TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szíveskedjenek megengedni, hogy először egy ügyrendi észrevételt tegyek. Eszerint a belügyminiszter úrnak nem volt joga a Házszabály értelmében arra, hogy egy előterjesztett országgyűlési határozati javaslattal kapcsolatban érdemben nyilatkozzék, hiszen a Házszabályaink szerint erre csak az előterjesztőnek van lehetősége.
(15.20)
Nem is fordult elő soha, egyetlenegy esetben sem a Ház történelmében, hogy egy előterjesztett országgyűlési határozati javaslatot ne az előterjesztője indokoljon, hanem az, aki nem kívánja azt napirendre vétetni. Ez az egyik észrevételem.
A másik: én úgy hiszem, nem szorul különösebb okfejtésre az az álláspontom, hogy mindenfajta jogállamiság alapja az állampolgári jogegyenlőség. Az állampolgári jogegyenlőség azt jelenti, hogy a belügyminiszter épp olyan elbírálás alá esik, mint bárki. A különbség legfeljebb az, hogy a belügyminiszter nyilvánvalóan nem vizsgáltathatja ki, mondjuk, a beosztottaival az ellene szóló adatokat, tényeket, előterjesztéseket, hanem ezt egy pártatlan vizsgálóbizottságnak kell megtennie.
A kérdés az, hogy jogállami körülmények között, ha a belügyminiszter, az országos rendőrfőkapitány, a budapesti rendőrfőkapitány és helyettese ellen terjesztenek elő bármiféle adatokat - és itt legyen szabad megjegyeznem, nagyon sajnálom, hogy ilyen rossz szellemi kondícióban van a belügyminiszter úr (Derültség.) , hogy nekem tulajdonítja ezt az előterjesztést. Tudniillik én nem teszek mást, mint a belügyminiszter úr rendőrtisztjei által közjegyzői okiratban foglaltakat országgyűlési határozati javaslati formában terjesztettem a tisztelt Ház elé, és ennek következtében a tisztelt Ház nem az én állításaimat, hanem Boross Péter miniszter úr volt rendőrtisztjeinek állításait kell, hogy megvizsgálja.
Az előterjesztés egyértelműen arra irányul, hogy a tisztelt Ház hozzon létre vizsgálóbizottságot. Mégpedig azért van ez az előterjesztés, talán indokolnom sem kell, mert a belügyminiszter fölött egyetlenegy olyan testület van, amely ezt a vizsgálatot pártatlanul el tudja végezni. Ez az Országgyűlés. Hát az Országgyűlésen kívül nincs olyan magas fórum, amely ezt megtehetné. Még a miniszterelnök úr sem, miután a miniszterelnöki felelősségnél fogva a miniszterekért a miniszterelnök tartozik helytállni. Ennek következtében a miniszterelnök sincs abban a jogi helyzetben, hogy a minisztere ügyét kivizsgálja. Tehát egyedül és kizárólag az Országgyűlés lehet az a fórum, amely ilyen ügyben vizsgálatot elvégez.
Ha a Ház úgy gondolja, hogy a belügyminiszter más elbírálás alá esik, mint bármely állampolgár, akkor nyilvánvalóan nem fog vizsgálóbizottságot felállítani. De akkor viszont ország-világ előtt kinyilvánítja, hogy nincs jogállamiság - sajnos - ebben az országban még, mert ha a belügyminiszter indítványozhatja azt, hogy a legfőbb ügyész vizsgálja ki az ő tevékenységét, akkor erre nekem az az észrevételem, hogy aki ismeri az államhatalmi ágak megoszlását, az tudja, hogy az államhatalmi ágak megoszlása körében az Országgyűlésnek, de az igazságügy-miniszter úrnak is - és kérem, hogy nyilatkozzék ebben a tekintetben a jelen lévő politikai államtikára, hogy én tévedek-e vagy sem - az a törekvése, hogy a szovjet típusú, teljesen szovjet rendszerre felépülő ügyészségi rendszert Magyarországon a jogállami keretek közé sorolja be. Na most már arról nem szólok, teljes tisztelettel kell mondanom, de az Országgyűlés előtt a tárgyilagosság érdekében el kell hogy mondjam, a legfőbb ügyész úr 20 évig volt MSZMP-s, és részben volt párttitkár és volt pártbizottsági vezető tag (Zaj.) hát az én meglátásom szerint nincs abban a helyzetben, hogy egy olyan vizsgálatot lefolytasson, amelyet az előterjesztés tartalmaz.
Tehát egész egyszerűen a jogállamiság kérdése merül fel itt: van-e Magyarországon jogállamiság vagy nincs? Ha van, akkor nem merülhet fel a kérdés, hogyha a belügyminiszter úrra négy volt rendőrtisztje igen súlyos tényállításokat tesz, és ugyanilyen tényállításokat tesz az országos rendőrfőkapitányra, a budapesti rendőrfőkapitányra és helyettesére, akkor ezeket a tényeket ki kell vizsgálni. De aki egy csöppet ismeri a tényleges jogrendet, az igazolhatja azt az állításomat, hogy bár a törvény szerkezetében az ügyészség elviekben valóban ellenőrző szerepet tölt be a rendőrség felett, de gyakorlatban ez fordítva van. Gyakorlatban a rendőrség már rég, évtizedek óta eluralkodott az ügyészség felett, és ez rányomta az egész igazságszolgáltatási struktúrára a bélyegét.
Ezért tehát lényegében a belügyminiszter úr nem tesz mást, és rendkívül szomorú vagyok, hogy a Házelnök úr, mielőtt az Országgyűlés döntést hozott volna, már szinte alájátszott a belügyminiszter úr ezen elképzelésének (Zaj.) hogy áttette az iratokat a legfőbb ügyészhez tényfeltáró vizsgálat végett.
Kérem, én tiltakozom ez ellen, erre a tényfeltárásra egyedül és kizárólag a Magyar Köztársaság Országgyűlése jogosult.
Tisztelettel kérem, szíveskedjék a Házat abban a rangjában megerősíteni, mely rangot a választóitól nyert, és eszerint minden ilyen legfelső szinten alkotmányossági jogkörben fölmerülő kérdésben, ha az nem alkotmánybírósági hatáskörbe tartozik, az Országgyűlésnek kell eljárnia. Ezért tisztelettel kérem, szíveskedjék a vizsgálóbizottság fölállítása iránti indítványom tárgyában szavazást elrendelni. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me