WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ)
WEKLER FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Az elmúlt három évben a Parlamentnek és a kormányzatnak közösen nem sikerült még rendeznie az önkormányzatok címzett és céltámogatási kérdéseit.
Egyrészt minden évben éles viták zajlottak a Parlamentben, másrészt sorozatos határidő-módosításokra került sor a törvényjavaslatok vitája kapcsán, illetve az elhúzódó végrehajtás hiányosságai miatt.
Úgy tűnik, hogy a helyzet az idén sem változott meg, annak ellenére, hogy az év végén a Parlament egy céltámogatási törvényt szavazott meg, amelyben az önkormányzatok számára március 14-i határidőt állapított meg a céltámogatási igények benyújtására.
Zavart keltett az önkormányzatok között, annak ellenére, hogy a törvény már be volt nyújtva az elmúlt nyáron, a Belügyminisztérium augusztusi határidővel igénybejelentést kért az önkormányzatoktól, jelezve, hogy ez az igénybejelentés végleges lesz és nem kell a későbbiekben megismételniük a céltámogatási pályázatukat.
Ezt a Belügyminisztérium saját maga által kért igénybejelentést aztán későbbi körlevelekben módosították, felülbírálták, és az ősz folyamán arról értesítették az önkormányzatokat, hogy az a nyári igénybejelentés csak egy felmérés volt. De arról már elfelejtették őket tájékoztatni, hogy a megváltozott törvényi környezet miatt újra be kell nyújtani a céltámogatási igényeket.
Úgyhogy, engedjék meg tisztelt képviselőtársaim, hogy ezt az alkalmat ragadjam meg és felhívjam az önkormányzatok figyelmét: ha az idén céltámogatáshoz akarnak jutni, akkor új igénybejelentést kell tenniük, mégpedig annak a kormányrendeletnek az alapján, ami egyelőre még hiányzik.
Most szeretnék áttérni arra, amit Sóvágó László képviselőtársam 10 perccel ezelőtt említett. Ő azt említette, hogy önálló képviselői indítvány formájában módosítani kívánja a céltámogatási törvényt, mégpedig azért, hogy egy időben kerüljön benyújtásra a '94. és '95. évi céltámogatási igény.
Én azt gondolom, hogy a szándékkal egyet lehet érteni. Magam is azért nyújtottam be módosító indítványt, hogy egyértelművé váljon a helyzet. De a helyzet nem azért bonyolult és nem azért rossz, mert a tövény határidői rosszak, hanem azért, mert a Kormány még nem hozta még meg azt a rendeletet, amely alapján az önkormányzatok céltámogatást nyújthattak volna be. Hiányzik a céltámogatás benyújtásának feltételrendszere.
Azt gondolom, hogy március 14-éig - ameddig a törvény határidőt szab a számunkra - már nem is lesz módjuk, hogy benyújtsák, miután a rendelet a mai napig nem látott napvilágot.
Ezért én a magam részéről egyetértek a Sóvágó úr által benyújtott önálló módosító javaslattal, de az indoklást nem tudom elfogadni, ezért kellett megismételnem a magam számára az indoklást, amiért én nyújtottam be az önálló módosító indítványt.
Még egy megjegyzést engedjenek meg. Amikor ezt az önálló képviselői indítványt készítettük a munkatársaimmal, akkor a munkatársaim felvették a Belügyminisztériummal a kapcsolatot annak érdekében, hogy egy korrekt javaslat kerüljön a tisztelt Ház asztalára, és a javaslat minél előbb elfogadásra kerüljön.
Az elmúlt hét elején a Belügyminisztérium munkatársai még megtalálhatók voltak egészen addig, amíg jeleztük, hogy mi a probléma, a hét közepére ugyanezek a vezető munkatársak eltűntek a Belügyminisztériumból, és meglepve tapasztaltuk, hogy az általunk kezdeményezett önálló képviselői módosító indítvány egy kormánypárti képviselő nevével csütörtökre megjelent a Ház apparátusában.
A magam részéről természetesen nem presztízsszempontok miatt nyújtottam be a módosító indítványt, éppen ezért vissza is vonom a magam módosító indítványát, és a Sóvágó úr által benyújtott módosító indítványt - miután azt a Parlament napirendre tűzte - javaslom megtárgyalni, és annak pontosításához majd módosító javaslatokat fogok benyújtani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me