KUPA MIHÁLY, DR. (független)

Full text search

KUPA MIHÁLY, DR. (független)
KUPA MIHÁLY, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagy Tamás és Fodor István képviselő urakkal módosító indítványt nyújtottunk be a társaságiadó-törvényhez, amely módosító indítványt az tette szükségessé, hogy az 1993. évi költségvetési törvényben elengedésre kerültek a kedvezőtlen termőhelyi adottságú gazdaságok visszafizetési kötelezettséggel kapott fejlesztési támogatásai, valamint a szanálási alap terhére folyósított veszteségrendezési, illetve szanálási hitelek és azok kamatai. Ez egy igen helyes intézkedés volt – azonban az adótörvény nem követte ezt a változást.
Az elengedett kötelezettségek a számviteli törvény előírásai szerint rendkívüli bevételként kerülhettek elszámolásra, és az adótörvény ezt nem semlegesítette. Így az elengedés valójában csak azoknál a gazdaságoknál bizonyult valódinak vagy teljesnek, amelyek az elengedett kötelezettség összegénél nagyobb veszteséggel zártak az 1993. évben. Ennél kisebb öszszegű veszteség esetén ugyanis a gazdaságoknak adófizetési kötelezettségük keletkezik, és például nullszaldós eredmény mellett valójában csak a kötelezettség – tehát az elengedett adósság – 60%-a kerül elszámolásra.
(15.50)
Nem valószínű, hogy az eredeti jogalkotói szándék erre irányult volna. Ezért adtuk be ezt a módosító indítványt, és kérjük a sürgős tárgyalást, hogy a mérlegkészítés, illetve az adó-visszaigénylés időszakában ezt a kérdést még rendezni lehessen.
Kérem tehát képviselőtársaimat, akik a mozgó-szeszárusítást oly nagy mértékben támogatták, hogy ezt – ami legalább olyan fontos – szíveskedjenek támogatni. Köszönöm. (Egy-két taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me