VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF)
VÉKONY MIKLÓS, DR. (MDF) Elnök úrnak az intelmét be fogom tartani. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahhoz, hogy a tisztelt Ház figyelmét valamely, a térségemben igen súlyos problémára hívjam föl, ez idáig nem éltem a napirend előtti felszólalás lehetőségével. Most azonban erre kényszerülök.
Még le sem csillapodtak a kedélyek a szegedi, az orosházi gyilkosságsorozat után, ismét olyan bűncselekmény történt, amely tágabb összefüggések keresésére kínál lehetőséget, amely ismét előtérbe helyezi a közbiztonság helyzetének fontosságát.
A múlt héten csütörtökön Mátészalka határában a 41-es főút mellett valaki vagy valakik nem sokkal este 8 óra után, zárás közben főbelőtték a város határában lévő benzinkút egyik kezelőjét. A mészárlást követően elmenekültek a tett helyszínéről 200000 forinttal a zsebükben.
Bár a rendőrség nagy erőket vet be a tettesek felderítése érdekében, mindez semmit sem változtat azon a tényen, hogy két kisgyermek maradt árván.
Tisztelt képviselőtársaim! Olyan problémával állunk szemben, melynek tüneti kezelése ma már nem elégséges. A KGST-piacokon – értesüléseink szerint – minden megerőltetés nélkül lehet lőfegyverekhez jutni, amelyek a volt Szovjetunió utódállamaiból kerülnek Magyarországra, a határokon való szigorú ellenőrzés ellenére.
(15.10)
Rá kell döbbennünk: sürgősen tennünk kell valamit, hogy a határ- és idegenrendészet tevékenységének eredményességét fokozzuk, hogy ne ilyen tragédiák irányítsák a figyelmet erre a térségre.
Talán mondanom sem kell, hogy a szörnyű gyilkosság mennyire felborzolta az emberek idegeit. Az ott lakók nem érzik magukat biztonságban. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények feltárásához nem igazán lehet támaszkodni a lakosság segítségére, hiszen már legendák keringenek arról, hogy a különböző rivális bandák milyen módszerekkel számolnak le egymással. És azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szervezett bűnözés is megjelent már nyomokban Magyarországon.
A lakosságban jelen lévő félelmet a bűncselekmények megelőzése vagy feltárása során figyelembe kell venni. Kérdés az is: nem vezetne-e eredményesebb megelőzésre, ha a hatóságok tevékenységét megtámasztandó, ebben a körben a nemzetbiztonsági szolgálat is intenzívebben bekapcsolódna a munkába.
Szeretném megjegyezni, hogy a rendőrségről szóló törvény, mely a Ház előtt van, mind a mai napig nem született meg, ám a közelmúltban történt szegedi, orosházi és – sajnos, most már – a mátészalkai eset is arra mutat rá, hogy a jogszabály megalkotása nem lehet pártpolitikai ügy. Elfogadásának késedelme ebben a térségben válsághoz vezethet, hiszen megengedhetetlen, hogy a közbiztonság helyzete felzárkózzon a munkanélküliség problémája mellé.
Tisztelt Ház! Kopócs László benzinkutast – az oktalan brutalitás legújabb áldozatát – nem egészen két órája temették el. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me