KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság elnöke:

Full text search

KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság elnöke:
KIS GYULA JÓZSEF, DR. a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság elnöke: Köszönöm szépen, Elnök Úr. Megvárom a helycserét, és igyekszem röviden szólni – az előbb úgyis túl hosszan beszéltem.
Bizottságunk az indítványt, amely meglehetősen nehézkes szövegűre sikeredett – talán azért is, mert a társadalombiztosításról szóló törvény stiláris elemei hatottak az előterjesztőkre –, megpróbálta nehézkességében feloldani oly módon, hogy egy közös bizottsági indítványban gyúrjuk össze az eredeti indítványt – amelynek lényegéről Eke képviselő úr beszámolt, tehát hogy 55 éves korban ugyanolyan feltételekkel mehessenek a nők nyugdíjba, mint eddig – az általunk támogatottakkal. A "teljes" szó nem volt egyértelmű, a teljes nyugdíjra vonatkoztatták, és a résznyugdíjnál is ugyanilyen változatlan feltételeket szeretnénk teremteni. Ezért a "teljes" helyett azt javasoltuk, hogy "az 1994. december 31-ei feltételek mellett", ami mindegyik nyugdíjfajtára érvényes; másrészt a bizottsági módosító indítványba beledolgoztuk Kátay képviselőtársunknak azt a módosító javaslatát, amely egy nagyon egyszerű technikai hibát hivatott korrigálni, nevezetesen azt, hogy a honvédelmi törvény elfogadásakor egy 3-as helyett egy 13-as bekezdést, szakaszt helyeztünk hatályon kívül, amivel sajnálatos módon hatályon kívül helyeztük a sorkatonai szolgálatra bevonultak segélyét mint olyan segélyt, ami nem képez társadalombiztosítási járulékalapot. Tehát ezt is módosítottuk, a 3. pont vesztené a hatályát, és helyette a 13. újra visszatérne.
Nos, ez egy közös bizottsági módosító indítvány lett, amit ma fogadott el a bizottságunk, és ehhez kérem a Ház támogatását. Ezzel együtt az eredeti indítványt nem tudjuk visszavonni véleményünk szerint, mert akkor nem lenne előterjesztője a törvénymódosításnak. Tehát a bizottsági módosító indítványt fogom támogatni mint előterjesztő, és a saját indítványomat visszavonás nélkül – kényszerűségből – nem fogom támogatni.
A bizottság a többi módosító indítványt sem támogatja, így Kátay doktorét sem. Az alapul szolgáló indítványokat egy egységes szövegbe foglaltuk. A jelenlevők – akik itt nem előterjesztők, hanem szakértők –, a társadalombiztosítás, a Népjóléti Minisztérium, a Pénzügy- és az Igazságügyi Minisztérium képviselői egyet tudnak érteni ezzel az egységesített és most már egy javaslatból álló törvényjavaslattal. Kérem, hogy a Ház is értsen vele egyet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me