TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Full text search

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Kormány által létrehozott alapítványok vizsgálatában az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága időt kért, amikor is az Állami Számvevőszék vizsgálati koncepciót fogalmaz meg, amit a nevezett bizottság majd megvitat. A törekvést helyesnek, fontosnak tartjuk, de azt is, hogy a vizsgálat során a politikai semlegességet biztosítsák, sőt, már a vizsgálati kör kijelölésekor is - hiszen a szponzorálások során, bizony, előfordulhatnak visszaélések.
Mindezek figyelembevételével mi, kereszténydemokraták úgy érezzük, hogy a számvevőszéki vizsgálat nem korlátozódhat csupán a minisztériumokra. A Világgazdaság április 23-ai számának cikkében Bihari Zsigmond, az Állami Számvevőszék igazgatója elmondta: "A minisztériumok kifizetéseit könnyen lehet ellenőrizni, de a vállalkozási szférán, illetve az önkormányzatokon keresztül történő alapítványivagyon-juttatásokat szinte lehetetlen kiszűrni".
Tisztelt Ház! Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok közpénzekből történő alapítványi támogatásainak áttekinthetősége - szemben a minisztériumokéval - igen komoly nehézségekbe ütközik. Így a rendezetlenség, az áttekinthetetlenség táptalaja lehet a visszaéléseknek, ezért az önkormányzati alapítványok vizsgálatba való bevonása nem kerülhető el - amint arról Mózs József képviselőtársam az említett Világgazdaság-számban is említést tett.
Javasoljuk tehát, hogy az esetleges vizsgálat már az első lépésben terjedjen ki az ország húsz legnagyobb városa - nevezetesen Budapest főváros és kerületei, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Székesfehérvár, Szekszárd, Szeged, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg - önkormányzataira, valamint a tíz legjelentősebb magyar bankra is. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me