KELETI GYÖRGY (MSZP)

Full text search

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Györgyi Kálmán Úr! A közelmúltban kérdést intéztem dr. Balsai István igazságügy-miniszter úrhoz a címben szereplő témakörben. Miniszter úr válaszában rámutatott arra, hogy az Alkotmánybíróság 1992. június 30-i hatállyal alkotmányellenesnek ítélte a Pénzügyminisztérium korábbi rendeletét, amely lehetővé tette, hogy a pénzintézetek tartozásaikat közvetlenül letilthassák a munkavállalók fizetéséből.
Idézek a miniszter úr válaszából: "Az Alkotmánybíróság 1992. július hó 1. napjától kezdődően helyezte tulajdonképpen hatályon kívül ezt a jogszabályt, és ezt követően ezzel a nappal kell ennek érvényt szerezni. Ez azt jelenti, hogy 1992. VI. hó 30-a után pénzintézeti letiltást már nem lehetett kibocsátani, és ami a lényeges a kérdés szempontjából, a korábban elrendelt, de 1992. június hó 30-ig még be nem fejezett ilyen ügyeket pedig már nem lehet befejezni. Tehát a munkáltatónak a letiltások előjegyzését és azok levonását meg kell szüntetnie."
Úgy gondolom, hogy világos, még jogi nyelvezetben járatlan számára is érthető megfogalmazás. Azonban, amint arról értesültem, nemcsak a választókörzetemben - például az Oroszlányi Bánya, az Oroszlányi Hőerőmű, a Környei Mezőgazdasági Kombinát -, hogy csak a nagyobb vállalatokat említsem, de az ország többi részén is - például Bács-Kiskun megyében Komáromi István jelöltünket is többen megkeresték ebben a kérdésben - a tapasztalat az, hogy a munkáltatók figyelmen kívül hagyják a miniszter úr válaszát, mondván: a televízióban elhangzó szöveg vagy annak újságban megjelent változata nem érdekli őket, ugyanis részükre, például Komárom-Esztergom megyében a megyei bíróság polgári kollégiumának 1992/2. számú elvi véleménye az irányadó, amellyel a Legfelsőbb Bíróság 1992. október 26-án megtartott polgári konzultatív tanácskozása is egyetértett.
Engedje meg, hogy ebből is idézzek: "Az 1992. VI. 30-ig hatályban volt 26/1985. PM rendelet 1. §-a alapján benyújtott pénzintézeti közvetlen letiltásoknak a munkavállalók kötelesek eleget tenni, ha a letiltás 1992. VI. 30-ig hozzájuk megérkezett. Az 1992. VI. hó 30-a után érkező közvetlen letiltási kérelem foganatosításának nincs helye."
Úgy gondolom, hogy ez is teljesen érthető megfogalmazás, csak gyökeresen ellentétben áll azzal, legalábbis az 1992. június 30-i letiltásokat illetően, amit néhány héttel ezelőtt itt, ebben a teremben Balsai István igazságügy-miniszter úr megfogalmazott. Ezért a kérdéseim a következők:
- Kinek van igaza ez esetben a legfőbb ügyész úr véleménye szerint?
- Ha az igazságügy-miniszter úr értelmezi helyesen az Alkotmánybíróság határozatát - amit merek remélni és feltételezni -, akkor milyen módon lehet érvényt szerezni az Alkotmánybíróság döntésének?
- Illetve van-e mód arra, hogy hatályon kívül helyezzék azokat a bírósági állásfoglalásokat, amelyek a miniszter úr véleményével ellentétesek?
- Van-e mód arra, hogy a Legfőbb Ügyészség érvényt szerezzen valamilyen formában az Alkotmánybíróság határozatának?
- Végezetül, ha a munkavállaló ez ügyben a munkáltatóval szemben bírósági úton keresi az igazát, ki garantálja számára, hogy néhány napon belül nem kerül-e az utcára, mert azt gondolom, valamennyien megértik, hogy a munkáltató nem szeret olyan embert alkalmazni, akivel jogi problémái és ellentétes nézetei vannak. Várom válaszát. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me