TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, mezőgazdaságunk tragikus helyzetéről nem kell különösképpen szólnom, hiszen valamennyiük előtt ismert, hogy az a sikerágazatunk, amely nem olyan sokkal ezelőtt még a világ élvonalába tartozott, ma már Magyarország "Mohácsának" tekinthető. A mezőgazdaság a padlón van, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak kétségbeejtő helyzetbe kerültek. Helyzetüket csak tovább súlyosbítja, hogy a földek megművelését biztosító gépeket a termelőszövetkezeti vagyon nevesítése kapcsán egy rendkívül szűk kör tudta magához kaparintani: a régi állampárti nómenklatúra tagjai, és a lakosság igen jelentős részben kiszolgáltatott helyzetbe került a földek megművelését illetően. Így legyen szabad utalnom arra, hogy ellepték az országot a különböző használt traktorokkal üzletelő személyek, akik korszerűtlen, alkatrésszel el nem látott ócskaságokat sóznak rá a mezőgazdaságban foglalkoztatottakra, így különösképpen a gazdaságukat újrakezdőkre, ekként a nemzeti vagyon egy igen tekintélyes hányada és a tevékenységüket újrakezdő gazdák igen jelentős része kerül majd olyan helyzetbe rövid idő múltán, amikor kiderül a használt, rossz traktorról, hogy az alig-alig vagy teljességgel használhatatlan, hogy valamit állami szinten kellene tenni. Különösen arra való tekintettel, hogy az ország keleti része olyannyira elmaradt az ország nyugati részétől vagy a fővárostól, mintha egy teljesen más világrészbe - nem is teljesen más országba - lépne az, aki a keleti országrészt megközelíti.
(15.50)
Úgy gondolom, hogy figyelemmel kellene lennünk a határainkon túl élő magyarságra is, különösképpen az erdélyi, kárpátaljai magyarokra, de különösen hangsúlyozottan az erdélyi magyarságra, akik nemhogy mezőgazdasági erő- és munkagépekhez, de talán kapához, kaszához vagy ásóhoz sem tudnak hozzájutni, ennyire elmaradott a munkaeszközökkel való ellátásuk.
Azért tartom ezt rendkívül fontosnak kiemelni, mert kiút ebből egyetlenegy lehetőségként mutatkozik: a modern traktorgyártásnak a magyarországi létrehozása. Miután a modern traktorgyártáshoz hozzátartozik a termékváltás kapcsán felhasználható repceolaj, napraforgóolaj és egyéb olajszármazékok felhasználhatósága, ezért ez az előterjesztés lényegében egy több lábon álló törvényjavaslatot tartalmaz.
Tartalmazza egyrészt a korszerű traktorgyártás létrehozásának szükségességét, amely azért mondja ki, hogy mindenképpen repceolajjal, napraforgóolajjal és szójaolajjal … (Derültség.) … is üzemeltethető kell hogy legyen, mert hiszen ebben az esetben akár … (Zaj. - Az elnök csenget.) Igen, elnök úr, semmi gond nincs, mert én úgy gondolom, azért küldték az érintett képviselőtársakat a választóik a Parlamentbe, hogy jót derüljenek, amikor az ők, mármint a választók problémáiról itt a Házban szó esik - gondolom, ezt majd honorálni is fogják nekik a választások kapcsán.
Tehát legyen szabad rámutatnom arra, mindenféleképpen egy termékváltás vált szükségessé. A termékváltás kapcsán ha egy ilyen traktorgyárat telepítenénk az ország keleti részébe, úgy a keleti rész elmaradottsága egyrészt felszámolódás útján elindulhatna. Hozzávetőlegesen maga a traktorgyár ezer munkahely teremtését tenné lehetővé. Az ehhez szükséges korszerű olajpréselő gyár felépítése további munkaalkalmat jelentene. Csupán abban a térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében legalább 15-20000 hektárt lehetne például repcével betelepíteni. Ki lehetne váltani egy csomó dollárt, amely üzemanyagköltségekre menne el. Tehát mindenképpen érdemes ezt a fajta traktorgyártást az ország keleti részében mielőbb létrehozni.
Ezért az előterjesztés tartalmazza még az adó- és áfa-mentességet, sőt a létesítendő traktor főalkatrészei esetében tartalmazza még a vámmentességet is, éppen azért, hogy preferálja a nemzet talpraállását, a korszerű iparszerkezet létrehozását is, mely egy korszerű iparral és mezőgazdasággal volna közösen létrehozható.
Ez az előterjesztés - kérem a tisztelt Ház döntését. Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me