RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Megpróbálok rövid lenni, bár lehet, hogy utoljára szólalok meg e kérdésben, és akkor nem tud az ember nagyon rövid lenni.
Előrebocsátom, hogy a tervezet – ha megszavazza a Parlament – 60 napot ad a hatálybalépésre, tehát ha bárkinek amiatt volna aggálya, hogy a kampányba beleavatkozna ez a reklámokról szóló törvénytervezet, emiatt ez a helyzet nem áll fenn, tehát kérem, fogadják szívükbe.
(15.40)
A kivételes eljárást pedig azért kértem, természetesen – mint mások –, hogy a Parlament idejét ne raboljuk, és ennek ellenére sürgősen túleshessünk ennek a megtárgyalásán.
Szerettem volna példákat mondani, olyanokat, mint a mikrobusz az alagút előtt, amelyet nem sikerült elküldeni onnan, mert nincs jogszabály, amivel az I. kerületi önkormányzat eltávolíthatta volna.
Szerettem volna elmondani: hogy a Tudományos Akadémiát egy emeletig borította óriásplakát, amíg sikerült nagy nehezen levinni a földszintre; hogy rettenetes az a helyzet, hogy élelmiszerbolt, húsbolt, illatszerbolt, cukrászda és patika cégére és reklámtáblája helyett már mind egy bizonyos üdítőitalnak a piros tábláját tűzi ki maga elé – már azt sem tudjuk, hogy melyik üzlet melyik; hogy befelé jőve a fővárosba, a 3-as út mellett, a 7-es út mellett, az 1-es út mellett egyszerűen nem lehet már fát látni, házat, semmit, csak óriásplakátot – gondolom, ezt mindannyian tapasztalják; hogy a parkok, a sétányok zöldje már nem látszik ebben az országban, mert mindent eltakarnak az óriásplakátok, a repülőtérről bevezető útnál is.
Ugyanakkor megkérdezzük, hogy is van ez a gazdaságilag nálunk előbbre lévő országokban – jobban. Ha megyünk be Párizsba, megyünk be Londonba, nem találjuk ezt az elképesztő plakáttengert – ugyanis ők sokkal korábban szembesültek ezzel a problémával, és meghozták a szükséges törvényeket. Miután, úgy tűnik, a művelt világban mindenütt törvénnyel szabályozzák ezt, az én törvénytervezetem is természetesen a követségek segítségével beszerzett nyugati törvényekre támaszkodik – ebből kifolyólag arra gondolok, hogy Magyarországon is célszerű lenne már végre meghozni ezt.
Azt mondják, hogy ez gazdaságilag hátrányos lehet emberekre nézve. Persze, aki a reklámhordozót kiteszi, annak ez anyagilag hasznos; akinek a telkén elhelyezik, annak anyagilag hasznos. De mégis, el kell gondolkodnunk azon, hogy ma már az előkertekbe margaréta vagy – urambocsá! – tulipán helyett plakátot ültetnek az emberek. El kell gondolkodnunk azon: hogy van az, hogy pénzzé lehet tenni sok mindent, de ha – már elnézést – az ember a saját feleségét, leányát vagy édesanyját pénzzé tehetné is, mégsem teszi, mert valami korlátozza ebbéli elképzeléseit és visszafogja magát. (Zaj.) Hát miért ne foghatná vissza magát egy ország, miért ne lehetne valami szolidabb mód arra, hogyan fejtse ki ez az ország a reklámtevékenységet.
Megkérdeztem szakértőket szerte az országban – csak a válaszaikból idéznék egy kicsit.
Építésügyi jogszabályok alkotásában otthon lévő szakértő szerint: "A szabályozást időszerűnek és fontosnak tartom. A jelenleg hatályos jogszabályok nem tartalmaznak előírásokat és – keletkezésük idejét tekintve – nem is tartalmazhatják a mai helyzetre vonatkozó szabályokat."
Egy Zala megyei kis faluból – mert végig mindenfelé írtam embereknek az országban, megmutatva a törvény tervezetét: "Nagyon helyeslem, hogy a tervezet a műemlékek, illetve környezetünk mellett azonosan rendelkezik a helyi védelem alatt állókra vonatkozóan is. Falvaink utcaképét ne rondítsák óriásreklámok!"
Pápa főépítésze: "A kérdés törvényi szabályozása elengedhetetlen. Sajnálatos, hogy eddig nem történt meg. A következetes hatósági munka szemszögéből nézve is elengedhetetlen, egyben szolgálja az önkormányzat, vagyis a közösség és a megrendelő, a közzétevő jogbiztonságát is."
A Levegő Munkacsoport vezetője: "A szabadtéri reklámtevékenységről szóló törvényjavaslat elkészítését rendkívül időszerűnek tartom."
A Reflex Csoport vezetője: "A külföldi joganyag tanulmányozása számomra jól megmutatta azon érvelés tarthatatlanságát, amely a piacgazdaság sérthetetlenségére való hivatkozással a jelenlegi, szabályozatlan állapot fenntartását szorgalmazza. A reklámügynökségek által bezsebelt haszon ugyanis nemzetgazdasági szinten súlyos táj- és városképrombolásokban realizálódik."
A műemlékesek: "Örömömre szolgált, hogy a tervezet a műemlékvédelem érdekeinek érvényre jutásával ilyen mélyen foglalkozik. Az utcai reklámok körül kialakult rendetlenségre, esztétikai merényletekre: ma még nem ragasztanak plakátot a magán-plakátragasztók például az Operaház vagy a Parlament falára – ez azonban jogi szankciók és rendeletek nélkül csak idő kérdése."
Közlekedésiügyosztály-vezető: "Sajnos, egyre gyakrabban előfordul, hogy az elhelyezett berendezések, a közúti jelzőberendezések láthatóságát akadályozzák, illetve baleseti veszélyt jelentenek."
Végül két főépítész.
A Baranya megyei: "A kérdés törvényi súlyú rendezése rendkívül aktuális, mert szabályozatlan helyzetben úgy torzítják el környezetünket a különböző reklámok, hogy közben minden meglévő környezeti értéket tönkretesznek, a társadalom pedig tétlen szemlélője kell maradjon a nem kívánt folyamatoknak."
És a Somogy megyei főépítész: "A törvény hatálybalépése rendkívül sürgető, szinte már el is késett. Rendkívül sürgető – írja végül – a zűrzavar mielőbbi megállítása."
Arra kérem tehát képviselőtársaimat, ne zárkózzanak el attól, hogy ezt a törvényjavaslatot megtárgyalja az elnök úr által majdan kijelölt bizottság, és konstruktív javaslataikkal – hiszen ez a törvénytervezet sem tökéletes, mint a többi sem volt az soha – segítsék, hogy jó legyen, hatásos legyen, és megszüntethessük a fejetlenséget, ami ezen a területen ebben az országban tapasztalható. Köszönöm a segítséget előre is. (Taps a bal oldalról.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me