KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Nemcsak az SZDSZ, hanem az ellenzék képviselőjeként is kívánok szólni.
A mai mezőgazdasági bizottsági ülésen alapvető koncepcionális változtatás következett be ahhoz képest, amit a Kormány is korábban támogatott. Nevezetesen, az előterjesztés szerint a szétváláshoz az összes tag több mint felének a szavazatára lett volna szükség. Ezt támogatta a Kormány és idáig a bizottságok is. Most ez a módosító indítvány, fölvállalva az ehhez kapcsolódó korábbi módosításokat, arra az álláspontra helyezkedett, miszerint elegendő a jelen lévő tagok kétharmada, és az összehívás, valamint a közgyűlés határozatképességére vonatkozó megállapításokat változtatja.
Álláspontunk szerint ezt mind az alkotmányügyi bizottságnak, mind pedig a gazdasági bizottságnak meg kell tárgyalnia, valamint a Kormány képviseletében is nyilatkozni kell az illetékeseknek, hogy az így megváltozott helyzetben felülvizsgálják-e a Kormány korábbi álláspontját, amely ragaszkodott az összes tag több mint felének a szavazatához, és hozzájárul-e az egyszerű többségen alapuló s az összehívott közgyűlésen belül a kétharmados szavazati arányhoz. Lényeges, az egész módosításnak a lelkét jelentő módosításról van szó. Szerintem – és az ellenzék álláspontja szerint – nem mehetünk el emellett szó nélkül. Kiváltképp akkor nem, ha van egy főbizottság, az alkotmányügyi, amely korábban is mindig akkurátusan ügyelt arra, nehogy olyan módosító indítványok kerüljenek a Ház elé, amelyeket alaposan nem tárgyaltak meg. Ehhez kapcsolódva szerintem a gazdasági bizottságnak is állást kellene foglalnia, és nemcsak az elnök úrnak, hanem kikérve a bizottság tagjainak álláspontját is. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me