul Horváth Péter igazgató vállalati biztos feladatköréből azonnali hatállyal történő felmentéséhez. Hozzájárul dr. Kemenczei Rezső közgazdász vállalati biztosi kinevezéséhez, Horváth Péter igazgató felmentésével egyidejűleg.
Ezzel tulajdonképpen a múltat le is zárhatjuk, de azt gondolom, hogy a soproni történelmi borvidék megmentéséhez valami intézkedések még szükségesek. Jelentésünket a mezőgazdasági bizottság egyhangúlag elfogadta, és kérem a tisztelt Háztól is, hogy fogadják el.
Mindössze két megjegyzésem van, amelyet közben már itt időközben ismertettem: az ÁVÜ megkeresésére az FM sürgetés ellenére sem válaszolt, tehát nem tudom, hogy milyen kapcsolat van így a főhatóságok között; valamint levélben kerestük meg Szabó Tamás miniszter urat is, faxon küldtük el ezt a levelet május 5-én, hogy amennyiben új tények, események merültek fel ezzel kapcsolatban, akkor szíveskedjen tájékoztatni bizottságunkat. Erről telefonérdeklődés után sem kaptunk a mai napig választ.
Még egyszer kérem a tisztelt Házat, fogadják el a jelentést. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me