KUNCZE GÁBOR, a Szabad Demokraták Szövetségének vezérszónoka

Full text search

KUNCZE GÁBOR, a Szabad Demokraták Szövetségének vezérszónoka
KUNCZE GÁBOR, a Szabad Demokraták Szövetségének vezérszónoka: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elénk terjesztett kormányprogramot gondosan elkezdve olvasni, rögtön az első oldalon egy mondattal találkoztam, amely így szól: „a Nemzeti Megújhodás Programjában vállalt feladatoknak a kormányzati ciklusra eső részét az előző kormány jórészt elvégezte”. Aki ezt a mondatot leírta, az vagy nem olvasta a Nemzeti megújhodás Programját, vagy nem néz szembe azzal a helyzettel, ami ma az országban tapasztalható. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
Engedjék meg, hogy néhány részt idézzek a Nemzeti Megújhodás Programjából. Azt mondja 1990-ben, hogy az újraelosztás aránya a GDP-hez viszonyítva nemzetközi összehasonlításban is magas, 60%-os. Ezzel indokolja az államháztartás szükséges reformját, a költségvetés gazdálkodásának gyökeres átalakítását. Ezzel szemben – tisztelt képviselőtársaim – az államháztartás reformja elmaradt, ma a GDP-hez viszonyított újraelosztási arány meghaladja a 70%-ot.
A Nemzeti Megújhodás Programja azt állítja, hogy a hároméves időszak végére az infláció egyszámjegyűre zsugorodik. Az infláció az idén várhatóan 23-25%-ot fog elérni; ez egyszámjegyűre gyökvonással zsugorítható. (Derültség a bal oldalon.)
Azt hirdeti a program, hogy befektetésösztönző gazdaságpolitikával segíti elő a vállalkozások fejlődését annak érdekében, hogy a gazdaság növekedése beindulhasson. Beszéljenek önök a vállalkozókkal, kérdezzék meg, hogyan értékelik az elmúlt három év gazdaságpolitikáját e tekintetben.
Az egyének, családok, vállalkozások megtakarításait a termelés felé tervezte terelni a Nemzeti Megújhodás Programja. Ezzel szemben az a helyzet 1993-ban már, hogy a megtakarítások tömege csökken, és nem fedezi a költségvetés hiányát sem, nemhogy a gazdaságot finanszírozná.
Azt ígérte az említett program, hogy 1993-ra a munkaerő árába beépülnek a valós társadalmi költségek. Kérdezem én: megtörtént-e ez?
Azt ígéri a Kormány, hogy 1991 első fél évében kidolgozza a nagy elosztási rendszerek – úgymint egészségügy, oktatás, társadalombiztosítás, kultúra, sport – átfogó reformjára irányuló törvényjavaslatokat, és 1991 első fél évében a Parlament elé terjeszti. Nem történt meg.
Azt ígéri a program, hogy 1992-re új családjogi törvényt, gyermek- és ifjúságvédelmi törvényt nyújt be a Parlament elé – a mai napig nem nyújtotta be ezeket a törvényeket.
1990 őszére ígérte a nemzetbiztonsági törvény benyújtását a Parlament elé – nem történt meg.
Én most csak néhány példát ragadtam ki annak illusztrálására, hogy véleményünk szerint nem történt meg a Nemzeti Megújhodás Programjának időarányos teljesítése sem, és 1990-ben a vitában már felhívtuk arra a figyelmet, hogy a Nemzeti Megújhodás Programja megalapozatlan ígéreteket tartalmaz, megalapozatlan várakozásokat fog kelteni a választópolgárokban, és felhívtuk ennek veszélyeire is a figyelmet.
Általában jellemzi a kormányprogramot, hogy nem néz szembe a valós problémákkal, amelyek ma Magyarországon az embereket foglalkoztatják, nem tárja fel őszintén a jelenlegi helyzetet, és miután nem tárja fel a jelenlegi helyzetet, nem abból vezeti le a szükséges teendőket, ezért rossz útra téved. Ez a helyzet hasonlít a Nemzeti Megújhodás Programjának készítéséhez, akkor ugyanis – 1990-ben – az önkormányzati választások előtt voltunk, a választások közelléte befolyásolta a program készítését, a program mondanivalóját.
Most, 1993 végén ismét választások előtt áll az ország. Nyilván ez akadályozza meg a Kormányt abban, hogy feltárja a valós helyzetet – azt a helyzetet, amiben most már benne van az elmúlt három és fél éves kormányzati tevékenység is –, és ezzel szembesítse a választópolgárokat.
Nézzük, mi a helyzet ma.
A fizetési mérleg hiánya várhatóan a 2,5-3 milliárd dollárt el fogja érni, a külkereskedelmi deficit mértéke 2 milliárd dollár körül lesz. 1993-ban a költségvetés hiánya 220 milliárd forint lesz várhatóan, a költségvetésben pedig 1994-re 330 milliárd forintos hiányt irányoztunk elő, miközben – mint említettem – a megtakarítások csökkennek. Mindennek következményeként pedig ismét megindult a külső eladósodás növekedése, úgy, hogy ez nem a gazdaság élénkülését finanszírozza; ismét a jövőnket éljük fel, tisztelt képviselőtársaim.
Nem beszél a program a nyugdíjasok millióiról, akik a létminimum környékén vagy az alatt élnek, nem beszél a munkanélküliek kilátástalan helyzetéről, akik kikerülve a munkával rendelkezők köréből, átlagosan másfél éven keresztül kénytelenek arra várni, hogy visszakerüljenek a foglalkoztatottak körébe.
Nem beszél a mezőgazdaság helyzetéről, arról, hogy a mezőgazdaság termék-előállítása, az állatlétszám, az agrárexport a nyolcvanas évek átlagának töredékére zsugorodott, a kárpótlási folyamat töredékparcellákra szabdalta a termőterületet, a gazdálkodó nem tulajdonos, csak bérlő, ez pedig például akadályozza egy jól működő jelzáloghitel-intézmény létrejöttét.
Eddig 12 alkalommal került sor a szövetkezeti vagyont alapjaiban érintő törvények vagy törvénymódosítások elfogadására, ez jelzi, hogy a szövetkezeteket milyen jogbizonytalanság sújtotta az elmúlt időszakban.
Ebből a helyzetből csak egy határozott, jól átgondolt és következetesen végrehajtott cselekvési programmal lehet kilábalni. Ennek a cselekvési programnak az elemei lehetnek egy olcsóbb, de hatékonyabb államra törekvés, ami tartalmazza a szigorú takarékosságot a kormányzat részéről – ha az állampolgároktól ezt megkívánjuk, akkor be kell mutatnia egy kormánynak, hogy saját magán kezdi ezt a takarékosságot –, és tartalmazza az elmaradt államháztartási reformot annak érdekében, hogy megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy a gazdaság szereplőit adókedvezményekkel, adócsökkentéssel hosszú távú megtakarításokra, beruházásra, általában a hosszú távú gondolkodásra ösztönözzük.
Változtatni kell ezen a területen annak érdekében is, hogy fokozzuk a gazdasági élet szereplőinek a biztonságát, ezért stabil szabályozórendszerre van szükség, ki kell mondani végre, hogy a szükséges átalakítások után stabilan hagyjuk, és nem változtatjuk ezt a szabályozórendszert a vállalkozások biztonságának fokozása érdekében.
Ki kell iktatni a rendszerből a fölösleges jogszabályokat, amelyek csak akadályai annak, hogy a vállalkozások gyorsan tudjanak reagálni a piac jelzéseire. És végül valóban meg kell teremteni a külföldi működő tőke bevonásának lehetőségeit, elsősorban az infrastrukturális beruházásokra.
Nem vonom kétségbe, hogy a beterjesztett program tartalmazza ezeket az elemeket, és nem vonom kétségbe a programíró jó szándékát sem.
Ugyanakkor viszont a jelenlegi helyzetben a leendő kormány nincs cselekvési helyzetben, ezért a programban lefektetett elképzelések csak ígéreteknek minősülnek. Ezeket össze kell vetni a Kormány lehetőségeivel. A Kormány ígéreteit eddigi cselekedetei minősítik, ezek a cselekedetek pedig nem igazolják vissza a programban megjelenő akaratot. A cselekvési lehetőségeket eljátszotta a Kormány akkor, amikor az 1994. évi költségvetést és adótörvényeket elfogadta, és többek között elutasította a Szabad Demokraták Szövetségének azon javaslatait, amelyek a vállalkozás- és beruházásösztönzést, az önkormányzatok működésének mozgástérbővülését, a kulturális és oktatási tevékenységek fokozottabb támogatását célozták, vagy például a garanciaalapnak a megnövelését 4 milliárd forinttal.
(15.00)
Ha önök megszavazzák az önök elé terjesztett programot, ebben az esetben az országnak valóban megfelelő legitimitással rendelkező Kormánya lesz. Ugyanakkor azonban ez a Kormány mégiscsak az átmenet Kormánya, annak az átmeneti időszaknak a Kormánya, amely az 1994. évi második szabad választásokig tart. Ezért véleményünk szerint – cselekvési lehetőségek híján – ennek a Kormánynak a következő feladatai vannak:
– Törekednie kell a külső és belső egyensúly fenntartására, nem kezdeményezhet olyan lépéseket, amelyek veszélyeztetik az egyensúlyt.
– Az ellenzékkel való egyeztetés nélkül nem kezd hosszú távú rendszeralkotó lépéseket, nem vállal nagyobb nemzetközi elkötelezettséget. Valóban a gazdasági törvényhozásra helyezi a hangsúlyt, annak érdekében, hogy Magyarországon a gazdaság növekedésének feltételei belátható időn belül kialakulhassanak.
– Rendezi a helyzetet az elektronikus médiában annak érdekében, hogy minden lehetséges alternatíva egyenlő eséllyel jelenhessen meg a választópolgárok előtt, annak érdekében, hogy a választópolgárok számára valódi választási lehetőségeket kínáljunk.
– Végül tartózkodik a politikai indíttatású kinevezésektől, az esetleges alapítványi vagyonkimentésektől, szigorúan őrködik a közpénzekkel való gazdálkodás felett.
Tisztelt képviselőtársaim! Az országnak valóban az az érdeke, hogy stabil viszonyok mellett, nyugodt körülmények között jussunk el a választásokig, annak érdekében, hogy 1994-ben valódi cselekvési lehetőségekkel rendelkező kormány vehesse át az ország irányítását. Mindezzel megkíséreljük visszaszerezni a politika iránti bizalmat.
A Szabad Demokraták Szövetsége az elénk terjesztett programot nem támogatja, reagálva azonban a kijelölt miniszterelnök úr tárgyalási ajánlatára – az ország érdekében, a stabil átmenet és az 1994-es választások időben és nyugodt körülmények között történő megtartása érdekében – a tárgyalási szándékunkat ez ügyben mi is kinyilvánítjuk. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me