TOMPA SÁNDOR (MSZP)

Full text search

TOMPA SÁNDOR (MSZP)
TOMPA SÁNDOR (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Minden civilizált országban foglalkoznak azzal, hogy a munkanélküliek, különböző, önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került rétegek a megélhetésükhöz szükséges javakhoz hozzájussanak. Ez azonban a legtöbb esetben csak olyan feltételekkel valósítható meg, ha legalábbis a munkaképes korúak, tehát a munkanélküliek köréből valamiféle hozzájárulást is feltételez - olyan értelemben feltételez hozzájárulást a támogatáshoz, a munkanélküli-járadékhoz, hogy valamilyen módon részt vesznek a társadalmi javak, a társadalom előrejutásának a megteremtésében.
A mi javaslatunk, képviselői önálló indítványunk is egy ilyen jellegű módosítást irányoz elő a foglalkoztatásról szóló IV. törvény kapcsán: azt javasoljuk, hogy a pályakezdő diplomások számára legyen egy olyan lehetőség, amikor gyakornoki pályázatot kezdeményezhetnek a megyei munkaügyi központoknál, az illetékes munkaügyi központoknál, és ahelyett, hogy - a megfelelő feltételek teljesülése esetén - pályakezdő munkanélküliként lennének jogosultak az őket megillető mértékben és időre a munkanélküli-járadékra, az arra a pályázatra jelentkező munkáltatónál gyakornokként helyezkedhessenek el, és ennek forrása a foglalkoztatási alap legyen.
Úgy gondoljuk, Kósáné Kovács Magda képviselőtársnőmmel, hogy ez a lehetőség egyrészt a szolidaritási alap számára jelent némi könnyebbséget, másrészt egy olyan új vonást, egy olyan új elemet visz az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökbe, amelyre a Kormány foglalkoztatáspolitikai koncepciója is kitér. Éppen egy mai határozathozatalunkból tudtuk meg, hogy egy későbbi időpontban kerül sor ennek a megismerésére.
Ez a javaslat tehát, amelyet képviselőtársammal együtt terjesztettünk be, összhangban van a Kormány foglalkoztatáspolitikai koncepciójával is. Lényege tehát, hogy azok a fiatal pályakezdő diplomások, akik munkanélküliként kellene hogy megkezdjék pályájukat, életüket azokban a régiókban, ahol nincs lehetőségük az elhelyezkedésre, ilyen módon gyakornoki álláshoz jussanak.
A számok tükrében, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, ahol képviselősködöm: a foglalkoztatási törvény elfogadása óta közel duplájára emelkedett a munkanélküliek száma. 1990-ben még elvétve, fehér hollóként volt jelen pályakezdő, munkanélküli diplomás, mára a 25 éven aluli munkanélküliek létszáma 18 ezer fő körülire emelkedett. Ezek 41%-a érettségizett, illetve szakmunkás, és egyre nagyobb mértékben vannak közöttük diplomások is.
Javaslatunk tehát annak a rétegnek, azoknak a pályakezdőknek a helyzetén kíván javítani, azok számára kíván lehetőséget teremteni, akiknek a képzésében a legnagyobb mértékű a társadalmi tehervállalás, a legnagyobb költségeket vállalja az állam, mikor ezeket az emberfőket rendelkezésre bocsátja.
Ehhez szeretném a támogatásukat kérni, és szeretném, ha lehetővé tennék szavazataikkal, hogy a Parlament napirendre tűzze ezt az önálló képviselői indítványt. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me