NÉMETH BÉLA (FKgP)

Full text search

NÉMETH BÉLA (FKgP)
NÉMETH BÉLA (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Most akkor a kérdésem, hogy a Független Kisgazdapárt nevében én szólhatok… (Az elnök bólint.) Köszönöm szépen.
A törvénytervezettel kapcsolatban elmondottakkal én is egyetértek. Mi is támogatjuk, maximálisan támogatjuk ennek a törvénytervezetnek a gyors és minél előbbi elfogadását, tekintettel arra, mi is úgy érezzük, hogy ennek a törvénynek az elfogadása a kis- és középvállalkozók hitelhez való jutását elő fogja segíteni.
Engedjék meg azonban, hogy ezzel kapcsolatban egy-két gondolatot fölvessünk, amennyiben ez a törvénytervezet elfogadásra kerülne.
1.A részvénytársaságtól hitelgaranciát kérők teljes köre jogosult-e garancia igénybevételére? Ez az első kérdésünk.
2.Amennyiben e kör korlátozott, milyen szempontok játszanak közre a garancia odaítélésében?
3.A hitelgaranciát igénylő kis- vagy középvállalkozás eredményessége, a hitel nagysága, a vállalkozás alapítótőkéje, vagyona vagy más tényezők alapján történik a hitelgarancia megadása?
E kérdéseket, amelyek a hitelgarancia odaítélésénél fontosak lehetnek, a törvényjavaslat nem szabályozza, tehát törvényi automatizmus nem játszik szerepet. Ez bizonyos szempontból az alkalmazás rugalmasságát segítheti, de lehetőséget teremt a szubjektivizmus előretörésére. Ugyanakkor e szabályok létre- hozása nélkülözhetetlen, azért ezt a részvénytársaság keretein belül kell megtenni.
A hitelgarancia odaítélése szabályainak objektívnek és előre lefektetettnek kell lenniük, mert amenynyiben ez nem így történik, felmerülhet az egyedi elbírálás lehetősége, ami a piacgazdasághoz való alkalmazkodást gátolja.
Amennyiben a részvénytársaság saját elbírálási szabályok alapján ítéli oda a hitelgaranciát, fontos az elbírálás elveinek rögzítése. További kérdés, hogy ezek az elvek mennyire szűkítik le azon vállalkozók körét, amelyek a hitelgaranciát igénybe kívánják venni. Ez a veszély ugyanis fennáll, hogyha ezek az elvek és feltételek túl szigorúak a mai vállalkozói réteg számára, és nem tudják igénybe venni, akkor elvész a törvényjavaslat lényege: a privatizáció felgyorsulása, a vállalkozások támogatása.
(18.20)
Amennyiben azonban túl könnyen jut a vállalkozói szféra a lehetőséghez, úgy sok olyan vállalkozás juthat hitelgaranciához, amelynek tevékenysége nem rentábilis, ha a cég csődbe jut, a készfizető kezesség alapján a részvénytársaságnak és ezen keresztül az alapnak kell a hiteltartozások megfelelő százalékát fedezni, ami az alap gyors kiürüléséhez vezethet.
További kérdés az, hogy a részvénytársaság által nyújtott szolgáltatás milyen áron kerül a vállalkozókhoz - vagyis a hitelgarancia-nyújtás ellenértéke milyen terhet jelent. A vállalkozások döntő többsége egyáltalán elbírja ezt a többletköltséget, amit ennek az intézménynek az igénybevétele jelent.
Itt is felmerülhet az a veszély, hogy amennyiben az ár túlzottan magas, nem számíthat az intézmény széles körű elterjedésre, amennyiben viszont alacsony, úgy nem fedezi a kezelőszervezet és a részvénytársaság működési költségeit, illetve nem tud megfelelő részarányt vállalni az alap bevételei között.
Sajátosan korlátozottan alapított és működtetett részvénytársaságok jellegét tekintve a törvényjavaslat indoklata szerint nonprofit intézmény. Ez az intézményi forma azonban magába foglalja, hogy nem nyereség növelésére törekszik, hanem esetleg költségeinek növelésére, hogy így is elérje a nullszaldót.
A következő probléma lehet, hogy a törvényjavaslatban a kisvállalkozói garanciaalap milyen bevételi forrásokból rendelkezik. Itt első helyen szereplő forrásként a privatizációs bevétel Országgyűlés által meghatározott összege szerepel. Ez a megoldás, amely nem tartalmaz semmilyen automatizmust, az alap szempontjából két bizonytalansági tényezőt jelent. Egyrészt a privatizációs bevételek nagyságától, másrészt az Országgyűlés aktuális évi határozatától függ. További bevételi forrásként szerepel a részvénytársaságnak az adóssal szemben érvényesített követeléséből az alapot megillető rész, amit nem lehet túlzottan magas szinten megállapítani, mert ebben az esetben a vállalkozók nem tudják igénybe venni.
A törvényjavaslat lehetőséget ad még természetes és jogi személyek befizetésére is, valamint számol egyéb bevételekkel is, de ezek értéke valószínűleg elmarad a többi bevételi forrás nagyságától.
Megállapítható tehát, hogy az alap bevételének gerincét a privatizációs bevétel jelenti. Hosszabb távon ugyanakkor a privatizációs bevételek csökkenésével kell hogy számoljunk, ami kérdésessé teszi a hosszú távú finanszírozás lehetőségét.
Pontosan erre célzott Tardos Márton képviselő úr is, amikor azt mondta, hogy az alap kiürülésének ilyen formában majdnem van lehetősége a privatizációs bevételek csökkenésével, és amennyiben az állami költségvetésből erre az alapra nem sikerül pénzeket átcsoportosítani.
Összességében a felvetett problémák ellenére a törvényjavaslat elfogadását javasoljuk. Köszönöm meghallgatásukat. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me