PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! 1992 novemberében a földművelésügyi miniszter Békés megyét a sertéspestises megbetegedések miatt védőkörzetté nyilvánította, annak következtében, hogy a Közös Piac korlátozást vezetett be a megyéből származó sertéshúsra. A megye termelői a korlátozásból adódóan már eddig is komoly veszteségeket könyvelhettek el, és ezt csak részben enyhítette az a kilogrammonként 10 forintos ár, amelyet a gyulai húskombinát kapott a felvásárolt sertések után, és amely megakadályozta a felvásárlási árak túlzott zuhanását.
Április végével azonban lejárt ez az intervenciós támogatás, és tudomásom szerint az agrárrendtartási tárcaközi bizottság azt a javaslatot tette a földművelésügyi miniszternek, hogy a támogatás ne kerüljön meghosszabbításra.
Napirend előtti felszólalásomat most nem az indokolja, hogy a termelőket komoly veszteség fogja érni az újabb áresés nyomán, nem az, hogy ölbe tett kézzel figyelik az arra illetékesek az összetorlódott 40000, levágásra érett sertés gazdáinak kínlódását, hanem most már a magyar állategészségügy presztízsét és hazánk exportérdekeit is veszélyeztetve látom. Intervenciós beavatkozás híján a marhalevél bevezetése előtt az állat-egészségügyi hatóság igen nehéz helyzetbe kerülhet azáltal, hogy az állatok forgalmát még szigorúbban kell majd ellenőriznie. Ha nincs elfogadható felvásárlási ár, nehéz lesz Békés megyén belül tartani a kész hízókat. A gazdálkodók türelme már elfogyott: ott akarják majd eladni állataikat, ahol éppen vevő van rá, aki gyorsan fizet - még akkor is, ha tudják, a zárlatszegés kockázattal jár.
Meggyőződésem, hogy az állategészségügyet nehezen megoldható feladat elé fogja állítani pénz híján az ilyen esetek kiszűrése, a nemzetközileg vállalt kötelezettségek betartása. Különösen fontos volna pedig a Közös Piac bizalmának megnyerése most, amikor a Magyarországgal szembeni teljes hús- és élőállat-beviteli korlátozást feloldják, és az igen kemény exportfeltételek enyhítéséért kívánunk síkraszállni.
(10.10)
Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és uraim! Felszólalásommal szeretném felhívni a figyelmet arra, milyen súlyos következményekkel járhat egy nem kellően átgondolt kormányzati intézkedés. De egyúttal hadd hívjam fel a figyelmüket arra is, hogy ez a probléma mélyebben gyökerezik, az állattenyésztés bizonyos ágazataiban mutatkozó termékfelesleg levezetése, a termelők megsegítése már nem sokáig várathat magára.
A gyulai húskombinát is mintegy kéthavi levágandó sertésmennyiséget görget maga előtt hétről hétre. Ha bekövetkezik az, hogy a vállalat csökkenti termelését - amiről egyébként hallani lehet -, a problémák még inkább meg fognak sokasodni. Mivel ez már nem pusztán kormányzati, hanem parlamenti felelősség is, örömömre szolgál, hogy a Parlament mezőgazdasági bizottsága a jövő hétre napirendre tűzte a kérdés megvitatását.
Tisztelt Országgyűlés! Információim szerint a Békés megyére kiterjedő korlátozást hamarosan feloldják Brüsszelben. Ezért kérem a kormányzatot, hogy ameddig ez nem történik meg, addig a támogatást továbbra is folyósítsák a megyében levágásra kerülő sertésekre a védőkörzeti intézkedések betartása érdekében. Ez persze csak tüneti kezelése a problémának, szükséges ezért mielőbb megtalálni azt a megoldást is, amivel levezethető a feltorlódott hatalmas árutömeg. A joggal elvárt hathatós intézkedések a helyi közvélemény megnyugtatását is szolgálnák, azokét a gazdálkodókét, akik eddig is tisztességesen és fegyelmezetten vállalták a szigorú zárlat terheit.
Az Európai Gazdasági Közösség is figyelembe vette és bizonyosan ezután is értékelni fogja a Kormány eddigi erőfeszítéseit a betegség elleni védekezésben. Ne kockáztassuk tehát kedvező megítélésünket és tárgyalási pozíciónkat egy elhibázott intézkedéssel. Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me