MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
MÁDL FERENC, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt köszönöm a tudománypolitika, felsőoktatás-politika jobbítását szolgáló indítványokat, felszólalásokat. Köszönöm az illetékes országgyűlési bizottság hasonló természetű jobbító tevékenységét, indítványait, határozatait. Köszönöm, hogy általában módosító javaslatokkal a törvényjavaslatot támogatni tudták az indítványtevő képviselők és az illetékes bizottság is.
Az indítványok nagy többségével - mint látható lesz - egyetértek. Egyetlenegy kérdésben volt dilemmám. Ez pedig az alap döntéshozatali intézményének, a bizottságnak az összetétele. A bizottság, az Országgyűlés illetékes bizottsága egyhangú javaslattal támogatta azokat az indítványokat, miszerint ez a bizottság szélesebb társadalmiságon alapuljon, mint amilyet a kormány-előterjesztés megfogalmazott. Konkrétan arról van szó, hogy az indítvány szerint a 15 tag közül ötöt a kormányzati szféra adna, ötöt a felsőoktatási intézmények képviseleti szervei, további ötöt pedig más képviselet, illetőleg érdek-képviseleti szervek, többek között külföldiek szerepeltetésével.
A Kormány javaslata - emlékeztetek rá - jobban épít a felelős tárcák, felsőoktatási intézményeket működtető tárcák szerepére, de természetesen tartalmaz társadalmi elemet is, így például a rektori konferencia delegáltjai, a főiskolai oktatók, főiskolák igazgatóinak konferenciája is delegálna eszerint tagot a bizottságba, az akadémiai intézetek bizottsága és ennek képviselője a bizottságba a Kormány véleménye, javaslata szerint is. Tehát az is egy társadalmasított jellegű öszszetétel ebben a határozathozatali mechanizmusban.
Tegnap elhangzottak azon vélemények, amelyek az indítvány mellett szóltak. Röviden elmondanám azokat, amelyek megfontolásra késztettek. Ezek pedig a következők: az államháztartási törvény kifejezetten úgy rendelkezik, hogy az alappal az illetékes miniszter tartozik gazdálkodni. Az ő felelősségi körébe tartozik. Ez azt jelenti, hogy olyan bizottság élén kell állnia, amelyben a delegált jogosítványai megfelelően érvényesülnek. Végső soron a kormányzati fejlesztéspolitikának egy eszközéről van szó, amelynek a működtetéséért a kormányzat, a Kormány tartozik felelősséggel.
Egy egyharmados kormányzati erővel előfordulhat, hogy nehezebben tudja keresztülvinni elgondolásait, nehezebben tud élni felelősségével, ami ráhárul az államháztartási törvény értelmében. Az is megfontolásra késztetett - legalábbis átmenetileg -, hogy egy ennyire társadalmasított bizottság szükségképp újratermelheti azokat az ellentmondásokat, vitákat, érdekellentéteket, amelyek ebben a szférában általában megvannak, s amelyek jelentős mértékben jelen lesznek akkor a bizottságban magában, mert hiszen a képviseleti szervek dominálnak a bizottságban.
Ugyancsak egy ilyen momentum, amire utalnék, hogy viszonylag kis képviselettel, nem elégséges képviselettel rendelkeznek majd az öt kormányzati tag között azok a tárcák, amelyek felelősséget viselnek a felsőoktatásért.
Végezetül: átnéztem majdnem minden külön alapra vonatkozó, már elfogadott törvényt, és most elfogadott törvényeket is, javaslatokat is. Ezeknek mindegyikében feszesebben igazodik a bizottság a miniszteri jogkörhöz, felelősséghez és magához az államháztartási törvényhez.
(18.10)
Tehát ezek azok a megfontolások, amelyek mellett a Kormány javaslata született. Egyhangú bizottsági javaslat a másik megoldás mellett van, és számos indítvány is emellett szól.
Amiért most magam is, mégis a Kormány nevében ezt az indítványt támogatom, az egy speciális, további körülmény az elmondottakhoz képest. Az nevezetesen, hogy ennek az alapnak a címzettje az a szféra, a tudomány, a felsőoktatás, amelyre nézve a Kormánynak is az a filozófiája, hogy nagyfokú önkormányzatot, nagyfokú autonómiát kell biztosítani.
Ezt fogja tartalmazni a nemsokára a Ház elé kerülő akadémiai törvény és a felsőoktatási törvény is.
Ennek jegyében én támogatom ezt a javaslatát, egyhangú javaslatát is az illetékes országgyűlési bizottságnak. Bízom benne, hogy megfelelő felelősségtudattal elérhető lesz, ebben a bizottságban, hogy ez az intézmény, a döntéshozatalra és megfelelő felsőoktatás-politika támogatására hivatott bizottság operatív lesz, működőképes lesz, és azt a célt szolgálja, amit egyértelműen meghatároz a Kormány által előterjesztett javaslat, illetve a javaslatban azok a célok, amelyeket szolgálnia kell az alapnak. Köszönöm figyelmüket! (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me