GÁSPÁR MIKLÓS, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt vezérszónoka:

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt vezérszónoka:
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. a Kereszténydemokrata Néppárt vezérszónoka: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az összes anyagi erőforrás közül a legjelentősebb és legkülönlegesebb erőforrás a föld. A föld különleges erőforrás jellegének tudatosodása nélkül helyes törvényi szabályozás sem adható. A föld ugyanakkor nemcsak mezőgazdasági erőforrás, hanem az emberi közösségek és a számunkra nélkülözhetetlen élővilág élettere is, és egyúttal nemzeti kincsünk. Emellett bármilyen gazdasági tevékenységhez földre van szükség. Az ember nem lehet otthon a Földön, ha nem képes helyesen bánni a földdel és környezetével.
A föld továbbá olyan erőforrás, amelyet ember nem képes létrehozni. Ennélfogva korlátozottsága különleges tőkeérték-megőrző, kincsképző eszközzé teszi. A föld a legértékesebb és a legértékállóbb vagyontárgy.
Szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a termőfölddel kapcsolatos mostani döntések hosszú távú, sokszor visszafordíthatatlan következményekkel járnak, tehát a jövőbeni generációk érdekeit is érintik. Az Országgyűlés felelőssége tehát e kérdésben igen jelentős.
A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportja már a jelen parlamenti ciklus első felében is többször sürgette a földkérdés átfogó jogi rendezését. Mivel ez sajnos eddig nem történt meg, és a Kormány csak most terjesztette az Országgyűlés elé a termőföldről szóló törvényjavaslatot, szeretnék emlékeztetni arra, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportja már tavaly tavasszal két törvényjavaslatot is beterjesztett az Országgyűlés elé azzal a céllal, hogy átfogó törvény megszületéséig legalább a termőfölddel kapcsolatos legfontosabb kérdések szabályozva legyenek.
Már akkor síkraszálltunk azért, hogy számos nyugat-európai ország földvédelmi gyakorlatának megfelelően – pedig ott megfelelő ára van a termőföldnek – külföldi természetes és jogi személyek ne szerezhessenek és főleg áron alul ne szerezhessenek Magyarországon termőföldtulajdont.
Síkraszálltunk továbbá azért, hogy a hazai termőföld-tulajdonosok tekintetében a nagybirtokok kialakulásának meggátlására birtokmaximum legyen megállapítva, valamint hogy a külföldiek által haszonbérelt termőföld esetében a haszonbérleti idő korlátozva legyen.
A Kormány által most beterjesztett, a termőföldről szóló törvényjavaslat sok tekintetben előrelépést jelent, több lényeges ponton is magáévá teszi a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontját. Emellett azonban néhány fontos kérdésben nem tudunk egyetérteni a Kormány törvényjavaslatával.
A törvényjavaslat lényegesebb rendelkezései közül kiemelném tehát, hogy egyetértünk a külföldiek tulajdonszerzési tilalmával, a belföldi magánszemélyek tulajdonszerzése esetén birtokmaximum megállapításával, valamint külföldiek esetén a haszonbérlet időtartamának maximálásával.
(12.40)
A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint rendkívül nyomós nemzeti érdek és történelmi felelősségünk, hogy a termőföld hosszú távon is magyar tulajdonban legyen. A földpiac hiánya és a mélyen a valós értéken aluli termőföldárak miatt ugyanis a külföldiek tulajdonszerzésének lehetővé tétele egyenlő lenne a hazai termőföldnek a külföld részére történő csaknem ingyenes kiárusításával.
Magyarországon jelenleg egy hektár termőföld ára százezer forint körül van. Ezzel szemben például Ausztriában egy hektár termőföld 1 millió, Németországban pedig mintegy 2 millió forintba kerül. Magyarország egész területe 9,3 millió hektár. Ebből a termőföldterület – az erdő nélkül – 6,5 millió hektár. Nyilvánvaló, hogy a piacgazdaság kialakulásával a termőföld értéke már a középtávú jövőben is a nyugat-európai termőföld értékéhez fog közelíteni.
Ha a németnél alacsonyabb osztrák termőföldárat vesszük alapul, akkor is Magyarországnak potenciálisan 6500 milliárd forint értékű termőföldvagyona van. Ez az összes állami, üzemi vagyonnak mintegy négyszerese. A tét tehát az, hogy ez az óriási összegű földvagyon megmarad-e hazai tulajdonban. A külföld részére alacsony áron való elvesztegetése a jelen és a jövő magyar generációinak az alapvető érdekét sértené. A külföldiek tulajdonszerzésének kizárása ugyanakkor nem ellentétes az Európai Közösséggel kötött megállapodással, hiszen e megállapodás – mint arra a törvény indokolása is rámutat – a külföldiek részére csak a haszonbérleti jog megszerzésének lehetőségét írja elő. Ezért nem felel meg a valóságnak, amit Kis Zoltán szabad demokrata képviselő úr mondott, hogy a külföldiek tulajdonszerzési tilalma ellentétes lenne az európai csatlakozásunkkal.
Itt emlékeztetni szeretnék arra, hogy például Ausztriában – ahol pedig a földnek reális ára van – külföldi állampolgárok nemhogy termőföldet nem szerezhetnek tulajdonba, de még telket vagy házat sem. Ugyanakkor a külföldi működőtőke bejövetelének és termelési biztonságának – ami kívánatos – nem akadálya a külföldiek tulajdonszerzési tilalma, hiszen bérlet útján a külföldi hozzáférhet a hazai termőföldhöz, és folytathat mezőgazdasági művelést – csupán a nem kívánt, spekulációs célú tőke elé állít akadályt.
Belgiumban például a termőföld 68,5%-a bérlet útján hasznosul.
A Kereszténydemokrata Néppárt eredeti álláspontjának a megvalósulását látja abban a törvényi rendelkezésben, amely szerint belföldi magánszemély a termőföld tulajdonjogát csak olyan mértékben szerezheti meg, hogy a tulajdonában legfeljebb 300 ha nagyságú termőföld legyen, aminek értéke a 6000 aranykoronát nem haladhatja meg. Szeretném itt hangsúlyozni, hogy nem a 300 ha, illetve a 6000 aranykorona-érték, illetve maximum a lényeg, hanem az, hogy a törvény birtokmaximumot határoz meg. A Kereszténydemokrata Néppárt ezeknél alacsonyabb birtokmaximumot is el tud fogadni.
Álláspontunk szerint tehát a tulajdonra – de különösen az emberi munkával elő nem állítható földtulajdonra – csak olyan mértékben jogosult mindenki, amely mérték biztosítja a földtulajdonos tisztességes megélhetését, és amely mérték lehetővé teszi, hogy mások is hasonló mértékű földmagántulajdonhoz jussanak. Az a célunk, hogy ideális méretű családi és farmergazdaságok alakuljanak ki, ne pedig nagybirtokok, és ezért szükséges a termőföld-koncentráció felső határát szabályozni.
A birtokmaximum intézményét egyébként gyakorlatilag szinte valamennyi nyugat-európai jogrendszer ismeri. Így például a sok tekintetben mezőgazdasági mintaországnak is tekinthető Dániában már a XVIII. századtól kezdve mind a mai napig létezik földbirtokmaximum.
Egyetértünk a törvényjavaslat azon rendelkezésével is, amely szerint a külföldi magán- és jogi személyek termőföldet legfeljebb 30 évre vehetnek haszonbérbe, hiszen a Kereszténydemokrata Néppárt már ezt is évek óta szorgalmazta. Az eddigi helytelen gyakorlat szerinti 99 évre történő haszonbérbe adás ugyanis tartalmát tekintve alig különbözik a tulajdonszerzéstől – amit pedig gátolni akarunk.
Az eddig elhangzottakkal kapcsolatban összefoglalóan szeretném kifejezésre juttatni: helytelenítjük, hogy a törvényjavaslat nem azt deklarálja, hogy ki szerezhet termőföldtulajdont, hanem azt, hogy ki nem, valamint hogy a tulajdonszerzésnek milyen korlátai vannak. Ezzel szemben mi azt javasoljuk, hogy a törvényjavaslat pozitívan, taxatíve először azt sorolja fel, hogy ki szerezhet termőföldtulajdont, majd ezt kövesse a tulajdonszerzési korlátozás. A törvényjavaslat ilyen szerkezeti felépítése esetén a külföldiek tulajdonszerzési tilalmáról rendelkező 7. § (1) bekezdése fölöslegessé válik, hiszen ha a törvény felsorolja azokat, akik termőföldtulajdont szerezhetnek – és a külföldiek ebben a felsorolásban nincsenek benne –, akkor nyilvánvalóan fölösleges kimondani, hogy a külföldiek nem szerezhetnek termőföldtulajdont, mert ez az említett felsorolásból egyértelműen következik.
A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint termőföld tulajdonjogát csak belföldi magánszemély, közalapítvány, önkormányzat és a magyar állam szerezheti meg. Nem értünk egyet tehát azzal, hogy a törvényjavaslat 6. § (1) bekezdése szerint az említetteken kívüli belföldi jogi személyek, gazdasági társaságok is szerezhetnek termőföldtulajdont. Ezt gazdasági szükségszerűség nem indokolja.
Üdvözöljük viszont – és ebben szintén a Kereszténydemokrata Néppárt eredeti álláspontjának megvalósulását látjuk –, hogy a törvényjavaslat 7. §-a kiterjeszti a termőföld tulajdonszerzési tilalmát a belföldi gazdasági társaságra is.
Ugyancsak üdvözöljük, és szintén a Kereszténydemokrata Néppárt eredeti álláspontjának megvalósulását látjuk a törvényjavaslat 3. § c) pontjának azon rendelkezésében, amely a nem magyar állampolgárok kategóriájából csak a bevándorolt vagy a menekültként elismert személyeket veszi ki, a munkavállalói engedéllyel Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárokat például nem – így tehát ők termőföldtulajdont nem szerezhetnek. A nemzetközi és a hazai jogszabályok szerint a menekültként elismert személyt magyar állampolgárnak kell tekinteni, és számuk csupán néhány ezer. Ugyanakkor a munkavállalási engedéllyel, illetve az itt-tartózkodási lehetőséget igazoló személyi igazolvánnyal rendelkező nem magyar állampolgárok száma százezres nagyságrendű – lényeges tehát, hogy a törvényjavaslat a tavaly e tárgyban benyújtott törvényjavaslathoz képest e személyekre is kiterjeszti a termőföld tulajdonszerzési tilalmát.
Nem értünk egyet azzal, hogy a törvényjavaslat az 5. § (4) bekezdésében a belföldi magánszemélyekre vonatkozó tulajdonszerzési korlátozás alól felmentési lehetőséget biztosít. Véleményünk szerint a 300 ha, illetve a 6000 aranykorona-érték termőföldnagyság, illetőleg -érték tekintetében abszolút és az ország egész területén egyaránt érvényesülő korlát kell, hogy legyen. Ellenkező esetben, ha a kedvezőtlen adottságú térségek vonatkozásában ettől fölfelé teszünk kivételt, akkor a kedvező adottságú térség vonatkozásában lefelé lenne indokolt kivételt tenni.
A törvényjavaslat 22. és 23. §-a esetében a javaslat A és B változatai közül a Kereszténydemokrata Néppárt az A változatot támogatja azzal, hogy mind a belföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, mind pedig a külföldi magán- és jogi személy korlátlan nagyságú termőföldet vehessen haszonbérbe – tehát a haszonbérbe vehető termőföld nagysága a külföldiek esetén se legyen korlátozva.
(12.50)
A korlátozás a haszonbérleti szerződés időtartamára vonatkozzon, ne a haszonbérelt terület nagyságára. Következik ez abból a felfogásunkból, hogy akadálytalanul kívánjuk elősegíteni, sőt szorgalmazzuk azt, hogy a külföldi működőtőke révén Magyarországon mezőgazdasági művelés folyjon, s a tilalmat csupán a nemkívánt spekulációs célú, nem termelő külföldi tőke tulajdonszerzése esetében akarjuk bevezetni.
Nem értünk egyet a törvényjavaslat 15. §-ában szabályozott, a haszonbérlőt elemi kár okozta csapás esetén a földadó-fizetési kedvezményen felül megillető haszonbérlet-fizetési kedvezménnyel, mivel akkor kedvező év esetén indokolt lehetne a többlethaszonbér fizetésének felvetése is.
Végül, véleményünk szerint a törvényjavaslat 24. és 25. §-aiban a feles bérlet, valamint a részesművelés külön szabályozása felesleges, elegendők azok a szabályok, amelyeket a Polgári Törvénykönyv tartalmaz.
Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a törvényjavaslatot jelentős előrelépésnek tekintjük, amely az előző rendszer évtizedei után az úgynevezett szocialista nagyüzemi prioritások helyett megváltozott és korszerű európai szemléletet tükröz, alkalmazkodik a termőföldek magántulajdonához, a földpiaci körülményekhez és igényekhez, továbbá első ízben fogalmazza meg a talajvédelem alapvető szabályait. E korszerű szemlélet alapján szabályozza a termőföldek forgalmát, használatát és hasznosítását.
A törvényjavaslat több lényeges ponton is magáévá tette a Kereszténydemokrata Néppárt évek óta erőteljesen hangoztatott és a mezőgazdaság érdekében sürgős szükséggel megvalósítani követelt elképzeléseit a magyar föld és az eljövendő magyar generációk érdekeinek védelme, a külföldiek tulajdonszerzése, a birtokmaximum és a külföldiek esetében a haszonbérleti idő korlátozása tekintetében.
Amit a leginkább kifogásolunk a törvényjavaslatban, az az a rendelkezés, amely lehetővé teszi, hogy jogi személyek, gazdasági társaságok is szerezhessenek termőföldtulajdont.
Természetesen kifogásoljuk azt is, hogy e nagyon jelentős törvényjavaslatot a Kormány nem előbb terjesztette az Országgyűlés elé, s hogy hiányoznak a kapcsolódó törvények, az erdő-, a halászati, vadászati, a környezetvédelmi és más törvények.
Összességében azonban a törvényjavaslatot nagy horderejűnek, előremutatónak és korszerűnek tartjuk, és ezért a javasolt módosításokkal a tisztelt Országgyűlésnek elfogadásra ajánljuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me