DRAGON PÁL (FKgP)

Full text search

DRAGON PÁL (FKgP)
DRAGON PÁL (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy évvel ezelőtt benyújtott interpellációmmal az volt a célom, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar privatizálása kapcsán felmerült hiányosságokat, hibákat a lehető legjobban segítsük mi parlamenti munkával is kiküszöbölni.
A Parlament támogatott ebben a felszólalásomban, ebben az interpellációmban, és csak köszönetemet tudom kifejezni a mezőgazdasági bizottságnak ezért a nagyon korrekt és határozott, minden részletre kiterjedő vizsgálatért.
A bizottság határozati javaslatával is egyetértek, csupán néhány rövid hozzászólásom lenne, mivel a mezőgazdasági bizottság jelentésére az Állami Vagyonügynökség is reagált. Én egyetlenegy dolgot szeretnék kiemelni a mezőgazdasági bizottság jelentéséből, valamint az Állami Vagyonügynökség erre való reagálásából.
(15.20)
A mezőgazdasági bizottság jelentésében a 3. oldalon a (4) bekezdés így hangzik: "A Kormány és a Földművelésügyi Minisztérium nem készített szakmailag megalapozott, az agrárgazdaság hosszú távú fejlesztését célzó koncepciót és ennek szerves részét képező privatizációs tervet."
A Vagyonügynökség a következőképpen reagál erre: "Az ÁVÜ megítélése szerint a megállapítás lényegében megfelel a valóságnak." Itt abba is hagyhatnám, de ezt a bekezdést már folytatom: "Tény ugyanakkor az is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium, az ÁVÜ a növényolajipar privatizációjának minden egyes lépésénél részletesen egyeztette álláspontját, beleértve a Gazdasági Versenyhivatallal történő konzultációt is."
Megemlíthetném itt azt, hogy a vizsgálat során találkoztunk a Versenyhivatallal is, amely többször kijelentette, hogy ő nem egyben való eladást, hanem háromfelé bontást javasolt. De szeretném erre a pontra csak felhívni a figyelmet, hogy az ÁVÜ maga is elismeri, hogy nem volt a Kormánynak és a Földművelésügyi Minisztériumnak privatizációs koncepciója és privatizációs stratégiája.
Én nagyon fontosnak tartom és nagyon egyetértek a mezőgazdasági bizottság határozati javaslatával, hogy akkor legalább most már legyen, így, három év után privatizációs koncepciója és stratégiája a Kormánynak. Ezért javaslom, hogy támogassuk ezt a határozati javaslatot.
De szeretnék még egyetlenegy rövid reflexiót tenni a vizsgálat során elhangzottakra. Ugyanis itt a 2. pontban - a határozati javaslatban - azt mondja a mezőgazdasági bizottság, hogy az agrárgazdaság privatizációja során törekedjen arra, hogy ne alakuljanak ki monopóliumok. Azt hiszem, ezzel is teljes mértékig egyetérthet a tisztelt Ház is, csak itt van egy kis szépséghiba. Raskó György államtitkár úr mondja a mezőgazdasági bizottság ülésén, hogy "Az élelmiszer-kereskedelemben a valóságban mindenhol monopóliumok vannak, és mindenütt engedik a világon. Igenis szükségünk van monopóliumokra, igen erős gabonacégekre van szükség…" stb., folytathatnám. Én nem akarok itt különösebben vitatkozni Raskó államtitkár úrral sem, Széchenyit állítanám vele szemben vitapartnernek. Széchenyi Istvánnak az volt a véleménye a monopóliumokról, hogy "Szerencsétlenség annak járma alatt görnyedni. Nem jó, ha csak egy vevő van, és ekképpen minden rendelések ellenére is de facto csak egy-egy-egy vevő szab árat."
Tehát mi továbbra is, legalábbis én továbbra is a monopóliumok kialakulása ellen vagyok, és ezért a mezőgazdasági bizottság határozati javaslatainak elfogadását javaslom a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me