CSÉPE BÉLA, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka

Full text search

CSÉPE BÉLA, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka
CSÉPE BÉLA, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mielőtt a konkrét kormányprogramra térnék, engedjék meg, hogy azt a megjegyzést tegyem, hogy az ellenzék részéről eddig hallottak arra utalnak, hogy az ellenzék – sajnos – nem valóságérzékéről, hanem mérhetetlen politikai ambícióiról tett tanúbizonyságot. (Taps a jobb oldalon. – Derültség a bal oldalon.)
Mivel Antall József miniszterelnök úr halála után valamennyi számottevő politikai erő országos érdeknek tartotta a minél előbbi zökkenőmentes utódlás megoldását, a politikai stabilitás megőrzését, s a miniszterelnök személye ellen sem merült fel tulajdonképpen kifogás, az ügy egyszerűnek tűnhetne, azonban az ellenzék egységes nemmel szavazása ezt a kérdést is a koalíció felelősségévé teszi… (Derültség az SZDSZ padsoraiban)… és egyben lehetséges, hogy utolsó, kiélezett erőpróbájává.
Mi mindenkor az országos érdekek szerint kívántunk politizálni… (Mészáros Béla: Csak nem jött össze.)… és ha már az ellenzék is azt mondja, hogy ez az ország érdeke, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt vállalja ezt a felelősséget ugyanúgy, ahogy vállalta a koalíció megalakulásakor is.
Antall József halála felvillantotta a közvélemény előtt, hogy minden bajunk és nehézségünk ellenére ez a koalíció mégiscsak történelmet írt, elindítva az országot a demokrácia és a piacgazdaság útján, s ennek további folytatására kell ma szavaznunk – a sors kényszere folytán.
Az ellenzék – híres valóságérzékére hivatkozva – mintha elfelejtkezne arról, hogy itt még mindig egy súlyos örökség van, és olyan objektív nehézségek merültek fel, mint például a világméretű recesszió, mert ezeket is a mérleg serpenyőjébe kell tenni.
A konkrét kormányprogramra térve: mindenekelőtt örömmel üdvözöljük, hogy a leendő Kormány a gazdasági problémákra összpontosít.
A valóban súlyos gazdasági problémákat mi a megindult átalakulási folyamatok véghezvitelével tartjuk megoldhatónak, s ebből a szempontból ítéljük meg a ciklus hátralévő részének tennivalóit.
Elsősorban felhívjuk arra a figyelmet, hogy minden gazdasági lépést – tekintettel a jelentős fizetésimérleg-hiányra és a költségvetési deficitre – csak az egyensúlyi helyzet javításának, a magasabb infláció elkerülésének figyelembevételével lehet megtenni. Ugyanakkor kiemelt fontosságúnak tartjuk az export növelését, a beruházási tevékenység élénkülését, a bank- és középvállalkozások megfelelő támogatását.
Stabilitás iránti elkötelezettségünk egyik legfőbb oka a már beterjesztett vagy még beterjeszthető gazdasági jellegű törvények még e ciklusban történő megalkotása. Ebből a körből is kiemeljük a termőföldről szóló törvényt.
Fontosnak tartjuk a munkanélküliség csökkentését – aktív foglalkozáspolitikával –, a lakásépítés ösztönzését, a kárpótlási folyamatok véghezvitelét, az újbóli igénybejelentés lehetőségének megnyitását, majd végleges lezárását.
Üdvözöljük a kormányprogramban, hogy az erőteljesen ellenőrzött és gazdaságilag ésszerű magánosítást tűzi ki célul; ezen belül is azt, hogy a privatizáció teljes folyamata törvényi alapokon, a társadalom számára áttekinthetően és ellenőrizhetően menjen végbe; s hogy a Kormány a magánosítás során prioritást kíván biztosítani a hazai tulajdonszerzésnek.
Ugyanúgy üdvözöljük a beígért határozott fellépést a hatalmi, gazdasági visszaélések, a korrupció ellen.
Kiemelten kell törődni az agrárszféra problémáival, elő kell segíteni, hogy a tulajdonosi szerkezetváltás itt is mielőbb zökkenőmentesen véghezmehessen, s ebből sem a szövetkezetek, sem a magángazdák ne merüljenek ki vesztesen. Végre lépjen működésbe a régióban már régóta megígért úgynevezett vidék bankja, mert úgy véljük, hogy e területen is a tőkehiány, a finanszírozás problémái a legnagyobbak.
Ugyancsak üdvözöljük, hogy a Kormány az infrastruktúrát a gazdasági növekedés kulcságazatának tekinti.
Egyetértünk az „Egészséges környezetünkért” teendőkkel, azonban hiányoljuk, hogy nincs említve a programban az ismert okok miatt óriási kárt szenvedett tájegységünk: a Szigetköz, melynek vízpótlási problémái ügyében már jelenleg is mulasztásban vagyunk.
A koalíció egyik legfontosabb műve volt ebben az évben az oktatásitörvény-csomag elfogadása. Mindent meg kell tenni e törvények szellemének és betűjének érvényesítése céljából. Gondolunk itt a végrehajtási jogszabályok megjelenítésére, a nemzeti alaptanterv életbeléptetésére.
Üdvözöljük a médiumok ügyében beígért kezdeményezést is új törvényjavaslat benyújtására. Hogy mennyire fontos lenne ezt a ciklust ezzel a törvénnyel is bezárni, mutatja, hogy Antall József 1990. szeptemberi egyik interjújával csak most, épp a temetés idején ismerkedhetett meg a magyar közvélemény, mivel a Televízió akkori elnöke ennek sugárzását nem engedélyezte.
(15.30)
A szociális jellegű területeken törekvésünk, hogy a hátralévő időben is kutassuk fel a javítás optimális lehetőségeit, így a többgyermekes családok, a nyugdíjasok, a leginkább lemaradottak és szükséget szenvedők számára.
Továbbra is elő kell segíteni azt a folyamatot, melynek útján a történelmi egyházak el tudják majd foglalni a küldetésükhöz méltó helyet a magyar társadalomban.
Őrködni kell a már meghozott kisebbségi törvény alapján a megfelelő kisebbségpolitikán.
A külpolitikában teljes mértékben az európai integráció hívei vagyunk. Az Európai Közösségekkel a tegnapi napon elfogadott társulási szerződésünk életbelépése után azonnal szükségesnek tartjuk a teljes jogú tagság elnyerését célzó folyamat beindítását. Öt hét múlva érvénybe lép a társulási megállapodás. A Kormány kötelessége, hogy kiharcolja az ebből fakadó előnyöket, és segítse a gazdaság versenyképességének növelését. Elérkezett az idő az Európai Unióhoz való csatlakozási szándék kifejezésére is.
A KDNP elvárja, hogy ez a következő fél éven belül megtörténjen. Azért is fontos, hogy nemcsak ügyvezetői jogkörrel rendelkező miniszterelnökünk legyen, hogy a rövidesen sorra kerülő NATO-konferencián teljes jogkörben képviselhesse hazánkat. E szervezettel kapcsolatban is a lehetőség szerinti minél teljesebb együttműködés, integrálódás hívei vagyunk.
Sarkalatos pontunk a külpolitikában a határainkon kívül élő magyar kisebbségek helyzetével való törődés. Úgy véljük, hogy minden leendő új magyar Kormánynak is az e területen már járt utat kell folytatnia, és nem szabad visszasüllyedni a korábbi áldatlan állapotba.
Végül, de nem utolsósorban a kormányprogram részleteit tekintve üdvözlöm az új alkotmány megalkotására vonatkozó gondolatot. Ez a mi programunkban is szerepel. Ugyancsak találkozunk az önkormányzati rendszer, az igazságszolgáltatás fejlesztésének, a közrend és a közbiztonság megszilárdításának szükségességében, a bűnözés elleni hatékony küzdelem és fellépés célkitűzésében.
Érdekeltek vagyunk abban, hogy egész Kelet-Európában folytatódhasson a reformfolyamat, mielőbb megszűnjön a délszláv háború.
Meghalt miniszterelnökünk szelleme egy keresztény értékrenden alapuló, szélsőségektől mentes Magyarország, egy új, a határainkon túllépő egyesített Európa felé mutat. A kereszténydemokrácia is ezt akarja a Szent István-i és az európai örökség alapján.
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében tekintettük át a kormányprogramot, és határoztunk úgy, hogy támogatjuk azt, és természetesen Boross Péter miniszterelnökké választását és új Kormányát.
Még egy-két gondolatot engedjenek meg. A miniszterelnök halála tulajdonképpen azt is felvillantotta, hogy ennek az országnak az állapota talán mégsem olyan rossz, mint ahogy azt egyesek állítják. A kiemelkedő nemzetközi személyiségek jelenléte és nyilatkozatai, amelyekkel érdekes módon senki sem vitatkozott, mégiscsak azt mutatják, hogy jó irányba megyünk, és van alapunk a bizalomra.
Egy halál nemcsak érzelmeket mozgat meg, hanem világosabb látást is adhat. Ennek fényében nem tudom, hogyan állhatnak meg olyan – kiemelkedő személyiségek által a közelmúltban tett – kijelentések, mely szerint a koalíció rosszabb állapotban fogja átadni az országot, mint ahogyan átvette. Én nem hiszem, hogy ilyen képtelen következtetések vezették az embertömegeket miniszterelnökünk sírjához. Én nem hiszem, hogy a magyar nép, amely szívébe zárta a miniszterelnökét, ezekkel a gondolatokkal tette volna azt. Antall József nem merült alá, mint ahogyan azt a Magyar Fórum sugallta teljesen érzéketlenül a magyar valóság iránt, hanem immár a magyar panteonból sugárzik, s ami lényének leginkább sajátja volt, bizalmat ad a magyar jövő iránt egy egész népnek. Megerősíti a kétkedőket, felrázza a közömbösöket, megdermeszti a demagógokat.
Mi hiszünk abban, hogy ez az ország helyes úton indult el, s hogy minden nehézségünk ellenére van lehetőségünk a felemelkedésre.
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében ajánlom még egyszer a tisztelt Háznak ezt a kormányprogramot elfogadásra. És megkockáztatom annak a gondolatát is, hogy talán mégis fogjunk össze, hogy az ország érdekében minél hamarabb legyen új, teljes jogú miniszterelnökünk és Kormányunk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me