VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:

Full text search

VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója:
VONA FERENC, DR. a mezőgazdasági bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A miniszter úr expozéjában elmondta, hogy 1990-ben az ország több mint 8 millió ha termőföldjéből mintegy 27% állami tulajdonban, 42% szövetkezeti tulajdonban, 24% a szövetkezeti tagok egyéni tulajdonában volt, és csak 7% állt úgynevezett magántulajdonban. Azóta a különböző, általunk meghozott törvényekkel a magántulajdon aránya mintegy 70-75%-ra nőtt.
A földről szóló 87. évi I. törvénynek, amely még ma is hatályos, a szabályozórendszere a nagyüzemi prioritásokat tükrözte, az állami és a szövetkezeti tulajdon elsődlegességét hangsúlyozta, ezért nem alkalmas a termőföldek tulajdonával, használatával és hasznosításával kapcsolatos piacgazdasági intézmények működtetésére.
Ezért vette nagy örömmel a Parlament mezőgazdasági bizottsága, hogy a beterjesztés megtörtént, és megtárgyalhatta végre a bizottság ezt az általunk nagyon fontosnak tartott törvényt.
Azt a gesztust pedig, hogy az illetékes tárca egy kodifikációs bizottságot állított fel a törvényjavaslat lényegi kérdéseinek megtárgyalására, mind az ellenzék, mind a kormánykoalíció méltányolta és elismeri.
Lényegében ez a bizottság, amelynek tagjai a hat parlamenti párt és a szakma legjobb képviselői voltak, a politikai és a szakmai kérdésekben alapos vitát követően hozta meg döntéseit. A bizottság megállapításai szerint ezek a döntések majd tükröződnek a törvényjavaslatokban is.
Ezek előrebocsátása után szeretnék számot adni arról, hogy a bizottságban lefolyt vita mely főbb kérdések körül koncentrálódott.
Elsőként úgy gondolom, arról kell szólnom, hogy a törvényjavaslatban megfogalmazott korlátozások a térbeni és időbeni korlátok alkalmazásával kapcsolatban milyen nézetek is jelentek meg a mezőgazdasági bizottságban és a vitában.
(11.10)
Az időbeni korlátozással kapcsolatban, mely a haszonbérletnél jelenik meg, az ellenzéki oldalról felvetették, hogy nem tartják reálisnak a különbségtételt a hazai és a külföldi haszonbérlők között. Ugyanis a haszonbérlet időtartama vonatkozásában – mint ismeretes – a törvénytervezet szerint egyik esetben 30 év, a másik esetben 10 év lenne. A területi korlátozások vonatkozásában pedig a termőterületből csak magyar állampolgár vásárolhat földtulajdont.
Az ellenzék egy része ezt a megoldást erőteljesen ellenezte és azt hangsúlyozta, hogy ezzel a külföldi tőke beáramlását akadályoznánk meg.
A belföldi tulajdonlás birtokhatárait – a miniszter úr által említett 300 ha-t – már sokkal többrétűen ítélte meg a bizottság a vita során. A kormánykoalíció alapjában véve mind a tulajdonlás, mind a haszonbérlet vonatkozásában elfogadta a területi korlátozás mértékét; azzal a kiegészítéssel, hogy a haszonbérlet esetén a kizárólagos területi korlátozást ki kellene egészíteni az aranykorona-értékekkel is.
A belföldi tulajdonlást és tulajdonszerzést illetően nagy örömére szolgált a kormánypárti képviselőknek, hogy a FIDESZ is megváltoztatta korábbi álláspontját, és helyeselte, hogy csak belföldi állampolgárok szerezhessenek földtulajdont.
Az ellenzéki oldalról több vélemény jelent meg. Ezek közül az egyik az volt, hogy szükségtelenek a területi korlátozások, és szabadon kell engedni a birtoknagyság növekedését egészen az amerikai nagyságú farmméretekig.
A másik vélemény szerint a jogi személyek által bérelt terület felső határát kell megemelni, mert az – a jelenlegi 2500 ha – a szövetkezetek működését gátolja. Ezt főleg az MSZP képviselője forszírozta.
Szintén ellenzéki oldalról vetődött föl az a vélemény, hogy az elővásárlási jogot a törvényben foglaltakon túlmenően nemcsak a haszonbérlő, de a részesművelés esetén is alkalmazni kellene. Ugyancsak ők javasolták, hogy a területi korlátokat ne a törvény fogalmazza meg, hanem rá kell bízni a helyi önkormányzatra, akik esetleg az összterület bizonyos százalékában szabhatnák meg majd a családi birtok nagyságát.
Kormánypárti oldalról ellenezték a törvényjavaslatnak azon rendelkezését, mely szerint az elmaradott térségben fel lehetne oldani a szerzési korlátokat. Ezzel – úgymond – azt érnénk csak el, hogy a legveszélyeztetettebb területen, ahol a legkisebb a lakossági vásárlóerő, alakulnának majd ki nagybirtokok, latifundiumok, és a lakosság csak bérmunkásként tengődhetne itt. Úgy gondolom, hogy a részletes vita és a módosító javaslatok során ez még igen nagy vitát fog kiváltani bizottságunkban.
A birtoktagok nagyságával kapcsolatban az ellenzék és a koalíció egyaránt helyeselte az önkéntes földcsere intézményét, a polgári tagosítást, ahogy miniszter úr mondta. S bizottságunk javasolta, hogy a lehetőségektől függően a költségvetés adjon segítséget anyagilag is a birtokegyesítés költségeihez.
A törvényjavaslat földvédelemmel kapcsolatos rendelkezései általában – úgy az ellenzék, mint a kormánypárt részéről igen nagy helyeslésre találtak. De többen felvetették, hogy a mellékletben meghatározott járulék és bírság mértéke nem elég magas és nem elég visszatartó, elrettentő hatású, ezért azokat emelni szükséges. Olyan vélemények is elhangzottak, hogy legalább kétszeresére kellene emelni a bírság mértékét.
A területi korlátozásokkal kapcsolatban elhangzott a vitában, hogy mindennek csak akkor van értelme, ha a jelenlegi infrastruktúra – mely erre rendelkezésre áll – lehetővé teszi azt, hogy egyénenként nyilván lehessen tartani az ingatlant.
A vitát követő szavazáson a törvényjavaslat általános vitára bocsátása mellett hat képviselő szavazott, ellenszavazat nem volt, míg öten tartózkodtak az általános vitára bocsátástól.
Úgy gondolom, ezek után bizottságunk nevében kérhetem azt, hogy a Parlament mielőbb vitassa meg és fogadja el a termőföldre vonatkozó törvényjavaslatot, ugyanis ez a vidéki ember számára – ahogy miniszter úr is elmondta – egy életforma, tehát nagyon várják már vidéken ezt a törvénytervezetet. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me