FILLÓ PÁL (MSZP)

Full text search

FILLÓ PÁL (MSZP)
FILLÓ PÁL (MSZP) Tisztelt Ház! Igen Tisztelt Államtitkár Asszony! Ismeretes, hogy havonta több száz felszámolási eljárás indul. Ezeknek a lebonyolítását az 1991. évi IL. számú törvény szabályozza. E törvény 4. §-ának (3) bekezdése kimondja, hogy a felszámolónak az eljárás alatt gondoskodnia kell a környezetvédelmi követelmények betartatásáról.
A tapasztalatok szerint a felszámolók ezt különbözőképpen értelmezik. Különösen veszélyes ez akkor, ha a gazdálkodó korábbi tevékenységéből eredő környezeti károk elhárításáról van szó. Például a felhalmozott veszélyes hulladékokról, az elszennyezett talajról.
A fenti környezetvédelmi követelmények betartása ellentmondásos. A felszámolás alá kerülő gazdálkodószervezetet a környezetvédelmi hatóság ugyan kötelezheti a károk elhárítására, a felszámolót azonban nem kötelezheti.
(14.50)
A kár elhárításához, a hulladékok kezeléséhez szükséges költségek magasak - egyes esetekben a vagyon értékesítéséből befolyt összeghez képest is.
Tudomásom szerint ugyanis ezek a költségek egy-egy kisszövetkezet, kft. vagy akár egy megyei vállalat esetében több tíz millió forintra rúgnak, de egy-egy nagyvállalatnál, mint például az ózdi acélmű esetében, ez az összeg körülbelül 300 millió forintot is kitehet, így a felszámoló - a hitelezők nyomása alatt - ellenérdekelt a károk elhárításában, még akkor is, ha ezek valóban a gazdálkodószervezet tevékenységének ésszerű befejezésével kapcsolatos kiadásoknak minősülnének - ahogyan a törvény 57. § (2) bekezdése fogalmaz.
Mindezek előrebocsátásával kérdezem a tisztelt államtitkár asszonyt, milyen lépéseket kíván tenni a tárca annak érdekében, hogy a felszámolások befejezését követően ne maradhassanak fenn rendezetlen és gazdátlan környezeti problémák.
Várom államtitkár asszony válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me