SZAUTER RUDOLF (MDF)

Full text search

SZAUTER RUDOLF (MDF)
SZAUTER RUDOLF (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Közel egy éve, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az 1993. évi I. törvényt, amelyet korábban Dragon Pál és Balla Gábor Tamás képviselőtársammal együtt nyújtottunk be, és annak idején 64%-ot kapott a tisztelt Háztól; minimális ellenszavazattal fogadták el. Az elutasítás indoka az volt, hogy ez a törvény jogellenes vagy jogfosztó és diszkriminatív.
Az Alkotmánybíróság döntését mindenkinek el kell fogadnia, de ez a problémákat nem oldja meg. Jelen előterjesztésünkben az elutasított törvényhez képest ellenkező filozófiával álltunk elő: nem kiszorítani akarunk bárkit is a licitlehetőségből, hanem ellehetetlenült települések lakóinak kívánunk segíteni.
(15.30)
Engedjék meg, hogy hosszú győzködés helyett a törvényjavaslathoz benyújtott rövid indoklást olvassam föl:
Az 1991. évi XXV. törvény végrehajtása során egyes nagyváros környéki településeken, üdülőterületen és egyéb földhiányos községben feloldhatatlan feszültségek támadtak. A kereslet és kínálat között oly nagymérvű szakadék keletkezett, hogy nem segít a gondon már az sem, ha az állami tulajdonú tartalékföldeket, az országosan árverésre bocsátott aranykorona-érték 20%-ának megfelelő területet is licitre bocsátják, mert a helyi lakosság akkor sem jut az elveszett földvagyon töredékéhez sem.
Az előterjesztett törvényjavaslat a Kormányt hatalmazza fel arra, hogy a kritikus települések lakosságának, illetve az adott településen vagyoni kárt szenvedett embereknek a 20% aranykorona-tartalék egy részét – annak körülbelül egyharmadát – pozitív diszkriminatív célzattal, mérlegelés után bocsássa árverésre.
Tisztelt képviselőtársaim! Kérjük azon képviselőtársaink támogató szavazatát, akik át tudják érezni érzelmeit egy település lakosságának, amelynek kárpótlás címén határának legnagyobb részét más települések lakói idegenítenék el. Köszönöm szíves türelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me