SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a lehetőséget. Kedves képviselőtársaim! A nyugdíj 10%-os emelésével kapcsolatos határozatunk záróbeszédében képviselői fölvetés kapcsán kitértem arra, hogy szükségesnek látszik, hogy a Parlament még ezen ciklusában néhány lényeges kérdést rendezzen a társadalombiztosítás ügyeivel kapcsolatban.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy mind a nyugdíj-, mind az egészségbiztosítási önkormányzat közgyűlésére ezen a héten kerül sor. A Kormány tehát ezen közgyűlések véleményének az ismerete nélkül a fönnálló jogi rendszerben nem tud érvényesen beterjeszteni törvényjavaslatot ezen kérdéskörrel kapcsolatban. Tájékozódásaink a tisztelt képviselő-frakciók véleményéről házbizottsági szinten ugyancsak fölhívták a figyelmet arra, hogy március 1-je után benyújtani törvényjavaslatot érdemben reménytelen vállalkozás.
Mindazonáltal van egy olyan kérdés, amelynek a tisztázását valamilyen formában ennek a Parlamentnek el kell végeznie, nem saját maga, nem valamilyen böcsület kedvéért, hanem azon állampolgárok kedvéért, akiket ez érint. Nevezetesen arra a törvényi helyre gondolok, amelyet az 1975. évi II. törvénybe ez a Parlament módosítás révén tett be, amely arról szól, hogy a nők nyugdíjkorhatárát 55 évről 1995. január 1-jétől egy meghatározott menetrendben emelni kell. Van ugyanezen törvényi helynek egy olyan eleme, amely arról szól, hogy kiegészítő törvény rendelkezik ezen emelés módjáról. De a normaszöveg világossá teszi: ha ilyen kiegészítő törvény, helyesebben önálló törvény nincs, akkor az emelés bekövetkezik. Ez a merev emelés azonban ebben a formában sem a beterjesztőknek, sem a parlamenti vitában részt vevő egyetlen politikai erőnek nem volt szándéka.
Szükségesnek látszik tehát egy olyan jogi megoldás, amely ezt a problémát rendezi. A Kormány akár saját nevében, akár képviselőkkel együttműködve, és ismerve az önkormányzat vonatkozó véleményét, kész arra, hogy egy olyan törvényjavaslat kerüljön a Ház elé, amely nyúlfarknyi ugyan, de nyugalmat visz ezen rendkívül érzékeny területre; nyugalmat, amely biztonságot és tervezhetőséget ad az állampolgároknak.
Hozzá lehet nyúlni bármilyen rendelkezéshez, ha azt a társadalom megismeri, elfogadja, és időt adunk a fölkészülésre. Idő nélkül hirtelen nyugdíjkorhatárt emelni azonban azt hiszem, hogy nem szabad.
Ezért szeretném jelezni, hogy a múltkor én ugyan nagyon határozottan kiálltam amellett, hogy még módunk lesz az 1975. évi II. törvénynek mint csomagnak és számos részkérdésnek a tárgyalására, időközben – tisztelettel elfogadva a házbizottság ez irányú véleményét – tudomásul vettük – nehéz szívvel mint szaktárca, de nyilván nem azért vagyok itt, hogy most lobbyzzak saját tárcámért (Derültség, zaj.) , azért azonban itt vagyok, hogy ezt a pontot mindannyiunk közös ügyében egy megfelelő módon még március folyamán tisztázni tudjuk. Erre szerettem volna a tisztelt Ház figyelmét fölhívni. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me