MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF)

Full text search

MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF)
MÉSZÁROS PÉTER, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! A 80-as évek közepén az alapkutatások támogatásának drasztikus csökkenése időszakában Közép-Kelet-Európában elsőként jött létre hazánkban egy korszerű kutatástámogatási rendszer, az OTKA - az országos tudományos kutatási alap -, mindenekelőtt az egyetemi és a kutatóintézeti alapkutatások finanszírozására, elsődlegesen az akkori NSZK-beli tapasztalatok figyelembevételével.
E rendszer működése az elmúlt évek során nem volt mentes a megszokott mechanizmusoktól, kompetenciazavaroktól, sajátos hatalmi törekvésektől a hazai tudománypolitika, a kutatási szféra területén. Jelen törvény célja, hogy keretet adjon az OTKA további működésének, a maga eszközeivel hozzájáruljon a tudományos kutatás szabadságához, a tudományos kutatóhelyek autonómiájához, ugyanakkor segítse az egyetemek és a kutatóintézetek strukturális korszerűsödését, versenyképességét, átalakulását.
Zömmel alapkutatásokról lévén szó, lényeges az idézőjelbe tett "társadalmi" felhasználói szféra szerepe, a társadalom meggyőzése a ráfordítások szükségességéről, az elbírálás korrektségéről, ezért tettem javaslatot itt is a FEFA-hoz - a felsőoktatási európai felzárkózási alaphoz - hasonlóan a felhasználói szféra megjelenítésére az OTKA-bizottságban, illetve a kollégiumokban.
Ez nem nyerte meg a bizottság és az előterjesztő tetszését, de azt hiszem, hogy az eredeti előterjesztés vagy akár a bizottsági indítvány az OTKA-bizottság összetételére vonatkozóan is lehetővé tenné azt, hogy pl. a Kormány által felkért tagok között olyan tekintélyes, a kutatási szférában közvetlenül nem érdekelt személyiségek jelenjenek meg, akik biztosítanák ezt a társadalmi részvételt, a társadalmi közvetítő szerepet.
A másik fontos alapelv, a transzparencia, az áttekinthetőség, az átláthatóság, a projektértékelő és a kiválasztó tevékenység során - ennek fontosságára egyébként a tavalyi OECD-jelentésben is vannak utalások -, valamint a kutatói közösség közvetlen részvétele az értékelés folyamatában. Erre vonatkozóan javaslatot is tettem: nemcsak a szakterületi kollégiumokban, hanem a bizottságban is a kutatói közösségek ajánlásai alapján kikerülő kutatók képviselhetnék e szférát.
Ez a módszer, a tudományos fokozattal rendelkező kutatók közvetlen jelölési joga, úgy érzem, széles körű és demokratikus megoldás, egyébként az akadémiai bizottságoknál lényegében ez ma is alkalmazott gyakorlat. Ebből a javaslatkörből nemcsak a bizottság és a kollégiumok, de a zsűrik és a szakértők, jótállók adatbankja is feltölthető lenne.
(11.00)
E javaslatomat a bizottság, illetve az előterjesztő a kollégiumokra vonatkozóan támogatja. Az OTKA-bizottságnál a bizottsági indítványt kompromisszumos megoldásként támogatom, támogatjuk: ez legalább az MTA indokolatlan túlsúlyát szüntetné meg. Különösen addig indokolatlan az MTA, a Tudományos Akadémia privilegizált helyzete a támogatások odaítélésénél, amíg saját intézményhálózattal is rendelkezik.
Itt jegyzem meg, hogy a kutatói szférában működő hatezer tudományos minősített közül négyezer fő dolgozik a felsőoktatásban, ezernégyszáz MTA-intézetekben és hatszáz fő egyéb kutatóhelyeken. Ennek tükrében nem szerencsés a szektorális osztozkodás az alelnöki funkcióknál - gondolok itt a rektori konferencia vagy az MTA jelölési jogára vagy javaslatára: ez az oktatás és a kutatás korábban is csak részben sikerült kettéválasztását szimbolizálja. Nyilvánvaló, hogy csak kutatva lehet színvonalasan oktatni, és a kutatóintézeti szféra is gazdagodik az oktatásba történő bekapcsolódással.
Erről a bizottságban volt is vita, végül egy olyan javaslat született, hogy az eredeti előterjesztéshez hasonló, valamiféle kettős megoldás születnék az alelnökök jelölésénél. Tulajdonképpen ennek igazából nincs olyan nagy jelentősége.
Fontosnak tartom - fontosnak tartjuk - a bizottsági indítványban a külföldi szakértők bevonását az OTKA-bizottságba a főbb döntések meghozatalánál, de akár a szakterületi kollégiumok munkájába is bevonhatók lennének külföldi szakértők - ami az idegen nyelven történő pályázás kultúráját is terjeszthetné.
Lényeges - különösen mai helyzetünkben - a fiatal kutatók támogatása, a hazai karrier elősegítése, a külföldről hazatérők itthon tartása az OTKA bázisaiból finanszírozva, a pályázati célkitűzések megfogalmazásánál. Ilyen értelmű javaslatot tett is Szeleczky Zoltán - amit, tudomásom szerint, a jelentéstől eltérően, nem vont vissza -, az eredeti 70. pontra utalok. Ez a délutáni szavazásig talán még tisztázható lehet.
Az OTKA-bizottság fontos feladata kell hogy legyen még a felhasználás ellenőrzése, értékelése, a pályázatokat elbíráló szakértők jótálló felelőssége. Ehhez kapcsolódva, az OECD-jelentéssel is összhangban, fontos feladatnak tartom az OTKA-iroda megerősítését, a három szakterületi kollégium megfelelő kiszolgálását - profi kiszolgálását -, esetleg más külső szervek bevonását az OTKA-iroda munkájának segítésébe.
Összefoglalva: úgy érzem, ez a törvényjavaslat, illetőleg majdan a törvény - a bizottsági módosításokkal, amelyeket, remélem, miniszter úr is támogat majd, illetve néhány, a bizottság és az előterjesztő által már korábban is támogatott indítvánnyal kiegészítve - jó alapul szolgál a hazai kutatásfinanszírozás fejlesztésére, áttekinthetőbbé, demokratikusabbá tételére, versenyképes kutatóműhelyek kialakulására. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me