KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Asszony! Természetesen a Munkaügyi Minisztérium sem negatív, sem pozitív toplistát nem tart számon a tárcához kérdést, illetőleg interpellációt intéző képviselőkről. S higgye el, hogy őszinte örömmel hallgatom azt, hogy immáron ön is izgul a katonai munkaszolgálatot töltöttek mikénti jogi megítélését illetően. Boldog lettem volna, ha ez jó néhány esztendővel korábban nyilvánult volna meg. (Taps a jobb oldalról.)
Ami a kérdésre vonatkozó valóban szakmai és érdemi választ illeti, kétségtelen az a tény, hogy a 174/'92-es kormányrendelet a munkaviszonyban töltött időt, mint jogi fogalmat kezeli, sőt szabályozás tárgyává teszi.
Kétségtelen az is, hogy 1992. július 1., az új Munka Törvénykönyve hatálybalépése után a munkaviszonyban töltött időnek, mint egységes és jogilag zárt fogalomnak a kezelése megszűnt, hiszen a Munka Törvénykönyve, illetőleg a közalkalmazottakról, köztisztviselőkről szóló törvény más-más módon közelít az említett jogintézményhez és fogalomhoz. Ebből pedig okszerűen az következik, hogy ezt a fogalmat, a 174-es törvényben jelölt fogalmat az egyes törvények vonatkozásában differenciáltan kell vizsgálnunk.
Arra azonban semmiképpen sem enged következteni ez a tény, hogy ettől ez a jogintézmény használhatatlan lenne a Munka Törvénykönyve hatálya alatt álló munkavállalók bizonyos csoportjára, vagy a közalkalmazotti törvény hatálya alatt álló közszolgálati jogviszonyban állókra.
Nem igaz tehát az az állítás, hogy '92. július 1-je után csak és kizárólag a köztisztviselőkre lehetne alkalmazható ez a fogalom, mert mint egy-két konkrét példából érezhető lesz, ez változatlanul alkalmazható mind a közalkalmazottakra bizonyos vonatkozásban, mind pedig a Munka Törvénykönyv hatálya alatt álló munkavállalók meghatározott csoportjára. Nem beszélve arról, hogy önmagában az a tény, hogy egy fogalmat csak differenciáltan, egyes törvények tükrében, konkrét esetekre levetítve értelmezhetünk, nem jelenti ennek a fogalomnak adott esetben az alkalmazhatatlanságát, csupán egy bonyolultabb értelmezési folyamat révén juthatunk el a konkrét megoldásig.
Ami a Munka Törvénykönyv hatálya alatt álló munkavállalók esetében jelenleg a munkaviszonyban töltött idő, csak mint a munkáltatónál eltöltött idő értelmezhető, tehát ha a munkaszolgálat nem a jelenleg is fennálló munkaviszonyt szakította meg, akkor nincs jelentősége a munkaviszonyban töltött idő számításának. Pozitív előjellel ugyanez a kijelentés természetesen azt jelenti, hogy a munkavállalók azon csoportjánál, ahol a jelenleg is folyamatban lévő munkaviszonyt szakította meg, ott természetszerűleg beszámít a munkaviszonyban töltött időbe a munkaszolgálat.
(14.30)
Ami a közalkalmazottakat illeti, a közalkalmazottak esetében a munkaszolgálat idejét, mint munkaviszonyban töltött időt, a közalkalmazott fizetési fokozata megállapításánál figyelembe kell venni, ha a közalkalmazott ez idő alatt már rendelkezett az előírt iskolai végzettséggel. Ezen túlmenően ugyancsak be kell számítani a munkaszolgálat idejét a költségvetési szervnél fennállt munkaviszony időtartamába, ha az a munkaszolgálat miatt szakadt meg. Érezhető tehát, hogy mind a Munka Törvénykönyv, mind a közalkalmazotti törvény hatálya alatt álló munkavállalóknál, illetőleg jogviszonyban állóknál vannak esetek, amikor ez alkalmazható.
Ami a törvény várható módosítását illeti, én azt gondolom, hogy önmagában ez a tény a módosítást nem teszi szükségszerűvé, hanem pusztán a korábban már említett differenciált értelmezését a munkaviszonyban töltött időnek.
Minderre tekintettel kérem a válaszom tudomásulvételét.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me