SZABÓ JÁNOS, DR., földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR., földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR., földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A magyar élelmiszer-gazdaság csak úgy tudja megőrizni, esetleg megerősíteni a nemzetközi kereskedelemben eddig elfoglalt pozícióit, illetőleg a Közös Piachoz való csatlakozás folyamatában csak akkor képes kedvező megítélést kiérdemelni, ha mind az alapanyag, mind a végtermék minőségére kiemelkedő figyelmet fordít. A korszerű és megfelelő minőségű termék-előállítás állati termékek esetén megköveteli, hogy állat-egészségügyi és járványvédelmi szempontból teljesen tiszta egyedeket használjanak fel alapanyagként, és a marhalevél, azáltal, hogy igazolja az állat egészségét, ezt a célt szolgálja.
Természetesen nem a marhalevél az egyedüli eszköz, amely a cél megvalósításának szolgálatában állhat. Szeretném felhívni a figyelmet arra, tisztelt képviselőtársaim, hogy az Országgyűlés a közelmúltban két olyan szakmai törvényt fogadott el, amely közvetve vagy közvetlenül már szervesen illeszkedik ebbe a folyamatba. Ez a két törvény a földművelési alapokról és az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény. E folyamat további kiteljesedését jelentik majd az élelmiszerekről, takarmányokról, valamint az állattenyésztésről rendelkező törvények, amelyeket a közeljövőben terjeszt a tárca a Parlament elé.
Az elkövetkezendő szavazás alkalmával módosítjuk ugyan az állategészségügyről szóló törvényerejű rendeletet, de már most szeretném tájékoztatni önöket, hogy az új állat-egészségügyi törvény előkészítése ugyancsak döntő szakaszába érkezett.
Mindezt azért tartottam szükségesnek elmondani önöknek, hogy tudatosítsam mindenkiben, hogy az agrárkormányzat szisztematikus munkával meg fogja tenni azokat az intézkedéseket, amelyek a mezőgazdaság új fejlődési pályára való állításához szükségesek. Nyitottak leszünk - és ezt már többször be is bizonyítottuk - minden előremutató kezdeményezés iránt. Következetesek leszünk mind a szükséges intézkedések kidolgozásában, mind azok végrehajtásában. Véleményem szerint nincs is más lehetőségünk. Ehhez szeretném kérni egyrészt a tisztelt Ház figyelmét, másrészt pedig a szélesebb szakmai közvélemény segítségét.
Ezek után nagyon röviden szeretnék szólni az egyes módosító javaslatok kérdéséről.
Az indítványok egy nagyobb csoportja szükségesnek tartotta, hogy a "marhalevél" elnevezés helyett a törvény a "járlatlevél" elnevezést használja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a késői szakában a törvényjavaslat sorsának, kérésre hajlottam afelé, hogy a marhalevél helyet a járlatlevél kifejezést használjuk, függetlenül attól, hogy eddig a kormányzat következetesen a marhalevél kifejezés mellett tette le a voksát, gondolok itt a bizottsági munkákra, illetve a bizottsági szavazások során képviselt álláspontjára. Mégis kérem, hogy azok a képviselőtársaim, akik ezt a módosító javaslatot beterjesztették, és akiknek megígértem azt, hogy hajlok arra, úgy szavazzak, ahogy ők igénylik, tisztelettel kérem, vegyék figyelembe a következőket. Nem akarok olyan helyzetbe kerülni, hogy megmásítsam a szavam, de ha kellő mélységgel átgondoljuk az egész törvényjavaslatot, akkor rá kell jönnünk, hogy amennyiben igazat adunk ennek, és elfogadjuk ezt a módosító javaslatot, akkor koherenciazavar lép föl a törvényben. Tudniillik arról van szó, hogy több módosító indítvány - bizottsági és egyéni képviselői módosító indítvány is - marhalevél kifejezést használ. Ahhoz, hogy ennek a járlatlevél iránti módosító indítványnak helyt adjunk, legalábbis kormányzati szempontból helyeseljük, az kellett volna, hogy az illető képviselőtársaink végigjárták volna a többi képviselőt, aki beadta a módosító indítványt, illetve ha meggyőzte volna a bizottságot, hogy ők maguk is a járlatlevél kifejezést használják.
(A jegyzői székben Juhász Pétert Tóth Sándor váltja fel.)
(17.50)
Mert ha most azt mondjuk a címében, vagy azt mondjuk a kifejezésében, hogy ez a járatlevél, és a módosító indítványoknak meg úgy adunk helyt, hogy marhalevél, akkor ez egy kollíziós problémát vet fel, nevezetesen nem lesz a törvény szövegében egységes kifejezés használata, nem lesz egységes értelmezés. Ezek után helyesen csak akkor tehetünk, ha maradunk az eredeti álláspontunknál.
Vita alakult ki abban a kérdésben is, hogy a marhalevél kiállításáért fizetendő díjtételeket törvényi szinten vagy alacsonyabb szintű jogszabályban állapítsuk meg. Tisztelt Képviselőtársaim, régen úgy volt, hogy ősszel meg tavasszal összeült az Országgyűlés egy hétre, megmutatták magukat a közvéleménynek, hoztak pársoros törvényeket, vagy esetleg hosszabbat is, aztán akár egy főosztályvezetői utasítás képes volt annak a fordítottját elérni a törvény alkalmazása során. Ma attól tartok, átestünk egy kicsit a ló másik oldalára, mert mindent - a jogalkotási törvény szerint - törvénnyel akarunk szabályozni. Azt is, hogy mennyi legyen a marhalevél illetéke. Kérem szépen, nincs itt annak akadálya, hogy ezt megszavazzuk, csak az a kérdés, hogy idevaló-e ez. Mindenesetre ha az alkotmányügyi bizottság és más bizottság is úgy foglal állást, hogy törvényi szinten kell szabályozni, rajtunk ne múljon, szabályozzuk törvényi szinten.
Egyetértünk azzal is, hogy a marhalevél kiváltásáért fizetendő díj mértékét a törvény, azaz pontosabban annak a melléklete szabályozza, és a mértékek, ha szolidan is, de kellő fedezetet nyújtanak az önkormányzatoknak arra, hogy a törvény által előírt feladataikat elláthassák.
Végezetül szeretném megköszönni a tisztelt képviselőtársaimnak a törvényjavaslathoz való eddigi konstruktív hozzáállásukat, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot a szükséges módosításokkal részleteiben és egészében is elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me