SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt a szövetkezeti törvény módosítására vonatkozó kormányjavaslat feletti szavazást a tisztelt Ház megkezdené, engedjék meg, hogy néhány gondolat erejéig kitérjek a beérkezett módosító indítványok értékelésére, és ezekkel kapcsolatosan néhány jelentősebb kérdésben kifejtsem a Kormány álláspontját.
Mint ismeretes, a törvényjavaslat alapvető célja kettős volt. Egyrészt az önállósulási törekvések elősegítése akként, hogy a szövetkezeti státusváltozások meglehetősen szigorú szabályait enyhítse, másrészt pedig a kívülálló üzletrész-tulajdonosok helyzetének, a szövetkezet szervezeti, önkormányzati életében való részvétel lehetőségeinek javítása. E kettős cél megvalósításától csak látszólag különül el a szövetkezeti törvényben a mezőgazdasági szövetkezetekre vonatkozó önálló fejezet beiktatására való törekvés, hiszen e különös szabályok sem céloznak mást, mint a státusváltozásokkal összefüggő merev szabályok oldását.
Megállapítható, hogy a kívülálló üzletrész-tulajdonosokra vonatkozó kormányelképzeléseket a képviselő urak és hölgyek is helyénvalónak találták, mivel e szabályjavaslatokkal kapcsolatosan módosító indítvány jóformán nem is érkezett.
Ugyanez mondható el a szövetkezeti törvény egyes hibáit vagy hiányosságait megszüntető javaslatokra is, mint például a fel nem osztható alap vagy az eredménytartalék képzésére vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezése.
Más a helyzet viszont a szövetkezet szétválására vonatkozó szabályok körül. A módosító indítványok egyrészt a közgyűlési szavazatarányokat kívánták megváltoztatni a jelen lévő tagok kétharmadára, illetőleg egyszerű szótöbbségére. Ezek közül azokat a javaslatokat támogattuk, amelyek a szétválással kapcsolatos közgyűlési határozathoz a jelen lévő tagok kétharmadának szavazatát tartották szükségesnek.
Volt olyan javaslat is, amely magát a szétválási procedúrát kívánta megváltoztatni akként, hogy már a szétválást előkészítő közgyűlésen kötelezzék el a tagok magukat a szétválás mellett, és a második közgyűlésen már csak vagyoni kérdésekben döntsenek. Ezt a javaslatot azért nem fogadtuk el, mert álláspontunk szerint a szétválással kapcsolatos döntés nem hozható meg a szövetkezet vagyoni helyzetének teljes körű ismerete, a vagyonmegosztási javaslat kellő mérlegelése, a jogutódlási kérdésekben való megállapodások ismerete nélkül. Ezek csupán a leglényegesebb kérdések a vagyonmegosztási procedúrában.
Tisztelt Országgyűlés! Ami a mezőgazdasági szövetkezetekre vonatkozó, általánostól eltérő szabályozást illeti, a Kormány két változatot is terjesztett a Parlament elé. Az első lényege – és ez a törvényjavaslatban A változatként szerepel – az, hogy a szétválással kapcsolatos vagyonmegosztás kérdésében, illetőleg a mezőgazdasági szövetkezet gazdasági társasággá történő átalakulása tárgyában meghozandó döntésekhez a tagok üzletrészarányos, vagy ahogyan elterjedt; vagyonarányos szavazatát írta elő, míg a B változat ezzel ellentétben az egy tag – egy szavazat elvére alapítva szabályozná a kérdést.
A Kormány e kérdéskörben a B változat elfogadását javasolja. Mindkét változatban szerepel az a lehetőség, amely alapján mintegy alanyi jogon illetné meg a több településen gazdálkodó mezőgazdasági szövetkezet azonos településen lakó tagjait a szétválás joga. Ezt a javaslatot sem kifogásolta alapvetően módosító indítvány. Elfogadtunk minden olyan javaslatot, amely a törvény szövegét egyértelműbbé, pontosabbá, világosabbá és magyarabbá tette.
Végezetül engedjék meg, hogy néhány szót szóljak az érdek-képviseleti szervek által a törvényjavaslathoz fűzött álláspontokról. A törvényjavaslat előkészítése során mindvégig bevontuk a szövetkezeti érdek-képviseleti szerveket a munkálatokba, ami azt jelenti, hogy egyrészt mindvégig ismerték, hogy a törvényjavaslatban mi szerepel, s minden egyes alkalommal, amikor egyeztetésre került sor, szóban is, írásban is kifejtették véleményüket.
Sőt, tudomásom van arról is, hogy az Országos Szövetkezeti Tanács levélben fordult a házelnök úrhoz is és a mezőgazdasági bizottság elnökéhez is, amelyben részletesen kifejtették állásfoglalásukat a szövetkezet helyzetével kapcsolatban, s ezen belül a szövetkezeti törvény módosítására vonatkozóan is. Az érdekképviseletek véleménye a kérdésben nem egységes, mert míg az Országos Szövetkezeti Tanács alapvetően nem ért egyet a törvénymódosítással, mivel azt idő előttinek tartja, a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetsége szerint a módosítás feltétlenül szükséges, és azzal egyetért.
Azt egyetlenegy szervezet sem vitatta, hogy a szövetkezeti törvényt felül kell vizsgálni, mert korántsem tökéletes, mindössze a módosítás időpontját ítélték meg eltérően.
(19.30)
A Kormány mindezek ismeretében döntött úgy, hogy a szövetkezeti törvényt módosítani javasolja, mivel egy demokratikus jogállamban a vállalkozói szellemiségnek, az önállósulási törekvéseknek szabad utat kell nyitni, illetőleg olyan szabályokat kell megalkotni, amelyek minimálisra csökkentik a kívülállók és a tagok közötti érdekellentétekkel kapcsolatos feszültségforrásokat. Meggyőződésem, hogy a törvényjavaslat a szükséges és elfogadott módosító indítványokkal együtt e célokat szolgálja. Ezek elmondása után kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me