BALOGH GÁBOR (független)

Full text search

BALOGH GÁBOR (független)
BALOGH GÁBOR (független) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Nagyon szép parázs vita bontakozott ki a női nyugdíjkorhatár-emeléssel kapcsolatban. Tartozom egy vallomással: konkrétan, pártpolitikai szinten én fogalmaztam meg, hogy a női nyugdíjkorhatárt emelni kell, s ha valaki felüti a Kereszténydemokrata Néppárt akkori szociális programját, az megtalálja benne. Ugyancsak én fogalmaztam meg könyv formájában, hogy a férfi és a nő közötti egyenjogúságot a kor szintjén is meg kell jeleníteni. Ez az ILO, tehát a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal jelentésében leírt tapasztalatok alapján fogalmazódott meg bennem, és a későbbiek során ezt a Kereszténydemokrata Néppárt pártprogram szintjén is elfogadta.
Bevezetőként lényegében ezt szerettem volna mondani. Én ma is amellett vagyok, hogy a női nyugdíjkorhatárt emelni kell, és szinkronba kell hozni a férfiakéval.
Azzal viszont nem értettem egyet sohasem, hogy ezt rugalmatlanul valósítsák meg. Tehát mindig a rugalmas korhatáremelést tartottam fontosnak, ennek adtam hangot a patkó másik oldalán is és ezen az oldalán is, amikor a női nyugdíjkorhatár-emelés szóba került.
Mindenképpen fontosnak tartom, hogy ha emeljük a női nyugdíjkorhatárt, akkor számos olyan lehetőséget biztosítsunk a nyugdíjazás előtt álló idős korú nőknek, akik lényegében több évtizedet dolgoztak, hogy biztosítva legyen a megélhetésük is. Mindenképpen tapasztaljuk, hogy a női nyugdíjak összege sokkal alacsonyabb, mint a férfiaké. Általában a kétharmadát érik el. Ugyancsak tapasztaljuk azt is – és ezt statisztikailag ki lehet mutatni –, hogy a női nyugdíjak értékállóságának a biztosítása relatíve többe kerül, mint a férfiaké. Ez egyrészt abból adódik, hogy a nők hosszabb ideig élnek, alacsonyabb a szolgálati idejük és alacsonyabb a nyugdíjösszegük. Ha megfigyeltük, láthattuk, hogy az elmúlt években is mindig az alacsonyabb összegű nyugdíjakat emelte a Parlament, nem 100%-kal, hanem ezt meghaladó mértékben is. Természetesen van, akinek nem érte el a 100%-ot. De ezért mondtam azt, hogy relatíve. Tehát így értelmezve, hogy relatíve a női nyugdíjak értékállóságára többet fordítottunk, mint a férfiakéra. Természetesen ez abszolút számokban nem így fejeződik ki és nem így jelenik meg.
Mindenképpen fontosnak tartanám, hogy megszülessen az új nyugdíjtörvény alternatív módon, és kezelje valamiképpen a női nyugdíjkorhatár emeléséből származó problémákat is. Mindenképpen szükséges, hogy ismerjük a belépő és a kilépő korcsoport nagyságrendjét. Úgy tudom, hogy jelen pillanatban a társadalombiztosításnál vannak számítások, de ezek nem elégségesek ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le.
Másodikként fontosnak tartanám a jövedelemprognózis megjelenítését, hogy körülbelül hogy vagy mint alakulnak a jövedelemviszonyok, és elsődlegesen a nőkre vonatkozóan. Mert azt nem szabad elfelejteni, hogy az aktív korú nők 80%-a – sőt, több mint 80%-a – végez kereső foglalkozást. És rendkívül heterogén a foglalkoztatás struktúrája. Ha ismerjük ezeket, és valószínűsíteni tudjuk azokat a társadalmi foglalkoztatási trendeket, amelyek majd érintik a női foglalkoztatást, mindenképpen megközelítő pontossággal be kell állnunk, meg kell határoznunk a várható jövedelemnagyságot.
Harmadikként említeném a szolgálati időtartamot. Egyértelműen ki van mutatva statisztikai adatokkal, hogy a női nyugdíjasok szolgálati ideje alacsonyabb, mint a férfiaké. Ez csak részben adódik abból, hogy a férfiak öt évvel tovább dolgoznak, tehát nem 55, hanem 60 év a nyugdíjkorhatár életkor tekintetében a férfiaknál.
(18.20)
A statisztikai adatok arra is fölhívják a figyelmet, hogy miután a Parlament elfogadta a kötelező 20 éves szolgálati időt a teljes nyugdíj érdekében, a női nyugdíjaknál is arányosan emelkedett a szolgálati időtartam. Ha el akarjuk érni azt, hogy a diszkrimináció – ami jelen pillanatban bizonyos értelemben hátrányosan érinti a nőket – megszűnjön, akkor a szolgálati időt nem 20 évben, hanem 30 évben kell meghatározni. Ez lenne az a minimálisan szükséges szolgálati idő, amikor még azt lehet mondani, hogy gazdaságilag meg tudja alapozni a társadalombiztosítás a nyugdíjba vonulók nyugdíját, és valamilyen formában biztosítani tudja az értékállóságot. Egy dolgot mindenképpen hangsúlyozni szeretnék az értékállósággal kapcsolatban, hogy az értékállóság az alacsony jövedelműeknél nem jelent a nyugdíj tekintetében megélhetési biztonságot is. A kettő között óriási a különbség.
És negyedik pontként említeném meg a munkanélküliséget. Itt parázs vita hangzott el kormánypárti és ellenzéki oldalról. Való igaz, a munkanélküliség nem indoka annak, hogy a női nyugdíjkorhatárt ne emeljük meg. A munkanélküliség kezelése foglalkoztatáspolitikai technikát kíván, nem pedig – hogy így mondjam – szociális segélyezési rendet. Nem olyan szociális elosztórendszer a foglalkoztatáspolitika, a foglalkoztatási gondok megszüntetése, mint a nyugdíjrendszer. Teljesen más síkon mozog, teljesen mások a következményei. Az egyik egy piacgazdasági rendbe illeszkedik, míg a másik egy nonprofit jellegű szférához kapcsolódik.
Tehát lényegében a nyugdíj, illetve a társadalombiztosítás nyugdíjrendszere piacgazdasági feltételek között működik, de nem azt jelenti, hogy a piaci viszonyokat kell a nyugdíjrendszerbe beépíteni. Míg a munkanélküliség kezelése kizárólag piacgazdasági eszközrendszerrel valósítható meg. Tehát ilyen értelemben nem tudom a munkanélküliséget mint érvet elfogadni. Ugyanakkor, ha halmozottan nézem, valóban megfontolandónak tartom a munkanélküliség csökkentését, különösen a nők esetében ennek a felülvizsgálatát és speciális programok készítését a kormányzat részéről.
Befejezésül azt tudom mondani, hogy jelenleg a Parlament ez által a törvénymódosítás által nem utasítja el a női nyugdíjkorhatár emelését. Továbbra is érvényes a szabály, hogy 1995. január 1-jétől az 56. életév lesz a nyugdíjhoz szükséges korhatár a nők esetében, és kétévenként további egy évvel ugrik. Viszont választási lehetősége van a nőnek, hogy 55 éves korában menjen-e el az 1994. december 31-i feltételek mellett, vagy pedig tovább dolgozik. A problémát az úgynevezett Munka Törvénykönyve, illetve közalkalmazotti, köztisztviselői törvény és a nyugdíjrendszer közötti diszharmóniában látom.
Tudniillik nincs meg az a védelem a Munka Törvénykönyvében, illetve a közalkalmazotti, pontosabban a közalkalmazotti, köztisztviselői törvényben, amely védené a nőt a munkáltatóval szemben. Tudniillik a közalkalmazotti, köztisztviselői törvény szerint, ha a nő elérte a nyugdíjkorhatárt, akkor a munkáltató elküldheti. Ennek mindenképpen lesznek hátrányai, és a következő kormányra hárul majd a felelősség, hogy a parlament elé terjessze a női nyugdíjkorhatárral kapcsolatban is a törvény módosítását.
Én továbbra is kiállok amellett, hogy a női nyugdíjkorhatárt emelni kell, de mindezt rugalmasan és az illető érintett fél szabad választása alapján kell véghez vinni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me