KATONA KÁLMÁN (MDF) a gazdasági bizottság előadója:

Full text search

KATONA KÁLMÁN (MDF) a gazdasági bizottság előadója:
KATONA KÁLMÁN (MDF) a gazdasági bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság megtárgyalta a kisvállalkozói garanciaalapról szóló törvényjavaslatot, amiről most röviden beszámolnék. Rögtön azzal kezdeném, egyik képviselőtársunk nagyon jól úgy fogalmazott a vita előtt, hogy amennyiben ezt a törvénytervezetet elfogadjuk és működni kezd, talán ez lesz a Kormány eddigi legjobb dobása, miután ez most már tényleg elő fogja segíteni a kisvállalkozói kedven túlmenően a tényleges vállalkozásokat.
A gazdasági bizottság megtárgyalta a beterjesztett módosító indítványokat, és talán azért, mert ez egy nagyon konkrét, nagyon jól előkészített törvény, a módosító indítványokat elfogadta.
Elsőként dr. Török Ferenc módosító indítványát, amely az MRP-vel kapcsolatos létszámkorlátozást oldja fel. Meg kell mondanom, a törvény úgy készült, hogy nem tartalmazott korlátozást az MRP program keretében történő privatizációra, illetve hitelfelvételre, miután úgy gondolta, hogy értelemszerűen az MRP-s társulatnak nincs alkalmazottja, tehát ide nem értendő az, milyen létszám fölött nem vehető igénybe a hitel. Ennek ellenére úgy gondoltuk, nagyon jó ez a pontosítás, tehát minden félreértést megelőzve egy szándékot szóban is kifejez, tehát elfogadtuk és támogattuk, az előterjesztő is támogatta.
Dr. Török Ferenc másik módosító indítványát, amely talán nyelvtani jellegű volt, a hitelt felvevő helyett hitelfelvevőt javasolt, ezt is a bizottság elfogadta és támogatta.
Dr. Fekete Gyula indítványa, amely valójában arról szól, hogy hozzáigazítjuk az időközben meghosszabbodott hitel-visszafizetési időhöz a törvénytervezetet, tehát a törvénytervezetben megfogalmazott 10 évet 15 évre javasolja módosítani, mert azt mondja, hogy akkor ez így az E-hitelre is alkalmazható lesz, tehát egy ellentmondást szűr ki; ezt is támogatta a bizottság is és az előterjesztő képviselője is.
Dr. Fekete Gyula másik módosító indítványa, amely a kezelő szervezet vezetőjének és helyettesének pénzügyminiszter általi kinevezéséből javasolja kivenni a helyettes kinevezését, miután egy ötfős testületről van szó, ebből nem indokolt két főt a pénzügyminiszter hatáskörébe vonni; ezt is, úgy a bizottság, mint az előterjesztő támogatta.
Végezetül Fekete Gyula a törvényjavaslat kihirdetésének napját módosítja, ez természetesen abból adódott, hogy a törvénytervezet korábban elkészült, és csak most került tárgyalásra. Tehát itt nyilvánvaló, hogy a bizottság is egyetértett az előterjesztővel, miszerint a kihirdetés napján és ne '93. január 1-jén lépjen hatályba.
(18.10)
A gazdasági bizottság a vita során egy bizottsági módosító indítvánnyal jobbította a törvénytervezetet, amelynek az a lényege, hogy a Magyar Köztársaság 1993. évi költségvetéséről szóló 1992. évi LXXX. törvény 48. §-a bekezdésének elhagyását javasolja. Ezt az indokolja, hogy a jelenlegi törvénytervezet ennél szigorúbb előírást fogalmaz meg, tehát az enyhébb előírás elhagyása indokolt. Ezt, mint bizottsági indítványt, egyhangúlag terjesztettük elő, és az előterjesztő képviselője egyetértett vele.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fentiek figyelembevételével - miután az a ritka helyzet állt elő, hogy a módosító indítványokat is mindet támogatta a bizottság is és a Kormány is - kérem, hogy így tárgyalják meg, és amennyiben egyetértenek vele, fogadják el a törvénytervezetet. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me