KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Nem akarok visszaélni a türelmükkel. Már Zsupos úr is és most Szabó úr is fölhozta ezt a témát, hogy különbségtétel. Nincs különbségtétel, mert az a föld, amelyet kárpótlási földalapba kijelölnek, megszűnik a termelőszövetkezet rendelkezése alatt maradni. Nem rendelkezhet vele. Tulajdonjogilag addig az övé, amíg árverésen más meg nem szerzi, de ez egy tulajdonelvonás, tudjuk - ugyanolyan tulajdonelvonás, mint volt korábban azokkal szemben, akik most a kárpótlási folyamatban majd tulajdont fognak szerezni.
Ami itt a törvényalkotásnál döntő szempont, az az, hogy a magánszemélyeknél, akik a kárpótlási jegyükre várnak, van-e olyan megfelelő garancia, tudunk-e olyan megfelelő garanciát állítani, amely az esetleges privatizációban megszerzett tulajdon és a megkapott kárpótlásijegy-ígérvény közötti esetleges különbséget fedezni tudja. Hogyha beteszünk olyan szabályt, hogy akkor a magánszemély is kaphasson kárpótlásijegy-ígérvényt - de ezzel továbbra is azt a problémát görgetjük magunk előtt, hogy a Kárpótlási Hivatal akkor pláne nem lesz ösztönözve arra, hogy csinálja a dolgokat, mert jegyígérvény alapján megy a dolog -, akkor mondjuk meg, hogy ahhoz milyen anyagi garanciák párosulnak. Aki ezt vállalja, természetesen kapja meg, aztán hogyha ebből vita van - mert esetleg a kárpótlásijegy-ígérvény nem lesz azonos a kárpótlási jeggyel amit megkap, mert a határozat és a kárpótlási jegy között esetleg különbség mutatkozik -, ezeket a problémákat továbbra is nekünk kell majd itt kezelni, és meg kell magyarázni, hogy kérem megint egy kis zsákutcába vittük a népet…
Én tehát azt mondom, lehet ezen vitatkozni, de nem tartom megalapozottnak ezt a fölvetést, amit Szabó Lajos barátunk tett. Azt hiszem, a bizottságban kellene majd még egyszer megbeszélnünk ezt. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me