SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt az expozét előterjeszteném, tekintettel arra, hogy nálam van a szó, és tekintettel arra, hogy Mészáros Béla képviselőtársam az erdőtörvénnyel, illetve az erdőbirtokossági törvénnyel kapcsolatos aggodalmainak adott hangot napirend előtti felszólalásában – nagyon sajnálom, hogy most… (Mészáros Béla belép az ülésterembe.) …de köszönöm, hogy bejött – szeretnék röviden erre reagálni. Nevezetesen azt, hogy valóban, ahogy ő állítja, olyan állapotban vannak ezek a szakmai törvények – az előkészítettségüket illetően –, hogy reményeim szerint most, a február közepén történő egyeztetés után bekerülnek a Kormány elé még ebben a hónapban, és remélhetőleg e hónap végén vagy március elején – figyelembe véve a Kormány munkamenetét is – az Országgyűlés elé lesznek terjeszthetők.
Ez a Kormány felelőssége. Szeretném azonban a tisztelt Országgyűlés felelősségét és az SZDSZ-frakció felelősségét is megemlíteni, ha már a felelősségnél tartunk, nevezetesen azt, hogy tudniillik akkor valószínű, hogy árpilis elsején nem lehet befejezni a ciklust, ha ezt a törvényt el akarjuk fogadtatni. (Zaj a bal oldalon. – Dr. Hack Péter: Ezt az MDF javasolta!) Tehát végül is két dolog kell hozzá. (Dr. Hack Péter: Ezt az MDF mondta!) Az egyik az, hogy előterjesszük, a másik pedig az, hogy az Országgyűlés foglalkozzon vele és elfogadja. Köszönöm szépen. (Dr. Hack Péter: Mi nem mondtunk ilyet! – Hodosán Róza: MDF! – Zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! A termőföldtörvény expozéját röviden a következőkben szeretném a tisztelt Országgyűlés elé terjeszteni.
A rendszerváltást, a tulajdonviszonyok átalakításának folyamatát megvalósító alapvető törvények szinte mindegyike tartalmazott a földre vonatkozó rendelkezéseket. E törvények közül egyeseket a közvélemény, a sajtó nemegyszer földtörvényként kezelt, mivel kiemelten, jól elkülöníthető módon juttatták kifejezésre a föld tulajdonlásának megváltozott prioritásait, a nagyüzemi struktúrák lebontásának folyamatát, a tulajdoni sérelmek részleges orvoslásán keresztül a szabad rendelkezésű magántulajdon visszaállításának szándékát.
A földdel kapcsolatos jogi szabályozás ily módon akarva-akaratlanul is a társadalom érdeklődésének homlokterébe került, igazolva azt a régóta gyanított tételt, amely szerint a földek tulajdoni, használati viszonyainak alakítása az egyik legátpolitizáltabb területe azoknak a társadalmi viszonyoknak, amelyek szabályozását minden politikai rendszer kiemelt súllyal kezel.
A tulajdoni viszonyok átalakításával érintett vagyontárgyaknak csupán egyike a termőföld. A termőföld azonban korlátozott mértékben áll rendelkezésre, nem szaporítható, és mint ilyen, monopolizálható is. Ezzel függ össze értékmegőrző tulajdonsága, melynek révén a vagyontárgyak közül kiemelkedik és fokozott érdeklődés, felfokozott társadalmi érzékenység kísér valamennyi olyan kísérletet, amely tulajdoni, használati viszonyaink szabályozására irányul.
Ennek az érdeklődésnek voltunk az elmúlt időszakban tanúi, amikor a törvényjavaslat előkészítésének már korai fázisaiban is szenvedélyes viták csaptak össze a törvény egyes rendelkezései felett, jóllehet akkori formájukban azok még nem elhatározott kormányzati szándékot, az érdekeltekkel még nem egyeztetett, nyers tervezeteket jelentettek.
A törvény előkészítése során figyelembe vettünk minden olyan véleményt, amely szakmai szempontból értékelhető. A vélemények nem kevés részét azonban a fokozott érzelmi töltet, a puszta indulat motiválta, amellyel szakmailag nemigen lehetett mit kezdeni.
A tulajdoni viszonyok átalakítása ettől függetlenül ment a maga útján, és mára elérte azt a fokot, amikor a földtörvény kidolgozása a konszenzusra képtelen, előzetes viták ellenére időszerűvé vált. Amíg 1990-ben az ország 8,2 millió hektár termőföldterületének mintegy 27%-a állami tulajdonban, 42%-a szövetkezeti tulajdonban, 24%-a a szövetkezeti tag egyéni tulajdonában, 7%-a pedig más magánszemélyek tulajdonában állt, addig mára a magántulajdon aránya legalább 70-80%-ra nőtt. A tulajdoni változások adminisztrálása, bejegyzése még hosszú ideig eltart, a magántulajdon arányának növekedése azonban folyamattá vált.
Az átalakítás jelenlegi feszültségi fokára most már ráépülhet egy olyan törvény, amely a földforgalmat, a termőföldek használatának, hasznosításának, védelmének, a termőtalaj védelmének alapjait lefekteti, és a jelen körülmények között keretet biztosít az optimális mértékű földbirtok létrejöttét elősegítő megegyezésekhez addig is, amíg a versenyképes mezőgazdasági földbirtokok kialakításához szükséges anyagi, szervezeti, személyi feltételek megteremtődnek.
Tisztelt Országgyűlés! E bevezető gondolatokkal terjesztem a termőföldről szóló törvényjavaslatot a tisztelt Ház elé. Engedjék meg, hogy e terjedelmes törvényjavaslat néhány részletét a szabályozás mögöttes indokainak felvázolásával mutassam be.
A Kormány javaslata szerint a törvény hatálya csak a termőföldre terjedne ki és nem általában az ország területén levő valamennyi földre. A korábbi földtörvény ugyan az ország teljes földterületét szabályozási körébe vonta, ez azonban nem volt több puszta deklarációnál, mivel rendelkezéseinek túlnyomó többsége ténylegesen csak a mező- és erdőgazdasági művelés alatt álló földekre vonatkozott. Ehhez képest jelentéktelen arányban bukkantak fel a még hatályos földtörvény eredeti szövegében a beépített és a beépítetlen építési telkek tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó korlátozások, melyek mára időszerűtlenné váltak.
A földtörvény külön fejezete foglalta össze az állami tulajdonú ingatlanok, tehát a nem tipikusan termőföldek kezelői jogára vonatkozó rendelkezéseket. Ez utóbbiakat azonban a termőföldre vonatkozó mostani törvényjavaslat is fenntartja átmenetileg. A jelenlegi törvényjavaslat tehát lényegében a mező- és erdőgazdasági művelés alatt álló földekre koncentrál, egyes rendelkezései azonban – főleg a földvédelemre vonatkozó szabályozás körében – kiterjednek más földekre is.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat legtöbb vitát kiváltó része a termőföld tulajdonjogának megszerzésére és a haszonbérletre vonatkozó szabályozás volt, főképp a tervezett korlátozások miatt. Engedjék meg ezért, hogy részletesebben foglalkozzak a javaslat érintett részeivel, hangsúlyozottan a szabályozás mögöttes indokaival.
A tulajdonszerzésre és a haszonbérletre irányuló szabályozás kiindulópontja az volt, hogy a rendelkezéseknek a kedvező üzemi struktúrák kialakítását kell elősegíteniük, és a lehetőségek szerint meg kell akadályozniuk az irreális méretű nagybirtokok kialakulását.
(10.50)
Ugyanakkor meg kell teremteni annak a feltételét is, hogy a kis-, a közép- és a reális méretű nagygazdaságok között a mezőgazdaság fejlődését elősegítő ésszerű arányok alakuljanak ki.
Tudatában vagyunk annak, hogy az optimálisan működtethető mezőgazdasági üzem, legyen az akár családi farm, a mindenkori áraktól, műszaki fejlettségtől, a termelési feltételektől függően különböző méretű lehet. Az arányok kialakítása nem függetleníthető a mezőgazdasági hitelpolitikától, kereskedelempolitikától, az esetleges állami beavatkozásoktól sem. A termőföldre vonatkozó jogi szabályozás a maga korlátozott eszközeivel – és itt elsősorban a különböző időbeli és területi korlátozásokra, valamint tilalmakra gondolok – csak arra alkalmas, hogy a szélsőségeket megakadályozza. A földbirtokok elaprózódása, vagy éppen a túlzott koncentrálódása ellen más jogágba tartozó eszközök alkalmazása sem nélkülözhető.
A különböző támogatások, a hitel, az adózás, a jelzálog mind-mind olyan tényező, amely a birtokstruktúrát a pénzügyi eszközökkel igen határozottan alakítja. Ez a szabályozás azonban nem ennek a törvénynek a kompetenciája. Mi a törvényjavaslat kapcsán csak azokat az eszközöket sorakoztatjuk fel, amelyek a földjogi szabályozás kereteiben adottak.
Ne kérjék számon ettől a törvényjavaslattól a szabályozás jogkörébe nem tartozó komplex közigazgatási eszközrendszert, a termelési integráció lehetőségeit, amelyek – egyébként nem vitásan – az agrártermelés feltételein keresztül a birtokméretekre, a tulajdonra, illetőleg a bérelt terület nagyságára közvetve alakító hatással vannak.
A tervezett korlátozások és tilalmak miatt figyelmükbe ajánlom azt a tényt, hogy a kevés tőkével és kis területtel rendelkező, de az önálló gazdálkodást nem vállaló birtokokból is megfelelő integrációval életképes méretű üzemek alakulhatnak, hiszen a társulás szabadsága korlátozott területű birtokok esetében is adott. A feldolgozó és kereskedelmi tevékenységet folytató szervezetek számára termelő kisüzemek részére pedig az őket integráló feldolgozóüzem vagy kereskedelmi szervezet nyújthat olyan előnyöket, amelyeket egyébként a szövetkezés vagy az üzemek társulása nyújthat.
A földjogi szabályozás adott keretein ugyancsak túlmutató és inkább a politika síkjára tartozó indokok is meghatározott korlátozások és tilalmak mellett szólnak mind a tulajdon, mind pedig a bérlet területén. Nem lehet figyelmen kívül hagyni ugyanis, hogy hazánk a magántulajdonon alapuló piacgazdaság kialakításának átmeneti időszakát éli. A termőföld piaca, a termőföld valóságos ára a mesterségesen kordában tartott ingatlanforgalom miatt nem alakulhatott ki. Ezért az az automatizmus, amely a szabad földforgalom mellett az árakon keresztül is kedvező arányban alakítaná a gazdaságok területét, nálunk még nem működik. A termőföldre vonatkozó jogi szabályozás keretében a korlátozások és tilalmak beépítése vitathatatlanul az állami beavatkozás egyik formáját jelenti, ez a beavatkozás azonban ezúttal preventív jellegű.
A korlátlan tulajdonszerzés és a haszonbérlet az átmeneti időszakban a termőföld monopolizálását tenné lehetővé, torz birtokstruktúra kialakításával járna. A javaslat ezért korlátozza mind a kettőt. Hangsúlyozom azonban, hogy a távlatban mindenképpen a korlátozás nélküli, a piacszabályozó mechanizmus által befolyásolt tulajdonszerzés elismerése a végső cél.
Az elmondottak alapján a javaslat a termőföld tulajdonjogának megszerzését a belföldi magánszemélyek részére legfeljebb 300 ha területnagyságig teszi lehetővé, amelynek aranykorona-értéke a 6000 aranykoronát nem haladhatja túl.
A korlátozás alól szűk körben kivételek vannak. Ugyanilyen mértékű a belföldi jogi személyek tulajdonszerzési lehetősége is, azzal, hogy az erdőbirtokossági és a legelőbirtokossági társulatok szerzése nem korlátozott. Meghatározott jogcímeken való szerzéssel – ilyen a tartási, öröklési, gondozási, ajándékozási szerződés – az önkormányzatok és közalapítványok is túlléphetik a 300 ha-os maximumot.
A javaslat külön kategóriaként kezeli a hátrányos helyzetű térségek kedvezőtlen gazdálkodási feltételei közé kerülő magánszemélyeket, ahol eleve csak a szociálpolitika, a táj- és környezetvédelem révén juttatott támogatások kombinációjával lehetséges a gazdálkodás fenntartása. A javaslat szerint e térségekben külön szabály szerinti felmentés alapján volna lehetőség a szerzési korlátozás túllépésére.
A beterjesztett törvényjavaslat a külföldiek részére általában nem teszi lehetővé sem a termőföld, sem pedig a védett természeti terület tulajdonjogának megszerzését. Szeretném kiemelni, hogy ez a tilalom nem ellentétes az Európai Közösséggel kötött megállapodással. A tilalom ugyanakkor kiterjedne a belföldi székhellyel rendelkező, külföldi részvétellel működő gazdasági tásaságokra is. Ezzel megszűnne az a lehetőség, hogy egy belföldi székhelyű társaság alapítása révén a tulajdonszerzési tilalom megkerülhető.
A törvényjavaslat szerint a belföldi, valamint a külföldi magánszemélyek és jogi személyek egyaránt csak határozott időtartamra köthetnek haszonbérleti szerződést. Kizárt az a lehetőség, hogy a felek mintegy örök haszonbérleti jogviszonyt hozzanak létre. A határozott időre kötött haszonbérleti szerződés leghosszabb időtartama művelési ágak szerint differenciált.
A javaslat egyébként a termőföld mint természeti tárgy kiuzsorázását megakadályozó és a haszonbérlő védelmét egyaránt szolgáló szabályozást igyekezett megvalósítani. Ebben a sorban haszonbér-fizetési kedvezményekre, a szerződés felmondására vonatkozó szabályozásra hívnám fel a tisztelt Ház szíves figyelmét.
A haszonbérelhető terület nagyságára előterjesztett két változat azt a dilemmát veti fel, hogy a belföldiek által haszonbérelhető terület nagysága korlátozással vagy korlátozás nélkül váljék lehetővé. Ennek eldöntését a tisztelt Ház előtt kibontakozó vita eredményéből reméljük.
Tisztelt Országgyűlés! A piacgazdaságra való átmenetet célzó tulajdoni átalakulás sajátos problémájaként vetődik fel a mezőgazdaságban a kedvezőtlen birtokszerkezet kialakulásának veszélye. Ez egyszerűen abból adódik, hogy a kárpótlás, a részaránytulajdonok kialakítása és kiadása, az állami gazdaságok átalakulása szükségszerűen az eddigi nagyüzemi birtokstruktúra elaprózódását, a kis parcellák keletkezését vonja maga után. Bár az eddig megalkotott törvények az elaprózódás ellen ható korlátokat a lehetőségek határain belül a szabályozási rendszerükbe felvették, az apró parcellák keletkezését nem zárhatták ki teljes mértékben.
Az átmenetnek az is sajátossága, hogy a tulajdonos esetenként többféle jogcímen is termőföldhöz jut, és ez eleve magában hordozza, hogy a tulajdona földrajzilag több helyen keletkezik. Ilyen körülmények között a földjog feladata, hogy lehetőséget biztosítson a tulajdonosok számára a több helyen levő termőföldtulajdon összevonására. A termőföldről szóló törvényjavaslat a birtokösszevonások eszközét egyelőre az önkéntes földcsere intézményében találta meg, nem zárta ki azonban egy további jogi szabályozás szükségességét, amely egy-egy település határára kiterjedő birtokrendezés lefolytatását eredményezné.
A javaslat abból indul ki, hogy az általános birtokrendezés – amely egyébként a hazai viszonyok között a birtokösszevonások ideális eszköze lehetne – sokkal több az egyszerű birtokkoncentrációnál. Az általános birtokrendezés, amelyet egyébként a háború előtt polgári tagosításnak neveztek, rendszerint a település területének átrendezésével, az úthálózat megváltoztatásával, vízrendezési munkálatokkal, meliorációval, erdősávok telepítésével jár, sok esetben a táj komplex átrendezését jelenti. Mindez természetesen a szükséges kártalanítások rendezését is magában foglalja, amelynek kérdésében a bíróság dönt.
A polgári tagosítás költségeinek 20–50%-át annak idején az állam viselte. Azt gondolom, nem szükséges bizonyítani, hogy a település területére kiterjedő átfogó rendezésnek jelenleg sem a szervezeti, sem a személyi, sem pedig a finanszírozási feltételei nincsenek meg.
(11.00)
Ezért javasoltuk átmeneti megoldásként az önkéntes földcserék végrehajtását, melynek koordinálásában a földhivatalok is szerepet kapnának.
Tisztelt Országgyűlés! A földek hasznosítására és védelme körében a javaslat a földhasználók különböző kötelezettségeit szabályozza. A termőföld hasznosításának általános kötelezettsége a termőföld művelési ágának megfelelő termeléssel való hasznosítását vagy a termőföldnek termőképes állapotban tartását jelenti. A föld használója maga döntheti el, hogy az őt terhelő hasznosítási kötelezettségnek csupán a talajvédelmi előírások betartásával vagy tényleges termelőtevékenységgel tesz eleget. A tervezet szerint az állam ez utóbbi esetben kártalanítás mellett elrendelheti a tényleges termelőtevékenység abbahagyását.
A hasznosítási kötelezettségnek ezt az úgynevezett felfüggesztését gazdasági szempontok indokolhatják. A javaslat fenntartja az úgynevezett ideiglenes hasznosítás, mellékhasznosítás és újrahasznosítás szabályait. A földhasznosítás elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után, s a termőföld védelme érdekében a tervezet előzetes hatósági engedélyhez köti a termőföld e jellegének megváltoztatását, időleges vagy végleges más célú hasznosítását.
Ezek a rendelkezések azt célozzák, hogy a termőföld csökkenésének szükségszerű folyamata ésszerű határok között maradjon.
A hatósági engedélyezés rendszere mellett a termőföld védelmét szolgálja az egyszeri földvédelmi járulék fizetésének kötelezettsége is. Ez a kötelezettség akkor áll fenn, ha a termőföldet más célra hasznosítják, vagy annak minőségében kárt okoznak. Ez utóbbi esetben a földvédelmi járulékon kívül bírságot is fizetni kell.
A termőföld mennyiségi védelmén túlmenően a javaslat első ízben foglalja össze törvényi szinten a talajvédelemre, vagyis a föld minőségének védelmére vonatkozó alapvető szabályokat.
A talaj termékenységének és minőségének védelme, károsodásának megelőzése és elhárítása a FAO Talajcharta és az Európa Tanács Európai Talajcharta előírásainak megfelelően a tagországok kormányainak és a termőföld használóinak közös feladata.
Az állami felelősségre vonást az Európai Közösségek országaival aláírt társulási szerződésünk is előírja, és a környezet, így a termőföld minőségi változásainak követésére mérő-, megfigyelő-, információs rendszer működtetésére kötelez a hosszabb távon jelentkező káros hatások felismerése, megelőzése vagy megfordítása érdekében.
A talajvédelem gyakorlata és felügyeleti rendszere jelenleg a jogi szabályozás hiányosságai miatt nem felel meg a nemzetközi kívánalmaknak. Ezért a javaslat az egységes jogi szabályozás kereteit meghatározza és abba a hiányzó szakmai követelményrendszert, az állami földhasználói és hatósági feladatokat beépíti.
Tisztelt Országgyűlés! Az állami tulajdonra és a külföldiek tulajdonszerzésére vonatkozó átmeneti szabályok körében a javaslat lényegében átveszi a földről szóló 1987. évi I. törvény azon rendelkezéseit, amelyeknek a továbbélését átmenetileg biztosítani kell. A kezelői jog, ha már csak átmenetileg is, de ténylegesen létezik, mint az állami tulajdonjoghoz kapcsolódó járulékos intézmény. Ha a kincstári vagyontörvény elkészül, befejeződik az a törvényalkotási folyamat, amelynek egyik gyakori eredményeként a kezelői jog ténylegesen meg fog szűnni.
A javaslat szükségszerűen átveszi a jelenlegi földtörvénynek a külföldi jogi és magánszemélyek ingatlanszerzését szabályozó rendelkezését. Ez a megoldás átmenetileg biztosítja, hogy a javaslat hatálya alá nem tartozó termőföldnek vagy védett természeti területnek nem minősülő egyéb ingatlanok tekintetében is a külföldiek tulajdonszerzési lehetősége törvényi szinten szabályozva maradjon.
A termőföldre vonatkozó társadalmi viszonyok szabályozása kellő körültekintést, gazdasági megalapozottságot, előrelátását igényel. A törvényjavaslat előkészítése során igyekeztünk valamennyi értékelhető javaslatot, igényt mérlegre tenni, megkíséreltük azokat az optimális megoldásokat megtalálni, amelyek a földkérdést törvényhozás szintjén is nyugvópontra juttatják.
Tisztelt Országgyűlés! Befejezésül azt szeretném a tisztelt Országgyűlés elé tárni, hogy megítélésem szerint korszakos jelentőségű törvényjavaslat fekszik a tisztelt Ház asztalán. Korszakos jelentőségű azért, mert hitem szerint a mezőgazdaság a nemzetgazdaság legfontosabb ágazata és a mezőgazdaság legalapvetőbb termelési eszköze a termőföld.
A termőföld olyan, mint az emberi élet: egyszeri és megismételhetetlen. A korábbi 30-40 év tulajdoni tévelygései után a rendszerváltozás során meghozott törvények a termőföldet döntő mértékben magántulajdonba adták. Ez a törvény azért korszakos jelentőségű, mert ennek a magántulajdonnak a működtetése, a forgalma, a tulajdonlása és még egyéb számos tekintetben kíván méltó jogi keretet adni.
A mezőgazdaságból négy és fél millió ember, közel a nemzet fele érintett a jövedelmét illetően. Ezek az emberek várják ennek a törvénynek a késlekedés nélküli meghozatalát. A tisztelt Országgyűlés ezen munkájához, amely reményeim szerint a politikai bölcsességet, a szakmai hozzáértést és az emberi emelkedettséget fogja tanúsítani, sok sikert kívánok, és kérem, hogy javaslataikkal, módosító indítványaikkal segítsék ezt a törvényt, hogy minél megfelelőbb legyen abban az értelemben, hogy egy vagy több emberöltőre kicövekelhesse ezt a jogi keretet, amelynek tekintetében és amelynek segítségével a föld valóban azoknak a kezébe kerül és azok tudják működtetni, akiknek ez a jussa. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me