PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A 177/1992-es számú kormányrendelet értelmében a közlekedési támogatási igényeket minden év február 15-ig kell benyújtani az önkormányzatokhoz. Az elbírálás és a támogatások kifizetése február 15. és április 30. között történik.
A többi, közlekedéssel kapcsolatos támogatási formával való összehangolás érdekében jelent meg ez, mint fő szabály. Ez a határidő azonban nem jogvesztő, mert hatályban vannak azok a rendelkezések is, miszerint az az évi támogatást a kérelem benyújtása időpontjától függetlenül, az év közben bekövetkező mozgáskorlátozottság eseteitől eltekintve, teljes összegben kell kifizetni. Ebben a közelmúltban a MEOSZ-szal is megállapodtunk. A Társadalombiztosítás Orvosszakértői Intézete főigazgatójának már korábban is jeleztük, hogy a bizottságok munkája több helyen is elhúzódik, noha a jogszabály lehetővé teszi az orvosi iratok alapján történő elbírálást is. Ezzel gyakran elkerülhető a mozgáskorlátozott személy utaztatása. Ugyanakkor a növekvő igények, a kérelmek elbírálása rendkívüli megterhelést is jelent.
Arról is tájékoztatom képviselő urat, hogy nemcsak Tatabányán, hanem Esztergomban is működik bizottság. A bizottságok kiszállásának természetesen alapfeltétele a személyi és tárgyi feltételek biztosítása, mely sajnos kívánnivalót hagy maga után.
A Népjóléti Minisztérium, a Belügyminisztérium felkérése alapján végzendő Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas megye köztársasági megbízottjának és a hivatalok szociálpolitikai osztályának ellenőrzése során kiemelten fogja kezelni ezt a kérdést.
A vizsgálat ez év március végéig történik meg. A tapasztalatok alapján kerül sor a szükséges intézkedések megtételére.
Ha a mozgáskorlátozott személy kérelmét 1992-ben benyújtotta, de vizsgálatára önhibáján kívül csak 1993-ban kerül sor, akkor az 1992-es évre visszamenőlegesen is jár a támogatás. Az orvosi vélemény kiadásáig az eljárást a jegyzőnek fel kell függesztenie. A kérelmet, az anyagi helyzet vizsgálata miatt, minden évben be kell nyújtani, s ha 1993-ban is megfelel a feltételeknek, a támogatás egész évre jár.
Köszönöm figyelmét, kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me