JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Suchman Tamás Képviselő Úr! Örülök annak, hogy a Marcalit, Lengyeltótit, valamint a körzetükbe tartozó 33 települést érintő regionális vízi- és szennyvízközművek önkormányzati tulajdonba adásával kapcsolatos kérdés alkalmat ad számomra arra, hogy a vízi-közművek tulajdonosváltozásáról a tisztelt Országgyűlés előtt szóljak.
Emlékeztetőül idézem az önkormányzati törvény ide vonatkozó szabályának lényegét, nevezetesen: "A lakossági szükségleteket kielégítő közművek a települések belterületi határán belül az önkormányzatok tulajdonába kerülnek - az állam kizárólagos tulajdonába tartozó létesítmények kivételével."
Ennek értelmében a tanácsi alapítású és tanácsi felügyelet alatt állt közüzemi vállalatok teljes vagyona az önkormányzatokhoz került. A regionális vagy közkeletű szóval a minisztériumi vállalatok esetén csak a település belterületi határán belül található közművek vonalas létesítményei, berendezései adhatók vagy voltak adhatók önkormányzati tulajdonba. Ezek is csak akkor, ha nem tartoznak az állam kizárólagos tulajdonába.
Az úgynevezett önkormányzativagyon-törvény egyértelműen kizárja az úgynevezett működtető vagyon önkormányzati tulajdonba adását, még akkor is, ha az egyes ellátási körzetek települései megállapodnak vagy megállapodnának a közös működtetésről.
A Somogy Megyei Vagyonátadó Bizottság a jogszabályt helyesen értelmezve döntött a működtető vagyon átadásának az elutasításáról - egyébként több határozatában.
A Regionális Vízművek teljes működtető vagyona és a közművek önkormányzatoknak adható része az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság vagyoni körébe tartozik.
Miért van ez így? Abban, hogy a regionális vállalatoknak csak a közművagyona kerülhet az önkormányzatok tulajdonába, kizárólag az játszik szerepet, hogy ezek a közszolgáltatások műszaki és közgazdasági értelemben is egységes rendszerként épültek ki regionális szinten. Ezt nem lehet anélkül szétszedni, hogy hatása ne mutatkozna meg a víz- és csatornadíj árában és a közszolgáltatás színvonalában.
Nem engedhető meg az, hogy a kedvezőtlen adottságú településeken adott esetben többszörösére emelkedjenek a vízdíjak annak következtében, hogy az egységes rendszert felparcellázták, elemeire felbontották.
Nem a vízügy, hanem a lakosság védelme indokolja, hogy a nagy ellátó rendszerek a jövőben is egységesen együtt maradjanak.
Tehát a képviselő úr kérdésére a válaszom: a jogszabály a működtető vagyon átadására lehetőséget nem ad, és az a települések, ellátási körzetek esetleges érdekkülönbségei miatt nem is volna kívánatos. A regionális vízellátás színvonalát, biztonságát a jövőben is meg kell őriznünk. Nem kívánunk tehát ettől eltérő törvénymódosítással élni. Mindez természetesen nem érinti a kisközművek, a települési kisközművek vagyonátadását, amely azonban már megtörtént. Ez volt a válaszom. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me