NYERGES TIBOR, az oktatási bizottság előadója:

Full text search

NYERGES TIBOR, az oktatási bizottság előadója:
NYERGES TIBOR, az oktatási bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt években lezajlott társadalmi-gazdasági rendszerváltás a sport területén is új helyzetet teremtett. A 80-as évek végéhez képest ma mintegy hat-nyolc milliárd forint hiányzik a sport működéséből. A piacgazdaság kialakítása okán az állami vállalatok és termelőszövetekezetek megszüntették a sportegyesületek támogatását, elbocsátották állásukból a sportolókat, és igyekeztek megszabadulni a kezelésükben lévő sportlétesítmények fenntartásának és fejlesztésének terheitől.
(12.50)
Az adórendszer átalakítása következtében megszűnt a sport adókedvezménye és a sportolók, sportszakemberek munkaidő- és utazási kedvezménye, rendkívüli szabadsága. Lényegében az így kialakult áttekinthetetlen támogatási rendszert kellett megszüntetni, s egyszersmind lerakni az új alapokat.
A következmények ismertek. Már az elmúlt rendszerben is a civil társadalom legszervezettebb részének tekinthető sportegyesületek eladósodtak, működésképtelenné váltak, sok közülük megszűnt.
Hasonlóan alakult a helyzet a nevelési-oktatási intézményekben is. Az elmúlt évtizedek elhibázott oktatáspolitikája az iskolákban folyó testi nevelésnek is másodrangú szerepet biztosított, a diákok szellemi túlterhelését nem ellensúlyozta a test edzése. A testnevelés tantárgynak még ma sincs méltó becsülete, a hajdan virágzó diáksporttal együtt. Ez is közrejátszik abban, hogy a fiatalok és a lakosság egészségi állapota olyan, amilyen.
A rendkívüli erőfeszítések, a Parlament hathatós költségvetési támogatása, és annak a néhány száz megszállott sportolónak és szakembernek az erőfeszítése kellett hozzá, hogy Barcelonával a második legsikeresebb olimpiai szereplést tudhassuk magunkénak. Legszebb nemzeti hagyományainkhoz híven kivívtuk a nemzetek megbecsülését.
Előadói beszédében államtitkár úr is említette, hogy a tisztelt Ház 72 évvel ezelőtt foglalkozott önálló napirendként a sporttal. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy ez a kérdés ismét napirendre kerüljön. Az oktatási, ifjúsági és sportbizottság tagjainak többsége úgy ítélte meg, hogy egy önálló sporttörvény előkészítése még nem időszerű. Halaszthatatlan ugyanakkor, hogy megszülessen egy olyan országgyűlési határozat, amely megfogalmazza a testneveléssel és sporttal kapcsolatos legfontosabb elveinket, az állam, az önkormányzatok és a civil társadalom szerepét, a testnevelés és a sport finanszírozásának alapjait, valamint legsürgetőbb teendőinket; röviden: a követendő sportpolitikát.
A testnevelés és a sport új alapokra helyezésének legyen egy alapdokumentuma, amely befolyásolja mind a későbbi törvényalkotást, mind a kormányzati munkát, és megalapozza a majdani sporttörvényt.
A határozati javaslatból három kérdéskörre szeretném felhívni a figyelmet.
1. A dokumentum kiemeli, hogy a testnevelés és a sport az ifjúság erkölcsi és fizikai nevelésében, a szellemi nevelésben egyenrangú nemzeti ügy, tehát az állam, az önkormányzat, a civil szervezetek és az állampolgárok közös ügye, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata.
2. A testnevelés és a sport finanszírozásához biztos alapokat kell teremteni. A biztonság alatt nem az igények szerinti teljes körű automatikus támogatást, hanem a tervezhetőséget kell érteni. Ehhez továbbra is szükség van az állami költségvetésre, az önkormányzatok sport célú normatív támogatására, és a költségvetéstől független, mértékében azonban az előzőkkel azonos Nemzeti Sportalapítvány létesítésére.
3. Az egész társadalom életmódjának megváltozását alapozó fejlesztést az ifjúság nevelése során kell elkezdeni. Erre példa a már idézett 1921. évi sporttörvényünk is. Ezért folytatni kell az iskolai sportlétesítmények céltámogatással történő pótlását, és idővel a tornatermek mellett egyre jobban ki kell terjeszteni a szabadtéri létesítményekre és a tanuszodákra is ezt a támogatást.
Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! A határozattervezet fő kérdéseiben az oktatási, ifjúsági és sportbizottság tagjai azonos állásponton vannak, a kifejtett koncepciót támogatják. Természetes azonban az is, hogy részletkérdésekben eltérő nézeteket is megfogalmaztak. Tény az is, hogy időközben a javaslatok közül néhány már megvalósult, vagy az idő múlása miatt pontosításra szorul.
Az oktatási, ifjúsági és sportbizottság a testnevelés és a sport fejlesztésének koncepciójáról szóló tervezetet megvitatta, általános vitára alkalmasnak találta. Javasolja az Országgyűlésnek, hogy a bizottság által is támogatott módosító indítványok figyelembevételével fogadja el a 6586-os számon beterjesztett országgyűlési határozati javaslatot.
Végezetül engedjék meg, hogy külön is megemlítsem azt a támogatást, amit az Országos Testnevelési és Sporthivatal vezetőitől, az ott dolgozó szakemberektől, kollégáktól kaptunk. És különös módon időszerű az is, hogy a hazai sportsajtó első perctől kezdve megkülönböztetett figyelmet fordított munkánkra és nagyban segítette azt. Ezúton is szeretném megköszönni az ő munkájukat is. Végeztem, elnök úr! (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me