BOGÁR LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:

Full text search

BOGÁR LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár:
BOGÁR LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Az elmúlt két évtizedben az acélipar területén világszerte kibontakozott válságjelenségek a fejlett ipari országokat is a termelőkapacitások és a foglalkoztatás jelentős csökkentésére késztették, a versenyképesség megtartása érdekében.
A hazai beruházások visszafogása, a hadiipari megrendelések nagymértékű csökkenése, valamint a kelet-európai export visszaesése igen jelentős menynyiségi és foglalkoztatási csökkenést eredményezett hazánkban is. A külső piacvesztést 1990-ben még sikerült az export konvertibilis piacokra való átterelésével részben enyhíteni, de 1991-től az olcsó keleti import - amelyet ön is említett - térnyerése már rontotta a hazai versenyképességet is.
A kormányzat előtt ismert, hogy a nehézipar strukturális válsága külön kezelést igényel, mert a fejlett országok nehéziparához hasonlóan aligha lesz képes saját erőből stabilizálni igen nehéz helyzetét. Ezért a kormányzat a válsághelyzet rendezését átmenetileg közvetlen eszközökkel is segíti, és a jövőben is segíteni kívánja. Az ipari válságkezelő program keretében a vaskohászati vállalatok közül a Dunaferr Rt. vállalatcsoport - a korábbi Dunai Vasmű - 1992 végén 5 milliárd forint támogatásban részesült, oly módon, hogy a korábbi műszaki fejlesztésekhez nyújtott állami alapjuttatás visszafizetési kötelezettségét a kormányzat elengedte, és ezt a központi költségvetés vállalta át. Ezt a döntést egyébként az Országgyűlés is jóváhagyta.
Emellett folyamatban van kilenc vaskohászati vállalat helyzetét érintő piacvédelmi eljárás is. Ha az üggyel foglalkozó tárcaközi bizottság megállapítja, hogy a hazai jogszabály, a piacvédelmi eljárásokat szabályozó 113/1990-es kormányrendelet és a nemzetközi kötelezettségeink által megkívánt szigorú feltételek fennállnak, ebben az esetben az Ön által is említett importkorlátozásokra is sor kerül.
A munkaügyi eszközrendszer lehetőséget ad a létszámleépítések ütemének fékezésére, a munkanélkülivé váltak garantált ellátására, és a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű települések, térségek kiegészítő támogatásának fokozására. Így például a kormányzat biztosította az érintettek átképzését, közhasznú munkavégzését, foglalkoztatásának munkahelyteremtéssel, bértámogatással való elősegítését, vállalkozóvá válásuk támogatását, csökkentett munkaidejű foglalkoztatást, korengedményes nyugdíjaztatást.
Egyedül Ózdon, illetve Ózd térségében - amelynek körzete a munkanélküliség által leginkább érintett terület az országban - a foglalkoztatási alapból több mint másfél milliárd forintot fordítottunk a munkaerő-piaci feszültségek enyhítésére. A Kormány a borsodi térség foglalkoztatási válságának enyhítése érdekében 1992 augusztusában komplex határozatot hozott, a Dimag Rt. további működtetéséhez jelentős segítséget nyújtott. Ennek teljes összege meghaladta a 3,9 milliárd forintot, és a korengedményes nyugdíjaztatás költségének 50%-át külön átvállalta, a foglalkoztatási alap terhére.
Az elmondottakkal azt próbáltam érzékeltetni, hogy a Kormány ismeri a kialakult helyzetet, és folyamatosan is törekszik ezekkel az említett eszközökkel a súlyos problémák megoldására.
Köszönöm a figyelmet, és kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me