PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A volt magyar királyi honvédelmi miniszter előterjesztése alapján elfogadott 1933-as 7. törvénycikk valóban ma is hatályban van, ez a törvény azonban megalkotásának időpontjából és szövegösszefüggéseiből is kitűnően, csak az I. világháborús hadigondozottak ellátását szabályozza.
A II. világháborús hadigondozottak ellátásáról az elmúlt évtizedek jogalkotására jellemzően, egy miniszteri utasítás szintű jogszabályt örököltünk, melynek alapján többen ma is bizonyos ellátásokban részesülnek, de amely mind a jogosult kör, mind a juttatások tekintetében ugyancsak elégtelen a hadigondozás megnyugtató megoldására.
Mindezekre tekintettel, a Honvédelmi Minisztérium és a Népjóléti Minisztérium már '91-ben megkezdte egy korszerűbb és átfogó törvényi szabályozás előkészítését. A szabályozandó ellátásoknak több vonatkozásban, megfelelő eltérésekkel, az 1992-ben elfogadott nemzeti gondozási törvény rendelkezéseivel kell arányosulnia, és álláspontunk szerint az előkészületben lévő honvédelmi törvény alapján kell állnia.
Erre való tekintettel a honvédelemről szóló törvény tervezete a hadigondozotti ellátás alcím alatt a honvédelmi felelősségek körében jelentős alaprendelkezéseket tartalmaz.
A két tárca átérezte ennek a kényes jogalkotási feladatnak a fontosságát, egyeztető kapcsolatban állt egymással, az érdek-képviseleti szerveket is meghallgatva.
Az egymáshoz kapcsolódó törvények, rendeletek előkészítésének az apparátusok szakértők túlterheltsége miatti elhúzódása késedelmet jelent, ezért 1992 elején sor került a kiegészítő hadigondozotti pénzellátásról szóló 6/1992-es kormányrendelet kiadására.
Ez minden hadigondozásra szorulónak, tehát az addig kirekesztetteknek is rendszeres havi pénzellátást biztosít. A Honvédelmi Minisztérium a Népjóléti Minisztérium egyetértésével foglalkozik e rendelet kibővítésével, kiterjesztést kezdeményezve alacsonyabb rokkantsági fokozatokra is, egyben a juttatásoknak immáron a nemzeti gondozási díjhoz igazodó emelést javasolva.
A rendelet tervezete tárcaközi egyeztetésen van.
Az elmondottak bizonyítják, hogy a Kormány nemcsak a retorika szintjén vállal sorsközösséget a hadirokkantakkal, hanem nagyon is gyakorlati lépéseket tett a teljes szabályozás felé haladó úton az említett rendelet kiadásával, és az újabb, a jogosultak körét és a pénzellátásokat tovább szélesítő rendelet előkészítésével.
Éppen az volt a célunk, hogy az idős hadigondozásra szoruló embereknek ne kelljen várniuk az átfogóbb szabályozást jelentő törvényre, az egyéb törvényalkotási feladatok mellett rendkívül időigényes megalkotásáig, hanem mielőbb rendszeres pénzellátásban részesüljenek. S hogy ez nem csupán retorika, bizonyítják az alábbi számok:
1993 januárjában már 4853 fő hadirokkant és 14779 fő hadiözvegy számára folyósítottak kiegészítő hadigondozotti pénzellátást. A hadigondozottak ugyanis már most legalább havi 3800 forint, az özvegyek legalább havi 2300 forint rendszeres ellátást kapnak a korábbi 3000 forint, illetve 1500 forint helyett.
Kérem képviselő uramat… (Derültség.) … képviselő urat, hogy tájékoztatásom és válaszom fogadja el. A viszonválaszban, ha esetleg újabb kérdést fogalmaz meg, arra sajnos már nincs módom válaszolni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me