PÉLI TAMÁS (MSZP)

Full text search

PÉLI TAMÁS (MSZP)
PÉLI TAMÁS (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Érdekes módját választom annak, hogy önöket ennek a témának a kapcsán bizonyos fontos kérdésekről tájékoztassam. Az előítélet, a diszkrimináció mindig gyanakvással kezdődik. A gyanakvás alapja a nemismerése valakiknek, valaminek, valamilyen jelenségnek.
Historia est magistra vitae - mondják az okosok is. Arra gondoltam, minekutána nem akartam ma igazán hozzászólni, abban reménykedtem, hogy a kisebbségi törvénytervezet kapcsán fogom mindezt előadni, egy exponáltabb időben és egy kevésbé indiszponált társaságban; de mégiscsak úgy döntöttem, hogy azok az üzenetek, amiknek birtokába kerültem, felrázzák kicsit önöket, és a figyelmüket ennek a kérdésnek a fontosságára irányítják.
Én cigányember vagyok, és nekem nem frázis, ha azt mondom, hogy szükséges ezt a kérdést nagyon mélyen, nagyon komolyan kezelni. Nekem az, hogy ez a társadalom egyik legnagyobb betegsége - a mindenkori társadalomnak -, ez nem beszéd, ez nem mellébeszélés, ez egy nagyon komoly ostorhegyvalóság. Hogy miért, ezt elmondom, hiszen önök a cigányságról vajmi keveset tudnak; hiszen annak idején főképp a Kék fényből informálódtak, most a Zsaru Magazinból és még egy-két remek bulvárlapból, amelyet itt sokszor látok kirakva, és szívesen olvassák el a kriminalisztikával foglalkozó részeket.
Egy népet a bűnözési statisztikáin keresztül megítélni nem lehet és nem szabad. Tehát néhány fehér foltot szeretnék önöknek kiszínesíteni - úgy is mint festő, és úgy is mint amatőr történész.
A cigányság eredetéről és nyelvéről - egyébként mostantól kezdve egész rövid és szakszerű leszek. A középkor naiv, babonás embere a legképtelenebb eredetet tulajdonította az egzotikus cigánykaravánoknak. Sokan görög eretnekeknek, üldözött német zsidóknak, sőt tatároknak vélték őket, de a legtöbben mégis egyiptomi származásuk mellett kardoskodtak - és ez is ment át leginkább a köztudatba.
A cigányok eredete ma már nem titok: indiai származásuk tudományosan bizonyított tény. A találgatások és tévedések sorozata után magyar ember, Vályi István, Komárom megyei református lelkész ismerte fel indus eredetüket a XVIII. században. A hollandiai Leidenben találkozott malabari diákokkal, és nagy hasonlóságot talált nyelvük és a hazai cigányok nyelve között. Ezért lejegyzett ezer malabari szót, és amikor visszatért Magyarországra, felolvasta a szójegyzéket a győri cigányoknak, akik megértették a szavak nagy részét.
A cigányok vándorlása. A cigányok - hosszas vándorlások során - számos néppel kerültek érintkezésbe. Ezért nagy vérkeveredésen mentek keresztül, azonban az avatatlannak sem nehéz felismerni az embertani hasonlóságot a cigányok és a hinduk között. A letelepedett cigányok pedig jelentős mértékben keveredtek az illető ország népével. A germán és északi szláv országokban igen gyakori a szőke, Nagy-Britanniában pedig a kelta őslakosság emlékét idéző vörös hajú cigány.
Alapvető szókincsük indiai eredete mellett kimutatható a különböző elő-ázsiai és európai nyelvek hatása is: perzsa, török, szláv, magyar - természetesen.
A cigány elnevezés máig nincs megnyugtatóan tisztázva. A cigányok - mint a legtöbb ősi, természeti nép - saját "ember" szavukat használják népnévként, tehát romnak, manusnak nevezzük önmagunkat. Rom szom - ember vagyok.
De a népvándorlások ismert rugói, India tegnapi és mai viszonyainak ismeretei sok mindenre magyarázatot adnak. India népei már a legrégibb időktől kezdve külső támadásoktól, természeti csapásoktól és szörnyű szegénységtől szenvedtek. Az évezredek során kialakult indus társadalomszervezet, az egyes rétegek, csoportok merev elválasztása - a kasztok - és a páriák szörnyű kitaszítottsága nem jelenthetett valami különös vonzerőt a birodalom északi részein még nemzetiségi szervezetben élő törzsek számára sem.
Nem tudhatjuk, hogy milyen ellenség behatolása, milyen éhínség hajtotta nyugat felé a kumpániákat. Vándorlásuk útvonala nem volt egységes. Perzsiából egyik részük egyenesen Oroszország felé tartott, másik részük Szíria és Egyiptom érintésével Észak-Afrikába, illetve a török birodalmon keresztül Görögországba és a Balkánra vezetett. A cigányok Egyiptomban hosszabb időt töltöttek; erre mutat származásukat is elferdítő hagyományuk és számos nyelvészeti, embertani és néprajzi adat.
Első csoportjaik a XIV. században, a török támadások kezdetén érték el Európát Pannel és Sandel nevű törzsfőnökeik vezetésével. Sokan már lemaradtak Ázsiában és Orszországban, de a legnagyobb csoportok vándoroltak tovább nyugat felé Görögországba, és a Balkánon sokáig időztek. Csak később, a törökök előretörése után vonultak Magyarországon keresztül, 1417-ben nyugatra és északra. Zsigmond király uralkodása idején barátságos fogadtatásban részesültek, sőt 1423-ban és 1438-ban királyi szabadságlevéllel látták el a cigányokat.
Üldöztetések Nyugat-Európában. - A törökök előrenyomulásával fokozódó nyugtalanság gyakran az oszmán birodalom kémeit gyanította bennük. A legsúlyosabb üldözéseknek Németországban voltak kitéve. A szétszabdalt Németország fejedelemségei egymással versengtek kegyetlenségükben. Skóciából és Angliából viszont kiutasították őket. Aki pedig visszatért, a fülénél fogva fához szögezték, 18 ezret pedig felakasztottak. Később azonban a brit hatóságok is megenyhültek, számuk a XIX. században már elérte a 100 ezret is. Békésen éltek a Lee-dinasztia vezetése alatt, utolsó királyuk, Joseph Lee 1845-ben hunyta le a szemét.
Nem volt jobb sorsuk Nyugat-Európa más országaiban sem. Utrechtben 1544-ben sokat megcsonkítottak és meggyilkoltak közülük, majd száműzték őket. Franciaországban is nehéz napok virradtak a cigányságra. Az orleans-i parlament bírósági határozata alapján 1561-ben kiutasították őket. Azokat pedig, akik a szigor csökkenése után visszatértek Franciaországba vagy meghúzódtak a baszkok között, 1802-ben Napóleon összefogta és Észak-Afrikába szállíttatta. Ennek ellenére ma is élnek cigányok Franciaországban, sőt a közelmúltban hatalmas arányú összejövetelt tartottak, ahol szilaj táncok és zene mellett vezetőik megvitatták népük problémáit.
Sorolhatnánk azonban tovább azokat a kegyetlen intézkedéseket, amelyekkel az európai országok szabadulni akartak a cigányoktól. Eredményt nem értek el. Hiába üldözték olyan kegyetlenül a cseh-morva rendek vagy a skandináv országok India távolra szakadt fiait. A legtürelmetlenebb elbánásban tehát a művelt és polgárosult Nyugat-Európában részesültek. A germán népek született idegenkedése a színestől még fokozottabban jelentkezett saját hazájukban, ahol ezt még szociális, kulturális és rendészeti szempontok is fokozták.
Azonban minden üldözés és tömegmészárlás ellenére elszaporodtak. Amerika benépesülésével pedig az Atlanti-óceánon is áthajóztak a cigányok, és ma mindkét Amerikában találkozhatunk velük.
A hazai históriákból. - Magyarországon a legnagyobb nyugat-európai cigány pogromok idején is békében hagyták őket. Királyaink és fejedelmeink nem egy oltalomlevelet adtak ki számukra. Megfizették a királyok által kirótt adójukat, és szükség esetén még katonáskodtak is. A török hódoltság korában mint tűzmesterek tűntek ki a harcban, és mint tudjuk, 1556-ban Nagyida várát is ők védték meg.
(19.40)
A tanulmány következő részét majd a kisebbségi, nemzetiségi és etnikai törvény kapcsán fogom előadni.
Ezt a tanulmányt 1957-ben dr. Antall József történész írta. Most lett először publikálva, és én köszönöm neki, aki ma jelenleg a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, hogy a maga idejében egyedülálló tanulmányt adott Magyarországnak és a világnak is, úgy hiszem.
Ezek után kérdem önöket… és sajnos elment az a… - Hogy hívják? - Fekete úr…, hogy nem tartózkodott tovább is a helyiségben, sok olyan információhoz jutott volna, ami felülvizsgálatra kényszerítette volna őt. Mindenekelőtt nem napi politikai programról van szó, amikor a rasszizmusról, a fajgyűlöletről beszélünk. Ezek sajnos ezeréves problémák, és ha így folytatják bizonyos urak, még eltartanak ezer évig. És megmondom, hogy miért: mert vannak népek, amelyek sohasem mások ellen voltak népek, és ezek a népek valahogy megmaradtak. Köszönöm, kedves uraim. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me