EKE KÁROLY, DR. előterjesztő:

Full text search

EKE KÁROLY, DR. előterjesztő:
EKE KÁROLY, DR. előterjesztő: Elnézést kérek, Elnök Úr, egy fontos megbeszélésem volt itt, a folyosón, és amiatt voltam kinn.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az 1975. évi II. törvény, a társadalombiztosításról szóló törvény módosításával kapcsolatosan hárman adtunk be – együttműködésben – indítványt. Indítványunk lényege – amiről itt már sok szó esett –, hogy a nők nyugdíjkorhatárának elrendezése úgy történjék, hogy 55. életévük betöltésekor önmaguk dönthessék el azt, hogy nyugdíjba kívánnak menni vagy tovább kívánnak dolgozni. Természetesen a mostani feltételeknek megfelelően mehetnek el nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy semmiféle hátrány őket emiatt nem érheti, ha viszont tovább dolgoznak, akkor a további ledolgozott idő beszámításával, annak előnyeivel tudnak nyugdíjukhoz jutni.
Ennek a törvénytervezetnek az elkészítése tulajdonképpen egy nagy, a nők körében lezajlott – hogy úgy mondjam – társadalmi vihar következménye volt, hiszen éppen bizottsági ülésünkön ezzel együtt vagy egyszerre tárgyaltuk azt a tárgykört, amely szintén hozzánk jutott a Ház elnökének akaratából: a nők aláírásokat gyűjtöttek, és elénk terjesztették. Azt tudtuk mondani ezekre az aláírásokra, hogy már ezt megelőzően beadásra került a tisztelt Ház napirendjére ez a törvénytervezet, és ennek megfelelően most már – hogy úgy mondjam – okafogyottá vált ez az aláírás, hiszen amit kértek, az lényegében megtörtént.
Bizonyos kérdésekben szükség lenne arra, hogy további törvények változzanak meg, így a közalkalmazottakról szóló törvény, illetőleg maga a Munka Törvénykönyve is. Bizottságunk arra az álláspontra jutott, hogy a mostani helyzetben a legfontosabb annak a Parlament által történő jóváhagyása, hogy ne változzék a női nyugdíjkorhatár, tehát tulajdonképpen adjuk meg ezt a lehetőséget. Úgyis egy teljesen új törvény megalkotása lenne szükséges a társadalombiztosításról – tekintettel arra is, hogy időközben a két alap különvált, és arra is, hogy tulajdonképpen maga a törvény is 1975. évi törvény, tehát 1975 óta nagyon sok minden megváltozott, a Parlament nagyon sokszor módosította ezt a törvényt, következésképpen egy teljesen új törvény megalkotása szükséges. Bizottságunk ezt indítványozza, javasolja is a következő parlamentnek. Ez a törvény mindenféle olyan akadályt elhárítana, amely a mostani törvény tárgyalása során felmerült, de végre lehet hajtani az akaratot, hogy a női nyugdíjkorhatár ne változzék: 55 éves korukban a nők maguk dönthessék el, hogy nyugdíjba kívánnak-e menni, avagy tovább kívánnak dolgozni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me