PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:
PINTÉR JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyértelmű, hogy a környezetvédelmi bizottság rendkívül nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy a földtörvény vitája során sokféle szempont megvitatásra kerüljön.
Éppen ezért is döntött úgy, hogy két előadóval szeretné a vitában véleményét, tapasztalatait hasznosítani.
Az 1987. évi földről szóló törvény elsősorban a nagyüzemnek adott prioritást, emiatt nem alkalmas a tulajdonviszonyok rendezése során megváltozott átrendezés feladatainak végrehajtására. Nem alkalmas a piaci viszonyok között lévő mezőgazdaság irányítására. A törvény végeredményben meghatározza a föld megszerzésére, megszerzésének tilalmára és a föld használatára vagy hasznosítására vonatkozó rendelkezéseit a birtoktagok kialakítására.
A környezetvédelmi bizottság szerint azonban – a bizottság kompetenciájába tartozóan – az a legfontosabb, hogy első alkalommal most történik a földminőség védelmének, a talajvédelemnek törvényben való megfogalmazása. Sem az 1987. évi törvényben, sem az azt megelőző földtörvényekben a talajvédelemről nem esett szó. Korábban talán nem is lett volna rá szükség, 1987-ben már szükség lett volna rá, de – nem tudni, milyen meggondolásból – ezt a rendkívül fontos kérdést nem szabályozta a törvény. A talajvédelemmel kapcsolatos törvényi előírások célja elsősorban az, hogy a föld termékenységét biztosítani kell. Biztosítani kell a minőség megóvását. Meg kell előzni a fizikai, biológiai és kémiai romlásokat. Ki kell küszöbölni az erózió, a víz, a szél által okozott károkat, és megfelelő beavatkozásokkal biztosítani kell a földminőség és a föld termékenységének megóvását.
A törvény meghatározza, hogy e tekintetben mi az állam feladata és mi a földhasználó feladata. Két alapvető, fontos feladatot határoz meg állami feladatként. Az egyik az, hogy a talaj minőségi nyilvántartását végre kell hajtani, hogy tudjuk, milyen állapotban van most, s a későbbiek során ennek figyelése, mérése és ellenőrzése történjen meg, hogy a földhasználók tudják-e biztosítani azt az állapotot, ami valamikor volt.
A földhasználók feladataként határozza meg a törvény, hogy az adott földterületen a körülményeknek megfelelő növénytermesztés történhessen, és ugyanúgy a környezeti, a domborzati és a földfekvési viszonyoknak megfelelő művelési mód legyen ezen a földterületen meghatározható.
A törvény előírja, hogy a földminőség védelme szempontjából olyan gazdálkodást kell folytatni, hogy a föld savanyodását el lehessen kerülni és a szikesedésre való hajlamosságot is ki kell küszöbölni.
A törvény feltételként állapítja meg – ami a legfontosabbak egyike –, hogy a humusz termelőréteg megőrzését a termelés során biztosítani kell. Ugyancsak nagyon fontos meghatározása a törvénynek, amit a földhasználónak be kell tartania, hogy a szervesanyag-tartalom fenntartását biztosítani kell.
Felmerül a kérdés, miért kellett ilyen nagy horderejű kérdéssel, mint a talajvédelem, ebben a törvényben foglalkozni. Azért, mert az elmúlt évtizedek során olyan mértékű volt a kemikalizálás, a műtrágya-felhasználás, amely túlzott mértékű volt, a föld elsavanyodását idézte elő, és a földből ki lett vonva a szervesanyag-tartalom. Saját példámból, Fejér megyéből tudom, hogy az 1989. évi adatok szerint a föld szervesanyag-tartalma csak 2-3%-os mértékű volt a szervestrágya-kihozatallal, -felhasználással kapcsolatosan.
(11.20)
Emiatt nyilván szükséges ennek a kiküszöbölése.
Egy rettentő nehéz feladat előtt áll most a magyar mezőgazdaság, mert az évtizedek alatt ilyenné tett földállományt kell a magángazdálkodóknak is, meg majd a szövetkezeti gazdálkodóknak is olyan helyzetbe hozni, ami biztosítja a föld termékenységét. Azt a pusztítást, amit ez ideig végeztek, rettendő nehezen és hosszadalmasan lehet az elkövetkező időben helyrehozni.
Ezek a kérdések merültek fel a környezetvédelmi bizottság ülésén. Ezek rendkívül nagy hatással vannak az emberi életre, a környezetre, ezért a környezetvédelmi bizottság nagyon fontosnak tartotta, hogy ez a téma az Országgyűlés elé kerüljön.
Örömömre szolgál annak bejelentése, hogy a környezetvédelmi bizottság egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül alkalmasnak találta általános vitára a törvényjavaslatot. Kérem is az Országgyűlést, igen tisztelt képviselőtársaimat, hogy véleményekkel, javaslatokkal tegyük még jobbá ezt a törvényt annak érdekében, hogy az emberi élet, a környezet védelmében a legkiválóbb megoldás szülessék meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me