PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:
PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A környezetvédelmi bizottság megtárgyalta a munkavédelemről szóló törvényjavaslatot. Azzal kezdte a tárgyalását a bizottság, hogy a munkavédelem középpontjában az ember egészségvédelme áll. Ez nagyon közel áll a környezetvédelem helyzetéhez, szinte rokon a helyzet, és ezért részletesen kifejtette a bizottság tagsága a véleményét.
Négy alapvető kérdést látott a bizottság a munkavédelem területén; az egyik a tárgyi feltételek biztosítása, a másik a technológiai munkafolyamat biztosítása, a harmadik a személyi feltételek biztosítása, a negyedik pedig a munkavédelmi bizottság helyzete. Most én a tárgyi feltételekkel nem kívánok foglalkozni, mert a törvényjavaslat részletesen felsorolja a levegőtisztaság, az érintésvédelem vagy a munkahely megvilágítása stb. kérdéseit. Foglalkozni akarok azonban a bizottságban elhangzott technológiai munkafolyamat helyzetével és a munkavédelmi bizottság helyzetével.
A törvényjavaslat nem tartja fontosnak azt, hogy a technológiai munkafolyamatokban a megelőző intézkedések kerüljenek előtérbe. Mi a számviteli és a pénzügyi munkaterületen - amelyik az én szakmai területem - úgy szoktuk ezt megfogalmazni, hogy a munkafolyamatba épített ellenőrzés a legfontosabb, nem pedig egy utólagos ellenőrzés. Ezt ebben a vonatkozásban úgy tudja a környezetvédelmi bizottság érzékelni, hogy a technológiai munkafolyamatba be kell építeni azokat az ellenőrzési lehetőségeket, azokat a betartandó feladatokat, amelyekkel biztosítani lehet az ember egészségvédelmének a biztosítását. Fontosabbnak tartja a bizottság a munkafolyamatba épített biztonságot, mint egy utólagos ellenőrzést, azért, mert a veszélyforrásokat pontosan ezzel lehet kiküszöbölni. Tudjuk nagyon jól, hogy a nehéz gazdasági örökségünk mellett - ami az országban jelenleg érzékelhető - ez a feladat, ez a munkavédelem is egy nehéz örökölt helyzetet teremt, mert ma is, jelenleg is nagyon sok olyan iparengedélyt adnak ki az országban, hogy nincsenek biztosítva azok az előfeltételek, amelyekkel a biztonságos egészségvédelmet lehet szolgálni. Márpedig akkor lehet hatékonyan biztosítani az egészségvédelmet, ha a feltételeket az iparengedélyek kiadásakor már biztosítják.
Éppen ebből következően a második fontos része a törvényjavaslatnak a munkavédelmi bizottságnak a helyzete. Nem tartjuk elfogadhatónak csak azt a megoldást, hogy a munkavédelmi bizottság utólag ellenőrizze, hogy a veszélyeztetett környezet milyen mértékben van veszélyeztetve. Fontosnak tartjuk, hogy a munkavédelmi bizottság a veszélyforrások feltárásával is foglalkozik, és jogszabályi rendelkezésekkel próbálja megakadályozni, hogy a veszélyeztetettség ne forduljon elő. Miután több millió embert érintenek a veszélyeztetett források, ezért a környezetvédelmi bizottság úgy foglalt állást, hogy módosító indítványokkal kívánja hatékonyabbá tenni a törvényjavaslatot, hogy a dolgozóknak a kiszolgáltatott helyzete megszüntethető legyen.
Így a bizottság alkalmasnak tartja a vitára a munkavédelmi törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me