SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem kívánom hosszan bizonygatni, hogy a közlekedési tárca számára - és személy szerint nekem is - mennyire fontos a technikai történeti emlékek megmentése és bemutatása a fiatalabb generáció számára. Aki ismeri a Közlekedési Múzeum tevékenységét, vagy akár csak megnézi kiállításait, az tudja, ismeri ezeket. A hajózás területén például az utóbbi években a múzeum az OMFB segítségével hozzájutott a felszámolt Óbudai Hajógyár teljes rajzanyagához, modellgyűjteményéhez, és ez évben helyreállítja a Magyarországon található első hajógőzgépet. Ezek a lépések nem látványosak, de technikai történeti fontosságuk vitathatatlan.
Ezek után megpróbálok válaszolni képviselőtársamnak a feltett kérdéseire. A Petőfi gőzhajót 1989-ben Apatinba szállították, ahol a Mahart megrendelésére a hajótest helyreállítását megkezdték, azonban egy szerencsétlen tűzeset során a hajó számottevően megsérült, és azóta ez a felújítás elhalasztódott. Ennek ellenére a Mahart a hajó megmentése mellett döntött, erre tervet készített - amelyet szívesen átadok a képviselő úrnak betekintésre -, majd kijavították a nagyobb sérüléseket, és ezután a Mahart hajójavítóban folytatódott a munka, ahol jelenleg a gépészeti berendezések helyreállítása folyik, illetve rövidesen befejeződik. Mintegy 50 millió forintot fordítottak a hajó rendbetételére, de teljes berendezéséhez további 200 millióra lenne szükség. Sajnos még nem találtunk olyan vállalkozót, aki finanszírozná ezt a helyreállítást.
Kedvezőtlenebb a Helka csavargőzösnek az ügye, amely - mint tudjuk - Balatonfüreden a városi tanács tulajdonaként egy szórakozóhely céljára szolgál a 71-es számú út mentén. A képviselő úr ismereteivel szemben nekem az a véleményem, illetve olyan tájékoztatást kaptam műszaki szakemberektől, hogy legalább 50 millió forint kéne ahhoz, hogy ez ismét hajóként szelhesse a Balatont, tehát rendkívül nagy anyagi áldozatot igényelne, nem beszélve arról, hogy ennek a testvérhajója tulajdonképpen ma is működik a Balatonon. Így úgy érzem, hogy ez a technikai történeti emlék nem annyira fontos - már ha itt lehet rangsorolni -, ami részemről nem lebecsülése a kérdésnek.
Külön eset a Lajta monitor. A Lajta monitor hadtörténeti emlék - úgy, ahogy képviselő úr mondta -, azonban elkéstek a védetté nyilvánítással és eladták ennek az ön által is említett svájci cégnek. A hajótest, ami tulajdonképpen ma az egyedüli eredeti darab a hajón, 6 és fél millió forintot képvisel értékben - valami gyenge felépítmény -, motorral együtt. Azonban beláthatatlan ma annak a költsége, hogy ezt eredeti állapotban, vagy legalábbis megközelítően eredeti állapotban helyreállítsuk. Ennek ellenére én megértem az ön aggódását és méltányolom javaslatát, hogy próbáljuk ezt megszerezni. Én felveszem a kapcsolatot az illetékesekkel, akár az ÁVÜ-vel, ahogy ön felvetette, bár nem hiszem, hogy az ÁVÜ-nek erre volna törvényes pénzügyi fedezete, de megpróbáljuk ezt a hajót visszaszerezni. Viszont hadd kérjem én a képviselő urat és az Országgyűlést, ha megvan ez a hajótest, akkor próbáljunk valahol megfelelő szponzorokat találni, mert valóban egy nagyon szép kiállítási tárgy lenne az expón '96-ban. Ez az első dunai páncélos hadihajó. Próbáljuk meg közösen ennek a megmentését, kiállítását. Ennyit tudtam elmondani, képviselő úr. Köszönöm a figyelmüket, köszönöm, Elnök Úr. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me