TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Tehát rendkívül lerövidítve: a következő tényállás az 1992. április 25-i eseményekre vonatkozik, amelyekkel kapcsolatban a közjegyzői okirat azt tartalmazza, hogy a budapesti főkapitány két nyomozót bízott meg azzal, hogy a Független Kisgazdapárt ezen rendezvényével kapcsolatban bizalmas információkat gyűjtsön, és azt továbbítsa a belügyminiszter úrnak, és ennek kapcsán olyan intézkedéseket tettek, amelyek a kisgazda demonstrációra vonatkoztak, és a Kisgazdapártnak mint parlamenti pártnak a működését alkotmányellenesen érintették. Ezzel kapcsolatos az előterjesztés.
A következő tényállás a '92. VI. 11-i eseményekre vonatkozik, ahol is a rendőrtisztek állítása szerint már előző nap este intézkedés történt abban a körben, hogy részben rendőrjárőrkocsit rendeljenek a másnapi kisgazda események helyszíne elé, és ezzel kapcsolatban az V. kerületi rendőrkapitányságot pedig arra hívták fel, hogy egyáltalán ne küldjenek járőrt oda, mert a központ rendelkezése alatt kell hogy álljon a Kisgazdapárt központi székháza a szóban forgó alkalommal.
Végül még két tényállás van. Az egyik tényállás a Kisgazdapárt gépkocsijának, hangszórós kocsijának a megrongálására vonatkozott. Az a tényállítás, hogy a kiküldött rendőrtisztek rendőrigazolvány nélkül lettek volna kötelesek ezt az akciót végrehajtani, hogy őket a helyszínről egy látszatletartóztatás kapcsán lehessen kimenekíteni.
Végül az utolsó esemény a köztársasági elnök úr október 23-i szereplésére vonatkozott.
Amit még kénytelen vagyok ezzel kapcsolatban megemlíteni. Boross Péter belügyminiszter úr felvetette, hogyhogy most kerültek ezek a tények napvilágra. Én úgy gondolom, hogy Boross belügyminiszter úr figyelmét elkerülte az Esti Hírlap 1992. november 9-i száma, amikor is megírták lényegében ezeket a történéseket, nem ennyire részletes formában, de ezt bárki ellenőrizheti az Esti Hírlap '92. november 9-i számában. Elég sajnálatosnak tartom, hogy a legfőbb ügyész úr nem ekkor rendelte el a vizsgálatot, holott éppúgy érintette a szóban forgó rendőrtisztek alkotmányellenes magatartását ez az újságcikk, mint ahogy a most előterjesztett képviselői indítvány is érinti.
És végül nem szívesen teszem, de kénytelen vagyok utalni rá, hogy a belügyminiszter úr, szerintem nem túl szerencsés hangnemben, a Független Kisgazdapárt tegnapi országos nagygyűlését és tegnapelőtti országos nagyválasztmányát népszínműhöz hasonlította.
Nos, én nem kívánok vele irodalmi vitába bocsátkozni, csak felhívom a szíves figyelmét Fazekas Lúdas Matyijára, hogy végül is a kisgazda elemek voltak azok, akik Döbrögi uramon háromszor is elverték a port. (Derültség.) Köszönöm a türelmüket.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me