GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter:
GYURKÓ JÁNOS, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselő Úr! A Százhalombattán üzemelő hőerőmű és kőolajfinomító évek óta komoly problémát okoz a környéken élő lakosságnak. Az első fokú levegőtisztaság-védelmi hatóság a rendelkezésre álló jogi lehetőségekkel a légszennyezés mértékének a csökkentésére készteti az üzemeket. 1990-től minden évben a két nagyvállalat a légszennyezés csökkentését célzó feladatokra vonatkozó intézkedési tervet készít. Az elkészített tervet a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség értékeli, szükség esetén kiegészítéseket ír elő, majd az egyeztetett intézkedések teljesítésére kötelezést ad ki, és a teljesítést ellenőrzi.
(15.30)
Az elmúlt években megvalósult és a légszennyezés csökkentésére irányuló főbb intézkedések közül az alábbiakat emelném ki:
A Dunai Finomító Üzemben 1991-ben megszüntették a savgyantaképződéssel járó technológia alkalmazását, és ezáltal a savgyanta égetése is megszűnt. A maleinsav anhidrid üzemi véggázégető berendezést 93-ban üzembe helyezték, én is ott voltam az átadáskor. Ezáltal a korábban légtérbe került szénhidrogéneket itt elégetik.
A tisztiorvosi szolgálat mérései által jelzett benzol, toulol, xilol határérték-túllépések okát vizsgálva megállapítottuk, hogy ez diffúz eredetű lehet, tehát porszerű kibocsátás a Dunai Finomítóban nincsen. Egyetlenegy helyen van xilolkibocsátás, de az határérték alatti. A diffúzkibocsátás csökkentésére történtek intézkedések, különböző technológiai változtatások, kisebb beruházások, elavult dobszűrők cseréje. Vagy például a vasúti tartálykocsitöltő berendezéseknél gőzelszívó átalakítása.
Hasonló jellegű intézkedés az üzemközi és a készterméktartályok tárolótartályainak úszótetős kivitelére történő átalakítása, ez folyamatban van.
A Dunamenti Erőmű Rt.-nél is történtek változások, de azt tudni kell, hogy egészében korszerűtlen ez a működő létesítmény, az új gázturbinától – melynek próbaüzeme megvolt – eltekintve. A nagyobb beruházás, amely világbanki segítséggel történik az erőműben, a G2-es korszerűsítése, illetve új gázturbina beruházása után várható, hogy jelentős változás történik az erőmű kibocsátásaiban.
Kérdezte a képviselő úr, hogy a két vállalatra milyen környezetvédelmi, légszennyezési bírságokat szabtak ki a hatóságok. A Dunai Finomító 90-ben több mint 11 millió, a hőerőmű másfél millió; 1991-ben a Mol Rt. hat és fél millió, a hőerőmű körülbelül 6 millió; 1992-ben a Mol Rt. 7,8 millió, a hőerőmű pedig 54 millió Ft bírságot fizetett. Ezek közül több fellebbezés alatt van, és bírósági tárgyalás várható. A bírságolás zömmel a hagyományos szennyező anyagok – tehát kén-dioxid, szén-monoxid, szilárd por – túllépése miatt következett be.
A képviselő úr által jelzett ülepedő por mérése és analizálása az ANTSZ feladata. Szerves szennyezők diffúz forrásként történő bejelentése a Mol Rt. által 1993-ban történt meg első ízben, a lakossági bejelentésekre tekintettel. Erre vonatkozó bírságolás ez évben kezdődik.
A környezetvédelmi hatóság imisszióra vonatkozó részletes adatokkal, valamint jogi hatáskörrel nem rendelkezik. Ez az érvényben lévő szabályok szerint a népjóléti miniszter irányítása alatt álló intézmény feladata. A Környezetvédelmi Főfelügyelőség a további intézkedések alapjául megrendelte a Környezetvédelmi Intézetnél a légszennyező anyagok terjedése vizsgálatát.
Célunk az, hogy meghatározzuk: a Százhalombatta két nagyvállalata által okozott légszennyezés milyen területen és milyen mértékben tehető felelőssé a környezeti minőség romlásáért.
A Kormány levegőtisztaság-védelmi intézkedési programot készített tavaly ősszel 1994–98-ig terjedő időszakra, amelyben a súlyosan veszélyeztetett térségek levegőminőségének javításáról intézkedtünk. Az intézkedési programban természetesen Százhalombatta is jelentős beruházásokkal szerepel, amelyek nagyobb részét a két érintett nagyvállalatnak kell állnia. De természetesen a központi környezetvédelmi alapból is adunk támogatást a megfelelő intézkedésekhez, illetőleg beruházásokhoz.
A szennyező vállalatoknak ki kell dolgozniuk a légszennyezés csökkentéséhez szükséges intézkedések műszaki és gazdasági terveit, és ezek jóváhagyása után következnek a konkrét lépések.
A címben föltett kérdésre, hogy meddig szenynyezi még megengedhetetlen mértékben ez a két nagyüzem a Csepel-szigeti falvak levegőjét, nem tudok konkrét választ mondani, mert ez nyilván gazdasági lehetőségektől is függ. De remélem, hogy 1998-ig – tehát a program befejezéséig – ezek a gondok az elviselhető mérték alá nagymértékben csökkennek. Köszönöm szépen. (Taps.)
(Boros Lászlót Trombitás Zoltán váltja fel a jegyzői székben.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me