TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Urak! Az önök interpellációja egy konkrét ügy kapcsán, a címzett és céltámogatások odaítélésének egy lényeges elvi problémájára vonatkozik.
Engedjék meg, hogy ezért egész röviden először a probléma keletkezéséről, majd a jelenlegi jogi tényállásról, végül a szükséges tennivalókról beszéljek.
A címzett és céltámogatásról szóló törvényt az előkészítő tárcák szakmai indokok alapján az elmaradott települések körére kívánták érvényesíteni. Éppen egy képviselői felvetés kapcsán, illetve ennek eredményeképpen bekerült a szempontok közé egy új szempont is, vagyis a különlegesen nagyarányú munkanélküliség.
Az a megoldás, amit ezzel kapcsolatban a törvény végrehajtása alkalmazott, kétségkívül vitatható - ezt bizonyítja az önök interpellációja is.
És most nézzük a jogi tényállást. A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatásáról szóló törvény a következőképpen rendelkezik:
"A társadalmi és gazdasági szempontból elmaradott, valamint az országos átlag kétszeresét meghaladó munkanélküliségi arányú és külön jogszabályban felsorolt települések a saját forrás egy részét céltámogatási kiegészítő keretből megpályázhatják."
A törvény 1993. március 19-én lépett hatályba. A Kormány ennek alapján hozta meg az ön által is idézett 59/1993. számú rendeletét a céltámogatási kiegészítő keretről. Ez pedig így szól: "Céltámogatási kiegészítő keretből adható támogatás olyan kiegészítő pénzügyi eszköz, melynek célja a társadalmi és gazdasági szempontból elmaradott, valamint az országos átlag kétszeresét meghaladó munkanélküliségi arányú, a rendelet mellékletében felsorolt települési önkormányzatok céltámogatáshoz jutásának elősegítése."
A rendelet a mellékletben fel is sorolja az ezen kedvezményre jogosult településeket.
Megállapítható tehát, hogy a kormányrendelet és a törvény tartalma összhangban van egymással, a törvény a kedvezményezettek körét lényegében úgy állapítja meg, hogy egyrészt kritérium a kétszeres arányú munkanélküliség, másrészt pedig kritérium a külön jogszabályban való szerepeltetés is.
Tehát a dolog kétségkívül nem egyértelmű, hiszen nyitva marad benne az, hogy a külön jogszabályba másképpen kerül be egy település.
Tisztelt Ház! Ezért azt tervezzük, hogy a támogatási feltételrendszert egzaktabb alapokra helyezzük. A támogatási irányelvekről, valamint a kedvezményezett települések területi besorolásáról szóló előterjesztésünket önök már megkapták. Az országgyűlési határozat gyors megszületésével, az elmaradt települések behatárolásával tehát ismét elindulhat és működhet a területfejlesztési támogatási rendszer és az ezekhez a területekhez kapcsolódó egyéb támogatási formák. Ugyanakkor kezdeményezzük a megkifogásolt rendelet mellékletének pontosítását.
Bízom benne, hogy az idei átmeneti zavar jövőre elkerülhető lesz, azonban az idei támogatási rendszert már nem tudjuk módosítani, a pályázati határidő ugyanis április 23-a volt. Jelenleg folyik a beérkezett pályázatok elbírálása. Kérem tisztelt képviselőtársaimat válaszom elfogadására. (Taps.)
(16.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me