LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP)
LAKOS LÁSZLÓ, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ismét el kell mondanom, hogy a mezőgazdaságban teljes a bizonytalanság, a kárpótlási törvény végrehajtásának beláthatatlan elhúzódása miatt és a szövetkezeti vagyon sorsának teljes rendezetlensége miatt is.
A szocialisták fontosnak tartják, hogy a rossz kárpótlási és szövetkezeti átmeneti törvény végrehajtása a lehető legrövidebb idő alatt befejeződjön, az új tulajdonosok végre megkapják jogos birtokukat. Törvényjavaslatom ezt a célt szolgálja. Rossz és hiányos a Parlament által a földkiadó bizottságokról alkotott törvény, mert nem rendelkezik a részaránytulajdon helyének kijelöléséről azokban a nagyüzemekben, amelyekben a földalapok kijelölése jogerősen nem történt meg. Ezekben a nagyüzemekben a törvény végrehajthatatlan.
Javaslatom elfogadása kell ahhoz, hogy az a mintegy százezer szövetkezeti tag is hozzájusson földjéhez, akiknek a tulajdona a földkiadó bizottságokról szóló törvény hatálya alól kimaradt. Javaslom, hogy azokban a nagyüzemekben, amelyekben a földalapok kijelölése nem jogerős, a törvényben előírt határidők ne a törvény hatálybalépésétől kezdődjenek, hanem a földalapok kijelölésének jogerőre emelkedése napjától. Így ezek sem kerülnek ki a törvény hatályából, hanem lehetővé válik számukra is földtulajdonuk megszerzése, amire a ma érvényes törvények alapján nincs módjuk.
A kárpótlási törvény és a szövetkezeti törvény a tanyatulajdonosoknak előnyt biztosít - mindannyiunk közös érdekéből -, hogy földjüket a tanyájuk közelében kapják meg. Ez a jog, ez a kedvezmény nem illeti meg a tulajdonos közeli hozzátartozóit.
A szocialisták fontosnak tartják, hogy ezek a kedvezmények illessék meg a családtagokat is - a feleséget, a gyermekeket és a közeli rokonokat -, a tanya közelében és lehetőleg egy tagban mérjék ki az egész család földjét. Akadályozható ezzel kissé a földek szétaprózódása, a kis parcellák kialakulása, és könnyebbé válik a művelése.
Ezért azt javasolom önöknek, hogy e törvény végrehajtása során a tanyatulajdonos jogait kapja meg annak a hozzátartozója is - és ezt iktassuk törvénybe. Bízom abban, hogy javaslataimat támogatják és törvényerőre emelik. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Kis taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me